АКТУЕЛНО

АРНО ГУЈОН: Скупљена средства, реновиране четири школе на Косову и Метохији


Организација „Солидарност за Косово“, са француским хуманитарцем Арно Гујоном на челу, обезбедила је више од 100.000 евра за обнову четири школе на Косову и Метохији.

Реновирање је почело у новембру прошле године и завршило се почетком марта. Прикупљена средства била су намењена за адаптацију кровова, замену столарије и подова, увођење централног грејања и изградњу игралишта. Пројектом су биле обухваћене школе у Рабовцу, Сувом Долу, Липљану и Ливађу, саопштила је та организација.

„За нас је важно да реновирамо школе зато што сматрамо да је знање оно што је најпотребније деци, знање нико не може да им одузме и јер ће знањем деца постати одрасле, одговорне особе“, изјавио је Гујон.

Оснивач и директор француске НВО „Солидарност за Косово“ је најавио да ће та организација наставити да помаже реновирање школа и да ће у септембру поново обићи школе широм Косова и Метохије.

Хуманитарна организација „Солидарност за Косово“ је у претходних шест година реновирала 31 школу широм Косова и Метохије у вредности од 600.000 евра.

ИЗВОР: ВЕСТИ

***

ФБ страница Arno Gujon

У школи „Браћа Аксић“ у Рабовцу код Липљана смо увели централно грејање, заменили подове и унутрашња врата, окречили све учионице и поправили електроинсталације. Вредност наше помоћи прелази 20 000€. Овде нажалост нема пуно ђака, свега десетак, али су они вредни наше пажње и подршке колико и остали ђаци у другим школама.

Свечано предали завршетак радова на вртићу и амбуланти у Ливађу код Грачанице где смо увели централно грејање у вредности од 12 000€. Деца и пацијенти могу од сада да проводе време у тим установама без смрзавања.

Свечано отворили основну школу „Свети Сава“ у Сувом Долу код Косовске Митровице. Овде смо проширили учионице, ставили изолацију, санирали тоалете и канализацију, заменили столарију и подове, поправили све што је требало да се поправи.

Ми смо такође направили игралиште и спортски терен на којима деца могу од сада да се играју. Вредност нашег улагања прелази 50 000€. Деца су нас дочекала са песмама на српском и француском језику, уз дирљиве цртеже и поруке. Данас можда нисмо променили свет, али се скромно надам да смо га учинили мало бољим! Хвала децо на дочеку и позитивној енергији!

 

————–

9.3.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић