АКТУЕЛНО

ИСПРАВЉАЊЕ АДМИНИСТРАТИВНЕ ГРЕШКЕ: Један амандман – решење за 5.000 Срба пореклом из Хрватске


Административна грешка из бивше заједничке државе, данас кошта око пет хиљада људи у Србији. Рођени у Србији пре распада државе, чији су родитељи хрватски држављани, данас не могу да остваре своја права у Хрватској јер им је у матичним књигама уписано погрешно држављанство – српско уместо хрватско.

Чекајући решење…

Проблем би могао да реши један амандман на Закон о држављанству који је на иницијативу Удружења за заштиту уставности и законитости Скупштини Србије поднео Миодраг Линта, посланик и председник Савеза Срба из региона.

Људи са грешком у матичним књигама – старом и по неколико деценија – последице су осетили тек по распаду државе. Данас немају право на жељени хрватски пасош, и не само на то.

– Они морају да подносе разне врсте захтева да доле бораве, а пореклом су из тих крајева, не могу да брину о својим старим и немоћним родитељима који живе тамо, имају компликације у вези са имовином. То је једна понижавајућа позиција за људе који су пореклом из тих крајева, а фактички грешком службеника до 1991. године им је уписано погрешно држављанство – објашњава председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта.

По тадашњем закону о држављанству СФРЈ, републичко држављанство додељивало се по пореклу родитеља. Рођенима у Србији чији су родитељи били хрватски држављани, примера ради, следовало је хрватско држављанство. Грешком су, ипак, многи завршили са српским држављанством – чиме су им се, после рата, затворила врата хрватских органа.

– Било је очигледно да они имају право на хрватско држављанство, међутим, они су тражили валидна документа. Та грешка у српским матичним књигама није се исправљала, јер би се испоставило да они губе српско држављанство, а српски закон спречава да оставите некога без држављанства чиме он постаје лице без земље – каже Саво Манојловић из Удружења за заштиту уставности и законитости.

Шта омогућава амандман?

То би могао да промени један амандман на Закон о држављанству, који је тренутно пред посланицима.

– Тим амандманом би Срби добили могућност да поднесу захтев за промену држављанства у матичним књигама рођених и да се упишу као хрватски држављани, што би им био правни основ да могу да поднесу захтев за хрватско држављанство у Хрватској с једне стране, а са друге истовремено би задржали српско држављанство – рекао је Линта.

Манојловић истиче да су углавном оштећени Срби.

– Значи, уписује му се тадашње држављанство које је имао према прописима СФРЈ, он може да добије сада валидну исправу коју су тражили хрватски органи и Хрватска ће након овога морати да изађе у сусрет њима и да им да да остваре право јер према свим хрватским прописима имају право на хвратско држављанство – сматра Манојловић.

Иницијатори амандмана очекују његово усвајање, а Миодраг Линта да ће слуха имати сви посланици владајуће коалиције.

 

ИЗВОР: ВЕСТИ

——-

9.3.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић