ДРУШТВО

Живадин Јовановић: У Конгресу САД се више пута чуло да Срби не смеју бити политички фактор на Балкану


Факти 14.03.2018.

ПРЕДСЕДНИК БЕОГРАДСКОГ ФОРУМА: ВУЧИЋ МИЧЕЛА ТРЕБА ПРВО ДА ПИТА ЗА ОДНОС ПРЕМА РЕЗОЛУЦИЈИ 1244

Живадин Јовановић

  • На самиту NATO, априла 2000. године, у Братислави, САД су тражиле од савезника да што пре признају нову државу Косово, и да Србију искључе из европског развоја
  • Политика САД према Србији и Балкану интегрални је део америчке стратегије утврђене априла 1999. – стратегије непрекидне војне експанзије на Исток, ка руским границама
  • Поводом изјаве Веса Мичела, помоћника државног секретара САД, да његова посета Србији и Балкану има за циљ да охрабри везивање региона за Запад, Живадин Јовановић упозорава да је и то такође део стратегије ширења на Исток, а да је Србија земља између Истока и Запада жели да води независну и неутралну политику

***

        ГОСПОДИН Вес Мичел, помоћник државног секретара САД, добродошао је у Београд.

Поставио бих му питање: какав је његов и однос садашње америчке администрације према резолуцији Савета безбедности 1244, чије су архитекте биле његове раније колеге – Строуб Талбот и Ричард Холбрук. То би у многоме разјаснило све шпекулације око наводног америчког плана од „четири тачке“ за статус Косова и Метохије.

Потврдио бих да Србија води независну политику руковођена својим националним и државним интересима, да је војно неутрална и да, поред стратегије равноправног укључивања у Европску унију, развија стратешке односе са Русијом и Кином, да жели и настоји да развија пријатељске односе и свестрану сарадњу са САД, уз међусобну равноправност и уважавање.

Ово је, поред осталог, изјавио Живадин Јовановић, председник Београдског форума за свет равноправних, учествујући у популарном јутарњем програму ТВ Пинк, водитеља Дее Ђурђевић и Предрага Сарапе.

Јовановић је такође рекао да је политика САД према Србији и Балкану, интегрални део америчке стратегије утврђене априла 1999. године на самиту NATO у Вашингтону поводом обележавања педесете годишњице оснивања Алијансе. То је стратегија непрекидне војне експанзије на Исток, ка руским границама.

Иако је усвојена у посве другим светским реалностима, САД се и даље руководи њеним циљевима.

У складу са тим, САД у пракси дају предност другим партнерима на Балкану.

  Више пута, у америчком Конгресу, речено је да треба спречити да српски народ икада буде политички фактор на Балкану. На самиту NATO, априла 2000. године, у Братислави, САД су тражиле од савезника да што пре признају нову државу Косово, и да Србију искључе из европског развоја.

Искуства у међувремену потврдила су континуитет ове политике – сматра Јовановић.

Коментаришући посету помоћника америчког државног секретара, Веса Мичела Београду и изјаву команданта NATO за Европу, генерала Куртиса Скапаротија у Конгресу, да Србија и српски народ наводно представљају проблем на Балкану, Јовановић је рекао да то одражава огроман утицај америчког војноиндструјиског комплекса на спољну политику САД.

Везано за изјаву Мичела да његова посета Србији и Балкану има за циљ да охрабри везивање региона за Запад, Јовановић је оценио да је то такође део стратегије ширења на Исток, а да изјава није у складу са принципима слободног избора и вођења независне политике сваке земље. Сматра, ако су САД за себе прихватиле принцип „Америка на првом месту“, онда је једино исправно да се друге земље ничим не ограничавају да оне, за себе, буду на првом месту.

На питање водитеља Сарапе шта мисли о америчкој тези да је Србија „на линији ватре“, Јовановић је рекао да не види ватру, нити је икоме потребна. Потребно је да сви радимо за мир.

„Србија је ту где је. Коме то није јасно, нека погледа географску мапу – видеће да Србија није ни на Истоку ни на Западу, и да се не може изместити“- оценио је Јовановић

1 reply »

Хвала за коментар. Ваш коментар ће бити видљив након "модерације". Коментари који садрже претеће, увредљиве и вулгарне изразе неће бити објављени...

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.