АКТУЕЛНО

Дејан Мировић после промоција књиге „Русофобија код Срба 1878-2017“ – О АНТИРУСКОЈ КАМПАЊИ У БРИТАНИЈИ (видео)


фото: NewsFront

Професор и правник Дејан Мировић је након промоције своје књиге «Русофобија код Срба 1878-2017″ одговорио на питања NewsFront — Србија. Између осталог, говорио је о тренутној ситуацији у Великој Британији и моћној антируској кампањи у тој земљи.

«Сваки пут ме изненаде колико је јака та русофобија. Ја знам да она постоји вековима у Британији, на Западу. Али гледао сам данас Терезу Меј, њихов парламент, захтеве да се прекине са емитовањем РТ. Да се озбиљни људи који треба да чувају правни поредак овако понашају, за мене то је увек изненађење. То показује да они мрзе Русију и да се боје Русије».

Професор је такође објаснио назив своје књиге — «Русофобија код Срба 1878-2017».

«Што се тиче српског народа, ту нема никакве русофобије. То ће видети сваки Рус од обичног човека до државника који дође у Србију. Елита имитира Запад, Енглеску који хистерично мрзе Русе. О томе су писали Даниљевски, Достојевски, Трубецкој», објаснио је професор назив своје књиге која обухвата период од 1878. до 2017. године.

***

Интервју Оксане Сазонове са проф. др Дејаном Мировићем

ИЗВОР: NewsFront Србија

***

Пред препуном салом Коларчеве задужбине на промоцији књиге „Русофобија код Срба ‎1878-2017“, Коларчева задужбина, 14. март 2018. говорили су проф. др Мило Ломпар, директор издавачке куће Catena mundi Бранимир Нешић и аутор проф. др Дејан Мировић.

Књига Дејана Мировића Русофобија код Срба 1878-2017 покрива широк историјски лук русoфобских садржаја у јавном животу Србије. Он почиње од Берлинског конгреса и развоја вишестраначја у Србији, па до данашњих дана. Књига др Мировића наслања се на теоријска истраживања европских и руских аутора који су се већ бавили русофобијом, Дела Кјезе, Ханеса Хофбауера, Ги Метана и Шафаревича. Истовремено, она је и оригинална у увиђању на који начин се русофобска схватања преносе у деловање политичке и културне елите једне државе чији народ је традиционално русофилски.

Стога, аутор осветљава и један од значајнијих друштвених процепа у српском друштву. Он показује на који начин дуготрајно деловање наслеђених предрасуда утиче на доношење одлука од којих зависи судбина једног народа.

Мировић путеве русофобије прати готово од самих почетака. Почиње од времена када је она имала изразито антицаристичке елементе, и када се јавља први пут у Србији. Затим, он наставља преко совјетофобије, која је наследила негативне стереотипе и само привидно променила садржај. Анализом русофобских и совјетофобских садржаја титоистичке Југославије, аутор припрема читаоца за увиде у сложени однос савремене Србије према постсовјетској Русији…

***

Промоција књиге РУСОФОБИЈА КОД СРБА 1878-2017 аутора доц. др Дејана Мировића, доцента међународног права, Правни факултет, Косовска Митровица.
Рецензенти:
проф. др Слободан Антонић, редовни професор Филозофског факултета у Београду, политички аналитичар, и
проф. др Мило Ломпар, редовни професор Филозофског факултета у Београду, председник задужбине Милош Црњански
Београдски Сајам 27.10.2017

 

***

15.3.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

1 reply »

  1. ГОСПОДИНЕ МИРОВИЋУ НИКО ДО САДА НИЈЕ ОПИСАО ОДНОСЕ ИЗМЕДЂУ СРБА И РУСА НЕК ТИ ЈЕ БОГОМ БЛАГОСОВЕНА И ТА КЊИГА ЋЕ НАЋИ МЕСТО КОД ПОТОМАКА СРБСКИХ РАДИКАЛА МЕСТА У СВАКОЈ СРБСКОЈ КУЋИ ССС

    Свиђа ми се