АКТУЕЛНО

Пронађен документ америчке обавештајне службе о томе како је заробљен Дража


“Нова 24 ТВ“ из Љубљане пронашла је и објавила цели извештај америчке обавештајне службе о заробљавању генерала Драже Михаиловића, 13. марта 1946. године на територији општине Рудо у Босни. Овај извештај је до сада био познат у изводима из америчке и швајцарске штампе из 1946. године, али никада до сада није објављен у целости.

Према овом извору, генерал Михаиловић је био тешко болестан од пегавог тифуса. Лекари при Врховној команду покушавали су да пронађу лекове. Један од њих је заробљен и после свирепог мучења признао је где се налази Михаиловићев штаб. После тога, ово место почели су да надлећу авиони са савезничким ознакама и да избацују лекове и опрему. Официри из штаба су, после неколико дана, то јест 13. марта 1946, означили место за слетање два авиона. Из њих су изашли официри са савезничким ознакама, са којима су се четници споразумевали на енглеском и француском језику. Договорили су се да се тешко оболели Михаиловић пребаци у Италију, ради лечења. Са њим су одвежени и његови пратиоци. Међутим, чим су авиони одлетели, комунистичка авијација је бомбардовала ово место, а ускоро је уследио и копнени напад.

Извештај је послао мајор Милош Марковић, командант Пожешког корпуса, али из документа први пут сазнајемо да он није био на лицу места, већ да је податке добио од капетана Вука Калаитовића.

Овај документ, цитиран према америчкој и швајцарској штами, као и други извори који га потврђују, објављен је у књизи “Прави и лажни Калабић, са налазом судског вештака“.

Међутим, званична историографија у Србији ни данас не уважава ни један од ових извора, већ тврди да је генерала Михаиловића издао потпуковник Никола Калабић, што је верзија комунистичке тајне полиције из 1962. године.

фото: МАГАЦИН

Комплетна верзија, са новим сведоцима и теренским снимцима из општине Рудо, биће објављена у документарном филму “Генерал Дража Михаиловић“, у продукцији “Погледа“. Завршетак филма је у плану за месец мај.

Чланак на сајту словеначке телевизије можете видети овде.

 

ИЗВОР: ПОГЛЕДИ

———–

15.3.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

5 replies »

 1. СВЕТИ ВЛАДИКА НИКОЛАЈ ВЕЛИМОРОВИЋ ЈЕ СВЕ РЕКАО О ЧИЧА ДРАЖИ У америци ПОСЛЕ ДРУГОГ СВЕТСКОГ РАТА МИ КОЈИ СМО ПОТОМЦИ ЧЕТНИКА ВОЛИМО ЧИЧА ДРАЖУ И СВЕ ЧЕТНИЧКЕ ВОЈВОДЕ ОФИЦИРЕ ПОДОФИЦИРЕ ЈАТАКЕ КЈВУО И НЕДИЋЕВЦЕ СРБСКЕ антикомунисте КОЈИ СУ НАМ ОКУПИРАЛИ ОТАЏБИНУ 20 / 10 1944 А ТА ОКУПАЦИЈА ТРАЈЕ ЈОШ ДО ДАНА ДАНАШЊЕГ СРБИ ВОЛЕ ЧИЧА ДРАЖУ А ТИ БРАТЕ МИЛОСЛАВЕ ПРАВИ ФИЛМОВЕ НЕК ЦРКНУ комунисти ОД МУКЕ ИСТИНА СЕ НЕ МОЖЕ ВИШЕ КРИТИ ЂЕ СИ ЂЕДЕ САКРИЈО КОКАРДУ КАД ЈЕ ЧИЧА РАСПУШТИЈО ГАРДУ СССС

  Свиђа ми се

 2. Zaista ovaj iz „Pogleda“ veoma zabavno “ predoci“ ovaj dokument: pa, ni zadnji u redu za mozak nemoze shvatiti sta se dogodilo: ispade da je DJeneral odvezen na lijecenje u Italiju; ah, da: ovi se kamuflirali u „saveznike“, po prethodnoj izdaji, pa odose za Beograd da ih srbokomuno zlikovci dokusure… Malo jasnije, pobogu, jer da su ovako- nejasno- radili brozovi ispljuvci- evo ih i danas!- (ili srpska gamad, svejedno), imali bismo DJenerala, a ne austrougarskog kaplara i vucibatine rankovice; o tzv. saveznicima- zapadnim!- ne govorim, buduci su oni ovo sve i organizovali, bas kao i danas, a naivnim Srbima dali vatikansku cast i dostojanstvo njima da se nose do konacnog nestanka. Razumljivije: samo notornoj budali nije jasno da su ga „saveznici“ predali srpskim dzelatima…

  Свиђа ми се

 3. Превод документа означеног као “Тајна” са енглеског на српски језик уз додатне коментаре преводиоца који се налазе у загради:

  „18-ог Марта, 1946 године, примили смо извјештај који нас је узнемирио веома много и у који нисмо могли да повјерујемо. Чини се да је око 10-ог Марта, 1946-е, врховна команда стигла у предeo који се налази јужно од Руда. У овом селу, набавили су лијекове за болесног начелника (Михаиловића), који је, у вријеме пребацивања врховне команде, ношен на раменима наших људи. (Овдје се мисли на пребацивање врховне команде из Србије у Босну, што се може закључити из предстојећег превода). У вријеме овог пребацивања, један од личних доктора Михаиловића, био је заробљен у борби око Семегњева. (мјесто у Србији близу границе са Босном). Приликом испитивања и мучења од стране агената ОЗНЕ и руских службеника (правилније би било рећи совјетских), он је открио да је био Михаиловићев лични љекар и такође је открио план пребацивања Врховне Команде.

  Исте ноћи, (мисли се на ону ноћ када је врховна команда стигла у предјеле Руда), непријатељски авиони почели су да врше извиђачке летове изнад територије на којој се налазила врховна команда. Почели су да избацују летке, које су, како се чинило, уредили Англо-Американци, а у којима су тврдили да су дошли да нам помогну, донесу оружје и муницију. Следеће ноћи, након што су прелетали преко територије неко вријеме, из авиона су избачени разни пакети са муницијом и санитетским материјалом који су били савезничког поријекла. У једном од пакета била су упутства за припремање и означавање трака за слетање авиона за снабдјевање.

  13-ог Марта, 1946-е, послије подне, два авиона са савезничким ознакама су стигла. Летјели су ниско и избацили су сигналне ракете како би ми могли да им укажемо на мјесто гдје су требали да слете. Ми смо одговорили у складу са упутствима која смо примили и два авиона су слетјела на поље (довољно дугачко) око 10 км сјеверо-западно од Руда. Неколико службеника у савезничким униформама (Америчким), који су причали енглески и француски, су се спустили. Тројица са највећим рангом из њихове групе одведена су у наш штаб гдје су се договорили са официрима нашег штаба да транспортују болесног начелника. Генерал Михаиловић је тада имао високу температуру и није био при свјести. Ово је разлог зашто су жељели да га одведу у Италију на неко вријеме да га излијече, а потом тајно врате у планине Југославије. Он је одмах смјештен у авион уз старатељство два наша официра који су такође пошли. За ово вријеме, два друга авиона су се спустила и девет службеника из нашег штаба, међу којима су била два под-официра и Михаиловићева пратња, су се укрцали. Чим је авион, у којем је био Михаиловић, полетјео, кренула су и остала три авиона. У ово вријеме појавило се неколико (других) авиона који су почели да прелетају преко те територије. Мислили смо да су служили као заштитини авиони за авион у којем се налазио начелник, али након што су облетјели преко територије на којој су се налазиле јединице нашег штаба, почели су да избацују мале димне бомбе.“

  Био овај докуменат вјеродостојан или не, једно је сигурно: Американци и Енглези нису само издали Дражу већ су и помогли ћопавом Брозу да га ухвати.

  А што се Николе тиче народна пјесма све говори:

  „Комунисти лажу, лажу, да си издо чича Дражу
  Јаворе, Ниџо соколе, јаворе Ниџо соколе.“

  Свиђа ми се