АКТУЕЛНО

ПОБЕДА И ВЕЛИКЕ И СВЕТЕ РУСИЈЕ НА ИЗБОРИМА


Драгослав Бокан

ШТА СЕ ТО У СТВАРИ ДОГОДИЛО 18. МАРТА?

Владимир Владимирович Путин је победио са убедљивом, трочетвртинском већином на недељним изборима у Русији!
А са 108 милиона људи са правом гласа и скоро 100.000 бирачких места (од Далеког Истока до руског Крима) ово су, у пуном смислу речи, избори планетарног нивоа, још много више него они у Америци.

И све је одмах завршено, у првом чину (или првој рунди, како вам је драже).

Укратко, Владимир Владимирович и следећих шест година наставља да носи Крст Русије и читавог света.
То је и најсажетији опис онога што се заиста десило на јучерашњи изборима, ван све оне бесмислене, малограђанске ситничавости у уобичајеним, изанђалим новинарским анализама на овакве теме.

Јединственом потврдом на модерном ”народном сабору”, овај Божији и национални изабраник наставља пут сведочења – као сведок вере, истине, Русије, православља, слободног света… 
Због тога ови избори нису никакав пример ”демократије”, већ саборности, и у себи носе јасну и недвосмислену, сакралну димензију (борбе Добра са Исконским Злом, Истине са Оцем Лажи).

ВИШЕ ОД ПОЛИТИКЕ

Као потврда овога, синоћ на руским ТВ станицама није било никаквих ”ексклузивних извештаја из изборних штабова” разних руских партија (ни бављења уобичајеним темама, типа: ”ко је био други, а ко трећи?”, ”за колико су се размимоишле воља народа и предвиђања анкета и медијских аналитичара?”…). Ништа од тога.
То, напросто, није била тема ових сасвим специфичних, рекао бих ”надполитичких” избора.
Овде није ни било никаквог посебног ”међупартијског надметања”, већ је извршена само с правом очекивана, колективна потврда верности руског народа и свих грађана Русије њиховом истинском представнику.
Свађалачки концепт западне демократије се претворио и преобразио у народно, источно-православно једнодушје.

С тим у вези, ваља поменути како је Владимир Владимирович овог пута наступио самостално, не уз партију или покрет с њим на челу. 
То је зато и победа дубинског, вечног концепта владарске улоге: концепта који је, одувек, нешто ”више од политике”. Отприлике, као да је, рецимо, Александар Трећи изашао на ”изборе” и тамо примио потврду свог легитимитета навишег ранга.

Овог пута је наступила јединствена Русија (без наводника) као земља и народ, као заједничким циљем удружена нација, а не – партија. 
Зато се, одмах по победи, председник Путин без икаквог ликовања или критике директно обраћа онима који овог пута нису гласали за њега.
То је велика и величанствена борба за стварно унутрашње јединство, без монопола једне (ма и најбоље) партије, већ кроз општедруштвени, прави народни консензус.

Владимир Владимирович Путин, председник Русије

НАРОДНИ РЕФЕРЕНДУМ

Ово је зато био више референдум, несумњива потврда поверења и народне воље у форми плебисцита. Као слободно опредељење, без спекулација, разних струја, подземних борби, политичког маркетинга, ”спиновања” и сличних лукавстава кнеза овог света.

Била је то потврда ”стања-које-јесте” у форми ”избора”. Једно вишемилионско, огромно, непорециво: ”Да!”

Руски народ и њихови лојални суграђани су, у глас, рекли: ”Идемо даље!”.
Узвикнули су, хорски: ”Нека буде!” и ”Амин!”
Оно: ”Достојан!” (”Аксиос!”) из ритуала веома сличном оном древном потврђивања православних епископа на њиховој хиротонији.

Уосталом, у историјским токовима руске политике су, одувек, чврсто испреплетени интереси и циљеви Велике и Свете Русије, а руски светитељи су раме уз раме са народним јунацима, славним војсковођама и миропомазаним царевима-самодршцима.

То није макијавелистичка, ни либерал-демократска политика типично западњачког, секуларног типа (увек са ”дуплим дном” праве, бруталне истине иза лицемерних заклињања и крокодилских суза тобожње ”бриге за народ”).

НОВА, А ДРЕВНА И ВЕЧНА РУСИЈА 

Наставља се победоносни марш руским вековним, хиљадугодишњим Путем, са Путином на челу, пред војском, Црквом и читавим народом.

Вера у тај пут је, показало се, жива, са јавном јучерашњом потврдом онима који то не желе или не умеју да виде. То је и одузимање критичког, сумњичавог алибија свим противницима Путина и Русије.

Родила се нова свест, државотворна вера и искрени полет као резултат протеклих 17 година борбе за Русију и њено (покајничко, васкрсно, смело) усправљање из блата и паклених дубина сивила свакодневице с почетка деведесетих.

САБОР, више него ИЗБОР.
Јер се у оваквим приликама – сабира, а не само бира, дели или разлаже.

И 18. марта, у недељу, на почетку Четврте (”Средопосне”) Недеље Васкршњег Поста (кад се у свим руским храмовима читају тропар и кондак Светом Јовану Лествичнику, игуману синајском), донета је јасна одлука вишемилионског, аутентичног црквено-народног сабора. Глас народа као глас Божији.

А Владимир Владимирович у себи носи све мање класичних ”индивидуалних особина”, постајући отелотворење народне воље. Као ”жива икона” руског човека, која га на најбољи и најправеднији начин заступа, у његово име говори, за њега делује, планира, надзире, штити га…

Црква православна има своје тумачење тога каква треба да буде власт. Учи нас да је за истинске државнике владање – служба и мисија у име народа и Цркве (а Црква, као што знамо, нису само људи).
По православном поимању, политика и државнички посао нису само посао, већ ношење крста. Даноноћно веслање роба добровољно закованог на народној галији и ношење голготског Крста.

ПОД БОГОРОДИЧИНОМ ЗАШТИТОМ

Икона ”Богородице Державнаје” (оригинал)

По руском веровању, њима (од тренутка абдикације последњег руског миропомазаног цара) влада ”Богородица Державнаја”, са скиптром и круном (икона је пронађена тог 2/15. марта, у манастиру подигнутом у част рођења првог руског цара, Блаженог Ивана Четвртог, од непријатеља прозваног ”Грозни”).
И сваки владар од кога зависи судбина Русије треба да има и заслужи овај Богородичин благослов – да представља праведног, боготражитељски упућеног цара.

Путин, као први руски владар у ходочашћу Светој Гори, том Врту Богородичином има у себи владарску, православну харизму за разумевање непосвећенима недоступних тајни и људима Невидљивог Поретка.
Уосталом, Владимир Владимирович предводи, брани и ствара својеврсну ”православну републику” (а и Света Гора је ”монашка република”, не заборавимо).

Кроз њега Москва поново постаје Цариград – као, уједно, трећи Рим и Трећи Јерусалим!

За награду, Руси са оваквим владарем су заслужили и добили своју Свету Земљу, своје Косово на Криму – упркос зловоље, свих претњи и огорченог противљења скоро читаве (традиционално русофобске) ”међународне заједнице”…

ИСТОРИЈА ПУТИНОВЕ ВЛАСТИ

Првих десет година Путинове власти било је посвећено успостављању суверенитета, излажење из амбиса, скупљање свега још преосталог, да не буде још горе него што је било. Он је од својих претходника наследио грешке, проблеме, малодушје, колективне грехове обезбоженог и непокајаног народа и његова стратегија била је: активна дефанзива. И борба са унутрашњим непријатељима, не само на супротној страни политичког фронта, већ и међу својим најближим сарадницима и формалним савезницима.

Других десет година је сасвим другачије конципирано. Офанзивни развој, кроз нове димензије распламсале и јавно објављене битке са удруженим противницима. Скупило се оно што се распадало и сад се, под државним покровитељством, развија, јача и шири.

У путиновској Русији су хармонично заступљене све димензије аутентичне народне заједнице: Црква, војска и људи, они обични (пре Путина обесправљени, од власти и тајкуна презрени) руски људи. Ту нема превише интелектуалаца (чувене ”руске либералне интелигенције”, вечних савезника сваког иоле лукавијег руског непријатеља), сем пар редитеља, књижевника, музичара и новинара…

ПРАВОСЛАВНА ИМПЕРИЈА ИЗ ЦАРСКИХ ХРОНИКА

Царска руска геополитика се наставља. Ојачава и на себе ставља ракетни оклоп истинске непобедивости.

То је копнено царство без малверзација и лукавих игара типичних за морске и трговачке Империје.
И у овакав савез људи и народа укључени су дословно и равноправно све нације из монументалне руске, међуконтиненталне ”евроазијске регије”.

Православна империја се, као што знамо из историје, али и из непосредног Путиновог примера, заснива на непосредности, равноправности најзаслужнијих, на истини и фер-плеју, уз реалну могућност подједнаког развоја свих њених саставних делова (од татарског Казања, па до кавкаских и далекоисточних области).

 

P. S. 
И чисто да споменемо, кад већ помињемо руску геополитику и њено бављење још увек нерешеним ”Источним питањем”, специфичну турнеју и братско ходочашће бајкерских витезова друма из московских ”Ноћних вукова” (предвођених легендарним дивом, максилофацијалним хирургом Александром Сергејевичем Залдостановим, са одговарајућим надимком) се одвија управо сада, ових дана – у за Русе, очигледно, победничком и победоносном марту.

Прелепо, охрабрујуће Буђење Пролећа!

***

Икона ”Богородице Державнаје”, која је, по прелепој легенди, заменила Светог Цара Мученика Николаја Другог на престолу, након његове абдикације у марту 1918-те. Тако да руска Империја није остала ниједан дан без владара (владарке)… Извесна Евдокија Адрианова је имала виђење Богородице у сну и баш на дан абдикације пронашла икону из сна у цркви Вазнесења у селу Каламенскоје (овах храм је подигнут у част рођења наследника Василија Трећег, бебе Ивана, будућег руског цара, од непријатеља названог ”Грозни”)...

Драгослав Бокан

***

ПОВЕЗАНО:

*РТ: Владимир Путин поново изабран за руског председника

*РУСИЈА: ИЗБОРИ ЗА ПРЕДСЕДНИКА (видео, фото)

————–

19.3.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

3 replies »

  1. БРАВО!!! Браво за Русију. Браво за Путина. Браво за аутора текста Драгослава Бокана. Надахнуто, нема шта. Само да је негде уденуо пар реченица са Путиновим обраћањем…

    Свиђа ми се

  2. РУСОФИЛ САМ АЛИ НЕ ИДЕ ДА НА УЛАЗНИМ ВРАТИМА НА СКУПШЗИНИ ИМАЈУ ЈОШ УВЕК ђаволски знаци петокрака А УМЕСТО КРСТА НА КРОВУ ИМАЈУ ЈОШ УВЕК петокраку КАД СЕ СТАВИ КРУНА И КРСТ ОНДА ЋУ ПОДРЖАТИ ИСТО ЈЕ У И У црном граду БЕОГРАДУ СССС

    Свиђа ми се

Хвала за коментар. Ваш коментар ће бити видљив након "модерације". Коментари који садрже претеће, увредљиве и вулгарне изразе неће бити објављени...

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.