АКТУЕЛНО

Из минута у минут: Британија прекида све контакте са Русијом – Русија у Савету безбедности „Ултиматум Лондона је ништаван“ (видео)


У Савету безбедности УН одржано је хитно заседање које је сазвала Велика Британија о случају тровања бившег пуковника ГРУ Сергеја Скрипаља.

Представник Велике Британије је на седници поново оптужио Русију за умешаност у тровање Сергеја Скрипаља и његове ћерке Јулије у британском граду Солсберију.

Стални представник Русије у УН Василиј Небензја изјавио је да се Русија спремна да истражи инцидент са тровањем бившег официра ГРУ Сергеја Скрипаља и позива Британију да обезбеди узорке супстанце на које се британска истрага позива.

„То није факултативан, већ обавезан услов према конвенцији (о забрани хемијског оружја). Ми смо спремни за такву истрагу, немамо чега да се плашимо или скривамо“, рекао је Небензја.

Велика Британија позвала је експерте из Организације за забрану хемијског оружја (ОЗХО) да спроведе анализу истраге о инциденту тровања Скрипаља и његове ћерке, изјавио је заменик сталног представника Британије у Уједињеним нацијама Џонатан Ален.

„Обавестили смо ОЗХО о употреби овог нервног агенса и позивамо је да самостално провере нашу анализу“, рекао је Ален новинарима у Уједињеним нацијама пре почетка седнице.

Бивши руски обавештајац Сергеј Скрипаљ и његова ћерка Јулија пронађени су онесвешћени 4. марта у Солсберију у јужној Енглеској, а касније је истрага утврдила да су отровани нервним агенсом класе „Новичок“.

Премијерка Велике Британије Тереза Меј оптужила је Русију за напад на бившег официра ГРУ Сергеја Скрипаља и његову ћерку Јулију, не износећи никакве доказе за своје тврдње. Лондон је донео одлуку да протера двадесет троје руских дипломата и прекине све контакте на високом нивоу са Москвом.

Руска страна одбацује било какву умешаност у тровање Скрипаља.

***

© REUTERS/ Phil Noble

Премијерка Велике Британије Тереза Меј оптужила је Русију за напад на бившег официра ГРУ Сергеја Скрипаља и његову кћер Јулију, не износећи никакве доказе за своје тврдње. Лондон је донео одлуку да протера двадесет троје руских дипломата и прекине све контакте на високом нивоу са Москвом. Мејова је изјавила да је Русија прекршила међународно право.

„Према Бечкој конвенцији, Велика Британија протерује двадесет троје руских дипломата који су идентификовани као непријављени припадници обавештајне службе. Они имају недељу дана да напусте земљу. То ће бити највеће протеривање у последњих тридесет година“, рекла је Мејова.

Према њеним речима, овај корак ће „поткопати активности руске обавештајне службе у Британији на дуги низ година“. Мејова је, такође, обећала да ће спречити Русију „уколико она покуша да обнови тај рад“.

Према подацима Министарства спољних послова Велике Британије, у овој земљи ради укупно 58 руских дипломата.

© REUTERS/ TV handout

***

Најновије вести:

 • 21:53

  Лондон не преза ни од каквих метода у кампањи оцрњивања Русије

  Власти Велике Британије не презају ни од каквих метода у кампањи за оцрњивање Русије, рекао је стални представник Русије у УН. Он је затражио од чланова Савета безбедности УН да размисле ко има користи од уклањања бившег официра ГРУ Сергеја Скрипаља уочи избора и Светског првенства у фудбалу у Русији.

  „Шта мислите, који мотив, на који се премијерка Велике Британије позива, има Русија да уклони Сергеја Скрипаља, који након истраге, пресуде, одслужења казне, помиловања и изручења британским властима није представљао никакву претњу нашој земљи?“, истакао је Небензја.

  Према његовом мишљењу, Скрипаљ „савршено одговара улози жртве“ на коју може да се примени „било која незамислива лаж и прљавштина“ и „црни пи-ар против Русије“.

  „Више пута смо упозоравали да се може десити овако нешто, нека врста провокације уочи познатих догађаја. Данас смо сведоци да власти Велике Британије воде политику свесног клеветања Русије, не презајући ни од каквих метода“, нагласио је руски дипломата.

  Он је поновио да „Русија није умешана у овај инцидент“. „Сматрамо ултиматуме Лондона ништавним“, додао је Небензја.

 • 21:42

  Велика Британија и сама има формулу супстанце „новичок“

  Стални представник Русије у Уједињеним нацијама рекао је да Русија сматра легитимним да се жали ОЗХО за извођење анализе узорака које поседују британске власти у случају Скрипаљ.

  „У овој ситуацији било би легитимно затражити од техничког секретара ОЗХО да спроведе независну лабораторијску анализу узорака које имају британске власти“, рекао је он.

  Небензја је истакао да стручњаци имају разлога да верују да и сама Велика Британија има хемијску формулу супстанце „новичок“.

  „Највероватнији извор ове хемикалије су земље у којима се од краја ′90-их година до данас спроводе интензивна истраживања ових супстанци, укључујући и Велику Британију“, рекао је Небензја.

 • 21:33

  Небензја: Обраћање Лондона УН у супротности са међународним правом

  Писмо које је премијерка Велике Британије упутила генералном секретару УН у вези са тровањем бившег пуковника ГРУ Сергеја Скрипаља, садржи неодговорне изјаве и претње Русији као сувереној држави, што је у супротности са Повељом Уједињених нација, изјавио је стални представник Русије у УН.

  „Ово писмо садржи апсолутно неодговорне изјаве… Садржи претње сувереној држави, сталном члану Савета безбедности (УН) и у супротности је са међународним правом и Чланом 2.4 Повеље УН“, истакао је Небензја на седници СБ УН.

 • 21:13

  Небензја: Тврдње Лондона тешко коментарисати дипломатским језиком

  Тврдње британске стране у случају Скрипаља тешко је коментарисати дипломатским језиком, изјавио је на заседању Савета безбедности УН представник Русије Василиј Небензја и додао да Русија неће дозволити Великој Британији да разговара језиком ултиматума.

  „Нама је у форми ултиматума дато 24 часа да признамо извршење злочина и признамо кривицу. Ми ни са ким не говоримо језиком ултиматума и нећемо никоме дозволити да са нама разговара таквим тоном“, нагласио је Небензја.

  Према његовим речима, Русија је тражила од Велике Британије узорке употребљене супстанце и заједничку истрагу, али је Британија то одбила.

  „Повећавајући хистерију, Лондон делује апсолутно нетранспарентно“, рекао је Небензја.

 • 20:47

  Амбасада Русије у Лондону: Не бојимо се хладноће

  Амбасада Русије у Лондону нашалила се на тему данашње објаве британске премијерке Терезе Меј о протеривању из земље двадесет троје руских дипломата.

  „Температура руско-британских односа пала је на минус 23, али ми се не бојимо хладног времена“, наводи се на налогу Амбасаде на Твитеру.

 • 20:43

  Хејлијева: Русија одговорна за тровање Скрипаља

  Стална представница САД у Уједињеним нацијама Ники Хејли изјавила је да се Сједињене Америчке Државе у потпуности солидаришу са Великом Британијом у случају инцидента у Солсберију.

  „САД се у потпуности солидаришу са Великом Британијом када је у питању хемијски напад у Солсберију. САД верују да је Русија крива за напад на две особе у Великој Британији са применом хемијског оружја“, рекла је Хејлијева.

  Она је додала да је неопходно предузети реципрочне мере за напад у Солсберију како би се избегло понављање оваквих инцидената у другим земљама.

 • 20:39

  Британија оптужила Русију да крши Конвенцију о забрани хемијског оружја

  Представник Велике Британије говорио је о детаљима инцидента Солсберију који су већ познати јавности, али није пружио нове информације.

  „Или је ово директан напад на моју земљу, или је Русија изгубила контролу над гасом који је сама и произвела“, рекао је представник Велике Британије.

  „Ово је кршење Члана 2 Повеље УН“, додао је он.

  Лондон тврди да Британија поштује одредбе Конвенције о забрани хемијског оружја, а Москва не.

 • 19:20

  Париз: Прво докази, па одлука о Русији

  Француска је данас саопштила да жели чврст доказ евентуалне умешаности Русије у тровање двоструког агента Сергеја Скрипаља, пре него што предузме било какав корак у знак солидарности са британском владом.

  ДАЉЕ

 • 17:10
  Руско министарство спољних послова

  Москва Лондону: Ударили сте у темеље, нећете дуго чекати одговор

  Министарство спољних послова Русије сматра изјаву британске премијерке Терезе Меј невиђеном грубом провокацијом која подрива темеље нормалног међудржавног дијалога.

  ДАЉЕ

 • 16:43

  „Неко треба да каже Терези Меј да она није Маргарет Тачер и да никада неће бити Маргарет Тачер“, коментарисао је један користник Твитера.

 • 16:41

  „Протеривање 23 дипломата је веома озбиљан корак који ће додатно спустити ниво наших билатералних односа. Наши дипломати су, напротив, колико ја знам, покушавали да пронађу неке заједничке тачке, приближе ставове како би наше билатералне односе подигли на виши ниво. Ово је веома тужно“, рекао је члан одбора за међународне послове Државне думе Русије Антон Морозов.

  Према његовим речима, Државна дума „веома жали што је Лондон учинио тако брзоплет и непромишљен корак против Русије“.

 • 16:35

  Министарство спољних послова Велике Британије упозорило је своје држављане који намеравају да посете Русију о порасту антибританског расположења у Русији због напетости у односима између две земље.

  „Због раста политичке напетости између Велике Британије и Русије требало би да будете упозорени на могуће антибританско расположење или радње у овом тренутку. Препоручујемо опрезност, избегавање свих протеста и демонстрација и избегавање јавних коментара о развоју политичке ситуације“, наводи се у саопштењу британског Министарства.

 • 16:29
  Председавајућа Савета Федерације Русије Валентина Матвијенко

  Русија ће оштро одреаговати на потезе Велике Британије

  Русија ће реаговати на мере које је објавила Тереза Меј против наше земље правовремено, оштро и реципрочно, изјавила је новинарима председавајућа Савета Федерације Русије Валентина Матвијенко.

  ДАЉЕ

 • 16:16

  Офком проучава изјаву Мејове о РТ-у

  Регулаторно тело за медије у Великој Британији Офком у одговору на питање Спутњика о будућности телевизије РТ у Великој Британији изјавио да „проучава данашњу изјаву премијерке“.

  „Тренутно проучавамо изјаву премијерке“, рекао је портпарол Офкома.

  Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова изјавила је јуче да „у нашој земљи неће радити ниједан британски медиј ако они затворе РТ“.

 • 15:52

  Британија проучава могућност смањења зависности од руског гаса

  Велика Британија, заједно са Европском унијом, наставља да тражи могућност смањења зависности од руског гаса, изјавила је британска премијерка Тереза Меј.

  Она сматра да Русија има утицај на друге земље, користећи њихову зависност од руског горива. „Наставићемо са ЕУ да разговарамо не само о нашој енергетској безбедности, већ и ширем приступу енергетској безбедности“, истакла је Мејова, одговарајући на питања парламентараца.

 • 15:46

  Захарова: Лавров није прихватио позив да посети Британију

  Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров није прихватао позиве да посети Велику Британију, написала је на својој Фејсбук страници портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова коментаришући изјаву британске премијерке Терезе Меј.

  „Једно мало објашњење пре званичне реакције на изјаву британске премијерке. Меј је „повукла“ позив Лаврову да посети Велику Британију. Само што га он није прихватио“, написала је Захарова.

 • 15:37

  Лидер опозиционе Лабуристичке партије Џереми Корбин позвао је британску владу да делује против Русије „на основу јасних доказа“.

  „Наш одговор мора бити одлучан и истовремено одговарајући и при томе он мора да буде заснован на јасним доказима“, истакао је Корбин.

  Британски медији пишу да је Корбинов портпарол на конференцији за медије рекао да се лидер лабуриста не слаже са тврдњом британске владе о умешаности Русије у тровање бившег пуковника ГРУ Сергеја Скрипаља.

 • 15:31

  Главна уредница РТ Маргарита Симоњан коментарисала је одлуку Лондона о мерама према Русији.

  „Кажите, зашто обичан руски држављанин који у Лондону нема рачуне, децу, станове и приватне авионе, сада треба да се нервира? Они заиста мисле да Русијом и даље командују одбегли олигарси“, написала је Симоњанова на свом Твитер налогу.

 • 15:27

  „Све што је данас урадила британска влада потпуно је неприхватљиво и ми то сматрамо провокацијом“, изјавио је за телевизију „Скај њуз“ амбасадор Русије у Великој Британији.

 • 15:25

  Оснивач Викиликса Џулијан Асанж назвао је одлуку Мејове о Русији предвидивом и додао да се премијерка налази у тешком положају.

  „Тереза Меј је у тешкој ситуацији. Уколико Москва стоји иза тровања Сергеја Скрипаља и Јулије Скрипаљ нервним агенсом, то је онда највероватније учињено да би изазвало одговор Велике Британије, при чему је Русија већ прорачунала своје потезе. Само веома креативан одговор може да избегне такве замке“, написао је Асанж на свом Твитер налогу.

 • 15:15

  Статус РТ зависи од Офкома

  Питање статуса РТ-a у Великој Британији треба да решава регулаторно тело Офком, а не влада, изјавила је британска премијерка Тереза Меј.

  „Питање статуса РТ-а и његово емитовање на територији наше земље није питање владе, већ Офкома“, рекла је Мејова.

  Раније је британско регулаторно тело за медије „Офком“ упутило аутономној непрофитној организацији „ТВ Новости“, која је носилац дозволе телевизије РТ, писмо о могућем увођењу ограничења у вези са изјавом премијерке Терезе Меј о тровању бившег пуковника ГРУ Сергеја Скрипаља.

 • 15:05

  НАТО затражио од Москве да испуни захтев Лондона

  Јенс Столтенберг

  © Sputnik/ Алексей Витвицкий

  Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг затражио је данас од Русије да у потпуности одговори на захтеве Велике Британије поводом тровања бившег шпијуна, Руса Сергеја Скрипала.

  НАТО је изразио дубоку забринутост због употребе нервног отрова на тлу једне од њених чланица, Велике Британије, што је први такав случај од оснивања НАТО 1949. године.

  „Савезници сматрају тај напад флагрантним кршењем међународних стандарда и споразума”, пише у саопштењу. Столтенберга је позвао Русију да све тражене информације да Великој Британији, и да Организацији за забрану хемијског оружја преда детаље свог програма употребе нервног отрова „новичок”.

 • 14:51

  Лидер партије Укип подржао је мере Терезе Меј.

 • 14:47

  Западни корисници се шале на рачун одлуке Терезе Меј о протеривању руских дипломата.

  „Тереза Меј протерује 23 руских дипломата из Велике Британије као одговор на напад нервним гасом на двојног агента“.

  Потпис испод слике: „Ух, баш си јака“.

 • 14:41

  МИП Велике Британије објавио на твитеру видео снимак „шеме руске агресије“

 • 14:37

  Руси дочекали са иронијом мере британске Владе

 • 14:36

  Велика Британија не планира пооштравање издавања виза руским држављанима, сматра извор у руској амбасади у Лондону

 • 14:33
  Британски парламент

  Терези Меј се у Парламенту супротставио само један човек

  Лидер Лабуристичке партије Велике Британије Џереми Корбин критиковао је у Парламенту Велике Британије мере против Русије које је представила премијерка Тереза Меј.

  ДАЉЕ

 • 14:33

  Руска амбасада у Великој Британији сматра недопустивом, неоснованом и кратковидом одлуку Лондона да протера 23 руских дипломата

 • 14:30

  Русија може повући позив британском министру Борису Џонсону да посети Москву, рекао је заменик председника комитета Савета Федерације за међународне послове Владимир Џабаров.

 • 14:24

  Амбасадор Русије у Великој Британији Александар Јаковљенко у коментару РТ назвао је недопустивим оптужбе Лондона на рачун Русије

  По његовим речима, руска страна сматра провокацијом одлуку Мејове. Јаковенко је позвао Уједињено Краљевство да делује у складу са међународним правом и обавезама и обрати се Организацији за заштиту од хемијског оружја.

 • 14:20

  Захарова о повлачењу позива Сергеју Лаврову да посети Лондон

  Мејова: „Министар иностраних послова Русије није достојан своје функције“.

  Захарова: „Тереза, Лавров је руски министар, а не британски. Оцену о њему као министру даје председник Русије. Разумем да бисте желели да буде другачије. Међутим, ваш министар је Борис Џонсон“.

 • 14:12

  Захарова: Русија ће ускоро реаговати на одлуку Велике Британије

  „Ускоро ће на сајту МИП-а бити објављено саопштење поводом изјаве Терезе Меј у парламенту“, рекла је портпаролка руског спољнополитичког ресора Марија Захарова Спутњику.

14:11

Руски амбасадор позван у МИП Велике Британије

Руски амбасадор Александар Јаковенко позван је у Министарство иностраних послова Велике Британије, јавља Ројтерс, позивајући се на неименовани извор.

ДАЉЕ

***

ИЗВОР: СПУТЊИК

***

КОМЕНТАРИ СА СПУТЊИК-а:

*Од времена „кубанске кризе“ ово је највећа претња за слободан свет, прекид дипломатских односа се примењује само и у једном случају а то је пред неминовну објаву рата и пред почетак војних операција, када дипломате немају више шта да кажу на сцену долази говор оружја, надам се да ће Русија адекватно да одговори на ово и постави Британце на место које им припада у историји а то је тик уз wc.

*****

*Пропагандни рат Империје хаоса се интензивира, а његови главни лајачи су енглески партнери Предсједника Путина, који са британском пудлицом Мејовом на челу, лају чопоратвно о руском тровању Скрипаља и његове кћерке, те подузимају казнене мјере против починиоца.
Највјероватније је да је у организацију чина (уколико га је уопште и било јер нема изјава лијечника) била умешана CIA и MI6, који су изрежирали тровање под false flag-ом, са циљем стварања повода за појачавање пропагандног рата и конфронтације са Русијом.

***

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

*Геноцид за који Британци не желе да знате – Они су систематским изгладњивањем усмртили преко 60 милиона становника Источне Индије

——————

14.3.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

2 replies »

 1. Када немају доказа енглези га измишљају.
  Сценарио је одавно разрађен.
  Креће општа лажна кампања на Русију.
  „Солидарисање“ са енглезима остатка западних држава ићи ће по утврђеној динамици.
  Почетак је проширивања општег сукоба Русије и запада.
  Завршиће се оружаним сукобом.
  Да ли и нуклеарним? Прво ће се одиграти рат конвенционалним оружјем. Већ постоје регије погодне за то: Блиски исток, Кореја и Балкан.
  Глобалисти трљају руке.
  Нисам дефетиста али свако ко је разуман може докучити западну прљаву игру.

  Свиђа ми се

 2. БРАЋО РУСИ енглези СУ ИЗВЕЛИ ТЗВ ОКТОМБАРСКУ РЕВОЛУЦИЈУ 1917 ИЗГУБИЛИ СМО СРБИ И РУСИ ЦАРА НИКОЛАЈА РОМАНОВА И ЊЕГОВУ ФАМИЛИЈУ енглези СУ ГЛАВНИ КРИВЦИ У ПАМЕТ СЕ ДОЗОВИ ЗБОРИ СРБСКИ ПЈЕСНИК И ВЛАДИКА ЊЕГОШ СА НАМА БОГ СПАСИБО РУСИЈО СРБИЈА ЈЕ ДА ТОБОМ ЊЕТ ЗА енглезе и западњаке БРАТЕ МИОДРАЖЕ ПРЕВЕДИ ТО НА РУСКИ И СВАКО ТИ ДОБРО ОД БОГА ВАЗДА БИЛО СССС

  Свиђа ми се