АКТУЕЛНО

Србија и Хрватска се договориле о реконструкцији пруге Београд-Загреб


ДУГА ЈЕ 412 КИЛОМЕТАРА И ЊОМЕ ЋЕ СЕ ПУТОВАТИ МАЛО ВИШЕ ОД ТРИ САТА, УМЕСТО САДАШЊИХ СЕДАМ И ПО

  • Радови ће Србију коштати 250 милиона евра, а Хрватску – милијарду, али она рачуна да ће 85 одсто трошкова покрити ЕУ

МИНИСТАР грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије Зорана Михајловић потписала је данас са министром мора, промета и инфраструктуре Хрватске Олегом Бутковићем Меморандум о сарадњи на унапређењу железничког саобраћаја, који предвиђа заједничку реконструкцију пруге Београд-Загреб.

Меморандум је потписан у Палати Србија у присуству министарке за европске интеграције Србије Јадранке Јоксимовић.

Пруга је дуга 412 километара и реконструкцијом ће путовање возом на тој релацији бити смањено са садашњих седам и по сати на нешто више од три сата.

Председници Србије и Хрватске Александар Вучић и Колинда Грабар Китаровић су у фебруару у Загребу разговарали о реконструкцији те пруге, након чега су ресорна министарства договорила потписивање Меморандума. То је први резултат посете председника Србије Вучића Хрватској.

Меморандум предвиђа сарадњу на модернизацији железничке инфраструктуре, олакшавање поступака на железничким граничним прелазима између две државе, као и заједнички наступ према ЕУ фондовима и другим међународним институцијама у вези са модернизацијом пруге Београд-Загреб, на Коридору 10.

Део пруге кроз Србију је дуг 116 км и према подацима Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, који су достављени Танјугу, планирана је реконструкција оба колосека на целој деоници Голубинци-Шид, односно до границе са Хрватском, као и модернизација дела од Руме до Шида.

Михајловић изјавила је да је Србија финансијски стабилна држава и да ће моћи да поднесе терет реконструкције и изградње железничке пруге Београд-Загреб, који ће српску страну коштати 250 милиона евра.

Према речима њеног колеге, министра инфраструктуре Хрватске Олега Бутковића, хрватску страну ће тај пројект коштати милијарду евра, па Загреб рачуна на европско суфинансирање у том пројекту од 85 одсто.

ИЗВОР: Танјуг/ФАКТИ

———

9.3.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

2 replies »

  1. Bolje bi bilo da se izgradi bolja putna mreza unutar same Srbije.Komunikacija sa Zagrebom ima smisla samo radi tranzita prema Evropi .Losa proslost nikad nije nikakva garancija za dobru buducnost.Na srusenim temeljima se ne gradi kuca. Sa razvedenom zenom se ne prave djeca.Sto bi ovaj put bilo drugacije?Ponovno je nasa vlada pomijesala babe i zabe.Sta bi sa putem prema Tirani?Brozim je pravio prugu, a vi auto put da bi lakse Americki tenkovi umarsirali u Srbiju.

    Liked by 1 person