АКТУЕЛНО

Да ли и ко треба власницима у Србији да врати новац уплаћен за промену регистарских таблица са неуставним ознакама?


На конференцији за новинаре у Скупштини Србије, у уторак 6.3.2018. године говорио је проф. др Миладин Шеварлић, народни посланик. Његов говор преносимо у целости због тога што је веома важно све што је изговорио.

Проф. Шеварлић је прочитао пет питања која је упутио министру Унутрашњих послова, а односе се на антисрбске регистарске таблице на возилима, будући да ће на дневном реду заседања Народне скупштине бити и Закон о изменама и допунама закона о безбедности саобраћаја.

„Поставио сам министру Унутрашњих послова пет питања.

1.  Да ли су регистарске таблице за возила ознака у службеној употреби у Републици Србији?

2. Ако су регистарске таблице за возила ознака у службеној употреби у Републици Србији зашто се исте издају супротно одредби члана 10. Устава Републике Србије, који прописује да су у службеној употреби српски језик и ћирилично писмо?

3. Ако су регистарске таблице за возила ознака у службеној употреби у Републици Србији и ако се исте издају супротно одредби члана 10. Устава Републике Србије, ко је одговоран за неуставне латиничне и енглеске ознаке на регистарским таблицама возила у Србији?

4. Ако су регистарске таблице за возила ознака у службеној употреби у Републици Србији и ако се исте издају супротно одредби члана 10. Устава Републике Србије, зашто су грађани и фирме – власници возила у Србији, дужни да плаћају трошкове промена неуставних ознака на регистарским таблицама својих возила?

5. Да ли и ко треба власницима у Србији да врати новац уплаћен за промену регистарских таблица са неуставним ознакама?

То је пет питања која сам данас поставио министру Унутрашњих послова јер је он ресорно надлежан за издавање прописа о регистарским таблицама у Републици Србији.“

фото: ТЕЛЕГРАФ

Почетком ове године на порталу Б92 могли смо прочитати вест, преносимо је у целости:

Nema registracije bez novih tablica, lete kvačice

Beograd – Neki vlasnici registarskih tablica koji sadrže slova Č, Ć, Š, Ž, Đ, Y i W ipak će morati da prilikom registracije zamene i tablice i saobraćajnu dozvolu.

Iako su mediji pisali da će vlasnici tablica sa kvačicama moći da ih zadrže do isteka saobraćajne dozvole, ta informacija po svemu sudeći nije potpuno tačna. Ukoliko saobraćajna dozvola za vozilo koje se registruje ističe u narednih godinu dana, tj. tokom trajanja nove registracije, potrebno je zameniti i tablice i saobraćajnu dozvolu. Suštinski, time se sprečava dvostruki trošak, odnosno nema potrebe za „prevremeni“ i novi odlazak po papire i tablice.

Međutim, ukoliko saobraćajna dozvola ima trajanje i nakon datuma u kome ističe ta nova registracija, moguće je zadržati „kvačice“ na tablicama. Iako ta fleksibilnost nije predviđena novim pravilnikom, na sličan način su se rešavali i raniji problemi sa novim tablicama i saobraćajnim dozvolama.

Zamena tablica i saobraćajne dozvole ukupno košta 3.500 dinara. Nove registarske tablice za putničko vozilo koštaju 2.190 dinara, dok je cena nove saobraćajne dozvole 1.314 dinara.

Pravilnikom o registraciji su sredinom prošle godine “proterana” slova Č, Ć, Š, Ž, Đ. Y i W.
“Registarska oznaka vozila sastoji se od kombinacija arapskih cifara od „0“ do „9“ i slova na dve pozicije. Slova registarskog broja su sva slova latiničnog pisma srpskog jezika, osim slova „Č“, „Ć“, „Š“, „Ž“ i „Đ“ i latinično slovo „X“, navodi se u Pravilniku.

B92 

фото: Trijumf 021

***

ПОВЕЗАНО:

НА ИСТОЈ Конференцији за новинаре проф. Шеварлић је говорио и о ГМО
*Проф. др Миладин Шеварлић: У току је кампања на државном нивоу да се дозволи увоз ГМО – Да ли смо свесни ризика који носи ГМО?

***

Прочитајте још на СРБском ФБРепортеру:

*Вучићевом политиком се наставља гашење Р. Србије на КиМ, на реду регистарске таблице

 

7.3.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

Хвала за коментар. Ваш коментар ће бити видљив након "модерације". Коментари који садрже претеће, увредљиве и вулгарне изразе неће бити објављени...

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.