АКТУЕЛНО

Демонстрације широм Словачке: Умешан и Сорош?


Премијер Словачке Роберт Фицо изјавио је данас да би амерички милијардер мађарског порекла Џорџ Сорош могао да умешан у протесте покренуте широм Словачке након убиства истраживачког новинара Јана Куцијака и његове веренице.

Не смирује се ситуација у Словачкој после убиства новинара Јана Куцијака

Он је такође рекао да поседује информације да би на протестима могло да избије насиље, наводи АП.

Фицо, председник Словачке Андреј Киска и председник словачког парламента Андреј Данко нису успели да се договоре око заједничке декларације којом би смирили ситуацију у Словачкој након убиства Куцијака и његове веренице.

Након састанка тројице словачких званичника, Данко је рекао да нису могли да се договоре око јединствене верзије говора.

На протестима широм земље, демонстранти су захтевали темељу истрагу Куцијаковог убиства и његове веренице, убијених 25. фебруара у свом стану.

Пре него што је убијен, Куцијак је радио на причи о утицају италијанске мафије у Словачкој, као и о могућим везама мафије са сарадницима блиским Фицу.

Ројтерс преноси да је Фицо најавио да ће се састати са својим коалиционим партнерима како би разговарали о начину да очувају целовитост владе након убиства новинара.

Убиство новинара: Словачка влада игнорисала упозорења о мафији?

Словачки председник Андреј Киска изјавио је да је влада те земље игнорисала упозорења обавештајних служби о активностима италијанске криминалне групе, чији чланови се сумњиче за могућу умешаност у недавно убиство словачког истраживачког новинара и његове веренице.

Киска је навео да му је директор обавештајне агенције СИС Антон Шафарик рекао да су неки министри одавно информисани о тој криминалној групи, преноси АП, наводећи да словачки председник није изнео више детаља.

Седам Италијана повезаних са поменутом групом ухапшено је прошле недеље, под сумњом да су умешани у убиство новинара Јана Куцијака, али су у међувремену пуштени.

У својој последњој, незавршеној причи, Куцијак је писао о утицају италијанске мафијашке групе Ндрангета у источној Словачкој и везама те групе с људима блиским словачком премијеру Роберту Фицу, подсећа америчка агенција.

Италијанске власти су саопштиле да су своје словачке колеге упозориле на ту криминалну групу.

ИЗВОР: ВЕСТИ

———-

9.3.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић