АКТУЕЛНО

Драган Мраовић: ПОРУКА АМЕРИЧКОМ АМБАСАДОРУ КАЈЛУ СКОТУ


Драган Мраовић

 

 

Вашим неправдама, окрутностима, инквизиторским лицемерјем и лажима, бомбама, окупацијом Свете српске земље, злочинима Шиптара против Срба које и данас подржавате, натерали сте нас да престанемо да вас поштујемо. Ми не желимо да живимо као ви. Једнако као и Руси, и ми Срби вас више не поштујемо. Нити оне код нас који вас подржавају.“

***

У Београду, 21. марта 2018.

Господине амбасадоре,

ви знате српски језик и то веома поштујем. Зато и пишем вама, јер ви ћете добро разумети ове речи. Не треба вам преводилац.

Ви сте, не ви лично, већ као Вашингтон, а затим и ваш потрчко Брисел, највише криви за победу Путина, са 76%, али погубније је по вас што су у Русији конзервативно-патриотске снаге, социјалне и националне идеје добиле 95% гласова, ако погледате њихове програме и проценат гласача који су за њих гласали. То је ваш апсолутни пораз, али и пораз оних 5% руских људи који су вам наивно поверовали да им ви желите добро. То је потпуна пропаст америчке политике према Русији и у Русији.

Санкцијама Русији, понижавањем руских спортиста, лажним оптужбама за које сами тврдите да немате доказе, гажењем међународног права, хитлеровским агресијама по свету, војним претњама руској земљи, уверили сте Русе да не треба да вас поштују и зато не желе да живе са вама и онако како ви живите.

У Србији је у току исти процес. Ми у Србији не желимо више да живимо у Европској унији, јер она је највећи непријатељ европске културе и цивилизације. Ми желимо да живимо у Европи. Ми желимо Европу суверених земаља или Европу уједињену на тим основама, али онда САД одлазе у другу лигу економски, политички и војно, а тога се ви господине Скоте највише плашите, јер не умете да будете ничији пријатељ и савезник, већ желите искључиво да управљате туђом имовином и туђим животима. Зато су САД и највећи непријатељ Европе.

Злочиначко бомбардовање, ратни злочин над цивилним становништвом: ЕКОЦИД И ГЕНОЦИД НАД НАРОДОМ СРБСКИМ И СРБИЈОМ 1999.

Вашим неправдама, окрутностима, инквизиторским лицемерјем и лажима, бомбама, окупацијом Свете српске земље, злочинима Шиптара против Срба које и данас подржавате, натерали сте нас да престанемо да вас поштујемо. Ми не желимо да живимо као ви. Једнако као и Руси, и ми Срби вас више не поштујемо. Нити оне код нас који вас подржавају.

Ваша ароганција нас све више уједињује против вас и ваших симпатизера у Србији. Све више је људи у Србији различитих политичких опција који су сагласни на овом фону. Сваки наш политичар који вас слуша уједињује нас против њега и вас. Свака ваша похвала неком нашем политичару је минус за њега. Маса отпора нараста у Србији и приближава се значајно критичној фази када ће довести до експлозије. Јер, у праву је ЦИА: увек се у Србији нађе неки Карађорђе. Са нама сте могли лепо, и ми бисмо вас поштовали и волели као некада. Ничим нисмо допринели да нам срушите земљу, да нам уништите привреду, да кажете да „НАТО авијација има задатак да спржи живот у Србији!“ Дакле не војску, већ – живот. То ни Хитлер није рекао.

Упркос нашим политичарима који вас лажу свакодневно, као и нас, уверавам вас господине Скоте да ће врло брзо глас народа у Србији и јавно бити као и у Русији. Нарочито сада када је јасно да ви више нисте ни једини, ни најјачи у свету. А могли сте, у договору са Русијом, са добрим намерама, да заједно будете на врху бар наредно столеће.

Али ви господине Скоте немате добре намере и нећете ни са ким равноправно. Пошто ја имам добре намере према вама и не мрзим вас, нити амерички народ, желим на време да вам кажем да упркос томе што знате наш језик, ви нисте ништа научили о српском народу. Јер да јесте, не бисте се понашали према нама тако како то чините у Београду. Вашим изјавама увредили сте српску нацију много пута. Ми то не заборављамо. Изгубили сте и лични ауторитет код нас. Нас можете окупирати, али не и покорити. Силом нас не можете уверити да треба да будемо као и ви. Лично бих се стидео себе када бих био као ви.

