АКТУЕЛНО

14 година од МАРТОВСКОГ ПОГРОМА на Косову и Метохији – Протестне шетње у Београду и широм Србије


Пре тачно 14 година на Косову и Метохији је почело дводневно насиље Албанаца над тамошњим Србима. У нередима, названим „Мартовски погром“, убијено је најмање 19 особа, уз укупно око 1.000 повређених. Протерано је око 4.000 Срба, уништено 800 српских кућа и запаљено 35 верских објеката. Иако истрага никада није стигла до организатора, из међународних мисија већ годинама нема ни гласа о евентуалним новим детаљима.


Током дводневног насиља над Србима, њиховом имовином, црквама и манастирима, етнички је очишћено шест градова и 10 села. За све то одговарао је мали број Албанаца, а изречене казне готово су симболичне. 

У том насиљу убијено је 11 Албанаца и осам Срба, повређене су 954 особе, међу којима су били и припадници међународних мисија. Са Косова и Метохије том приликом протерано је 4.012 Срба, а према подацима УНХЦР, у првих десет година вратило се тек нешто више од 150 породица.
У нередима је уништено или оштећено око 800 кућа, као и 35 православних цркава и манастира међу којима и 18 споменика културе попут цркве у Призрену – Богородице Љевишке из 14. века.

 

У протестима који су због насиља на КиМ почели у централној Србији у ноћи између 17. и 18. марта у Београду је запаљена Бајракли, а у Нишу Ислам-агина џамија. У сукобима полиције и демонстраната повређено је више десетина особа.

Део одговорности због учешћа у мартовском погрому на Србима оптужени су КПС, шиптарско-окупаторске институције, као и Рамуш Харадинај, бивши командант ОВК, бивши и садашњи окупаторски „премијер Косова„.

ИЗВОР: ВЕСТИ, СРБИН.инфо, ДАНАС,

***

КОМЕНТАР са Фејсбука – Марко Радуловић ( 17. март 2017. )

Драга децо… данас су вам на првом часу у школи објашњавали шта је то ПОГРОМ и причали вам како су шиптари пре 13 година протеривали Србе и палили наше светиње на Космету. Али оно што треба да знате је и шта је ИЗДАЈА.

Издаја је, децо, када премијер и председник Србије потпишу један споразум који се зове БРИСЕЛСКИ СПОРАЗУМ и који омогућава тихи погром и дефинитивни нестанак Срба на Космету за 10 или 15 година, јер су тим споразумом наши лидери шиптарима признали државу, избијајући и вама као будућим нараштајима све аргументе да се борите за тај исти Космет и док вас лажу да они никада неће признати било какву државу терористима.

Потписивање таквог споразума је, драга децо, противуставан чин, а издаја је кривично дело због кога се иде на робију. Кад-тад. Имајте то у виду када будете одрасли људи и свесно друштво које ће можда моћи да суди таквима.

Истовремено политичари из Србије и неке њихове продужене руке на Космету раде разне прљаве послове и сарађују у шверцу и пљачки српске имовине заједно са тим истим шиптарима који су правили ПОГРОМ.

Ето, чисто да знате још неке детаље, кад вам и у будуће министри буду долазили у школе и причали вам полуистине, покушавајући да од вас праве зомбије каквим су направили највећи део овог друштва.“

Марко Радуловић

***

ПОВЕЗАНО:

ВОЈНИ И ПОЛИЦИЈСКИ СИНДИКАТ УЗ СРПСКУ ОМЛАДИНУ: Заједно у протестну шетњу за Косово


Војни синдикат Србије и Синдикат запослених полиције подржали су скуп који се организује поводом обележавања годишњице погрома на Косову и Метохији 2004. године. Митинг је заказан 17. марта, од 17 часова – на Тргу Републике.

НЕМА ПРЕДАЈЕ: Омладина позива народ Србије – протестна шетња за очување Косова!


Позивамо вас да у суботу 17 марта 2018 од 17 часова дођете на Трг Републике како би се сабрали и кренули у протестну шетњу београдским улицама. Траса протесне поворке је: Трг Републике – Председништво – Влада Србије – Храм Светог Саве.
Покажимо Шиптарима и међународној заједници да им нисмо заборавили ни опростили погром.
Пошаљимо поруку Председнику и Влади Србије, да нећемо дозволити промену УСТАВА нити поклањање столице УН албанским окупаторима на Космету.

***

*Радисав Т. РИСТИЋ: ВЕК ПОГРОМА НАД СРБИМА (1) – Монструозни злочини

*Радисав Т. РИСТИЋ: ВЕК ПОГРОМА НАД СРБИМА (2) – Понављање историје

*Радисав Т. РИСТИЋ: ВЕК ПОГРОМА НАД СРБИМА (3) – Немилосрдни анђео и етничко чишћење Срба на Космету

***

КМ Новине: Погром 17. марта 2004.
– Злочин без казне! (видео)

 

***

*

ПРАВОСЛАВНА СРБИЈА: Цркве и манастири на Косову и Метохији

17.3.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

2 replies »

  1. ВЈЕЧНА СЛАВА И ХВАЛА ЗА НАШЕ УСНУЛЕ У БОГУ А ТИ окупатори СУ П… НИШТА НИЈЕСУ УРАДИЛИ ДА СПРЕЧЕ ПРОГОН СРБА И УНИШТАВАЊА СРБСКИХ МАНАСТИРА ЦРКВИ КУЋА ИМОВИНЕ ПОКРЕТНЕ И НЕПОКРЕТНЕ ТЗВ кфор фашисти КОСОВО МЕТОХИЈА ЈЕ СРБИЈА СССС

    Свиђа ми се

  2. Ali gosn pecednik ceo dan drzi predavanja o Kosmetu i natalitetu samo da bi se skrenula paznja sa setnje ,vrlo lukavo ali i ocekivano „dusebriznistvo“ ovog velikoizdajnika i konvertita.

    Свиђа ми се