Очекујте ускоро велике промене господине Скоте које ваша земља неће више моћи да контролише на силу. Зато, боље да се договоримо на време и останемо пријатељи. Да људи воле Америку како су је некада волели. Да не буде као сада када сте омраженији у свету него у време ваше агресије на Вијетнам. Ту мислим и на Србију. Јер сада вас већина Срба не воли, господине Скоте. Не мрзи вас, нити амерички народ, али не воли вас и презире америчку политику. Презир је гори од мржње. Зато ће ускоро на неким изборима у Србији да се деси нешто слично ономе у Русији, а ви и Брисел ћете бити главни узроци тога.

И молим вас да више не вређате српски народ у његовој земљи вашим арогантним изјавама којима кршите Бечку конвенцију о дипломатским односима из 1961. Није то добро ни по вас, јер ваљда знате, ако сте нас имало упознали, да тиме само убрзавате час када ће се и у Србији десити исто што и у Русији. И не покушавајте да одвојите српски од руског народа, јер је то залудан посао. Ви то не разумете, али није опасно по вас све што не разумете. У нашем случају једноставно нисте на нивоу свести српског народа да разумете да новац и моћ нису највеће вредности у људском животу.

Господине Кајле, ништа у овом писму није лично против вас, већ само против америчке политике у Србији чији сте ви представник. Пренесите вашем председнику Доналду Трампу моје личне (не политичке) симпатије и мој лични позив да га частим неким српским пићем када дође у Србију. Наравно, и вас.

Срдачно,

Драган Мраовић

опуномоћени министар МСП Србије у пензији
књижевник и књижевни преводилац

2 replies »

 1. Komentar nije potreban. Sve je rekao kao to I odgovara njegovom karakteru I inteletu, rekao je kao Premudri Solomon. Pitanje je, da li ce se srpske uljeze dozvati ikata pameti?
  Srpski pozdrav iz Amerike,
  Prokopije

  Свиђа ми се

 2. Postovanje Dragane,

  Amerika i jeste tu gdje je i lici na azdaju koje se svijet, a posebno drzave bez A. bombi boji, jer nikad neznas kada ce te mlatnuti, pobiti, razvaliti ogaditi ,opljackati i uciniti sve moguce gadosti i usput ti cijelo vrijeme svojom fasistickom propagandom objasnjavati da to cine iz najboljih namjera i da su ti prijatelji.Takav vid njeljuckosti ,drskosti, cinizma i bezobrazluka svih formi i oblika nije cvijet vidio ni zapantio otkako se ova zemlja okrece oko sunca.Jednostavno od svoje drzave su napravili zatvor gdje je levorver“ jedino stedstvo koje te moze odbraniti“, gdje je sramota i bruka biti posten.To svoje zlo prenose na cijeli svijet i zovu ga demokratija.Najzesce su izlozeni svim vrstama udara stari narodi sa dubokom tradicijom i kulturom gdje je kult licnosti i dostojanstvenog covjeka i postovanje i povjerenje i vrijednost rijeci i govora prioritet.Nas su ojadili, razvalili, oteli nam najbolji i najbogatiji komad zemlje, gdje nam je i cijela nasa istorija duhovnog i kulturnog zivota( kolijevka) i tu su se ugnijezdili dok nas, ako se ne nadje neko da ih otjera, potpuno ne uniste.Svim drzavicama iz bivse Jugo-Slavije su nametnuli lidere koji ce do kraja raditi sto oni zele i zavaditi narod da se sami medjuse biju i ubijaju. Tipican primjer je Crna Gora( zavadili su dva oka u glavi i okrenuli je protiv Srbije i Rusije koja joj je i stvorila drzavnost). Cijeli normalni svjesni i savjesni(svijet koji je pismen, jer60 posto svijeta zivi da upraznjava fizioloske potrebe i nista vise) vidi to zlo, ali se ne usudjuje da bilo sta pokusa(bar za sad), jer Ameriku vode „ljudi „kojima je strana i savjest i svijest. Ovakvo stanje je bilo prije drugog svjetskog rata kada su Njemacku svi dizali do nebesa i niko nije smio da zucne. Znamo sta je bilo poslije. Ovdje je stanje milion puta gore jer u rukama takvih „ljudi“ stoje komande nuklearnog arsenala koji moze da unisti i posljednju formu zivota na ovoj nama jedinoj planeti zemlji.

  Liked by 1 person