АКТУЕЛНО

Стање ствари сазнаје: Вучић у САД преговара о уласку Србије у НАТО кроз „персоналну унију“ са Ђукановићем; Приштински Експрес: Тачи тајно отпутовао у САД, где се већ налази Вучић


Стање ствари сазнаје: Вучић у САД преговара о уласку Србије у НАТО кроз „персоналну унију“ са Ђукановићем

Вучићев посао у САД је даље лобирање за пријатеља и покровитеља Ђукановића коме треба „зажмурети“ на победу у првом кругу над опозиционим кандидатом. Вучићев важнији задатак у Њујорку јесте да припреми терен за посредно укључивање остатка Србије у НАТО

Мило Ђукановић и Александар Вучић (Архивска фотографија: Влада Србије)

Како сазнаје портал Стање ствари из кругова црногорског ДПС-а који су се противилили поновној кандидатури Мила Ђукановића за председника Црне Горе, тренутна мисија председника Србије Александра Вучића у САД припремљена је у координацији америчких и црногорских тајних служби, српског огранка Трилатерале и одређених кругова српске дијаспоре у САД.

Првенствени Вучићев посао је даље лобирање за пријатеља и покровитеља Мила Ђукановића коме треба „зажмурети“ на победу у првом кругу над опозиционим кандидатом Бојанићем, о коме, иначе, београдски медији нису објавили ни реч. Сам Ђукановић је изјавио да се кандидатуре прихватио не због Црне Горе, већ из друштвених обавеза да унапреди „европске интеграције у региону“. Разуме се, медијски ће му помагати, као што је то чинио и чиниће у Србији, Владимир Беба Поповић.

Вучићев важнији задатак у Њујорку јесте да припреми терен за посредно укључивање остатка Србије у НАТО. Сматра се да ће колико 22. марта бити отклоњена последња препрека да Македонија буде анектирана од стране НАТО; постављање америчког генерала српског порекла Ника Дучића за командата Бондстила, увод је у формирање Косовске војске. У њој ће Срби имати „свог генерала“, а кроз персоналну унију Ђукановић-Вучић, успоставиће се да Срби у војсци Косова буду под командом црногорских официра и, наравно, НАТО.

Тако ће и остатак Србије бити убеђен да је „у националном интересу“ да се интегрише у НАТО. Случајеви, као Битићи, биће искоришћени за чишћење косовских кадрова из војске и полиције у Србији. Обећаним уласком у НАТО, Вучић обезбеђује стварање тзв. Заједнице српских општина, а уговор са Косовом прецизираће права Србије у финансирању косовских институција намењених Србима.

Свако противљење оваквом сценарију, биће сурово кажњено, медијским набрајањем стварних или измишљених грехова. То се у првом реду односи на Српску православну цркву и проруске кругове у Влади Србије.

(Стање ствари)

 

Приштински Експрес: Тачи тајно отпутовао у САД, где се већ налази Вучић

Вук Јеремић је саопштио да је Вучић отпутовао у Сједињене Државе како би наставио тајне преговоре с Тачијем. У сваком случају, „Газета Експрес“ сазнаје да Тачи већ неколико дана борави у Сједињеним Државама

„Газета Експрес“ сазнаје да се председник Косова, Хашим Тачи, налази у Сједињеним Америчким Државама, на путу који је држао у тајности неколико дана. Пре неколико дана је објављено да је председник Србије, Александар Вучић, ненајављено отпутовао у Сједињене Америчке Државе. Опозиционе странке из Београда оптужиле су Вучића да је укључен у тајне преговоре са Хашимом Тачијем, прво у Паризу, а касније и у САД. Раније је престижни аустријски лист „Стандард“ известио да су њих двојица укључени у разговоре у вези са поделом Косова, али је ова опција забрањена након интервенције Берлина.

Председник Косова Хашим Тачи дуго је боравио у иностранству. Половина ове посете била је јавна, а половина ће бити тајна.

Тачи је првобитно отпутовао у Лондон где је промовисао своју недавно објављену књигу. Касније је отпутовао у Париз, где је такође промовисао књигу и одликовао бившег председника Саркозија и бившег министра спољних послова, Бернара Кушнера.

Након Париза, Председник није ништа јавно објавио у вези са својим активностима.

У Србији, бивши министар спољних послова, Вук Јеремић, оптужио је Вучића да је имао тајну вечеру са Тачијем, пре него што се касније састао са председником Макроном.

Јеремић је онда саопштио да је Вучић отпутовао у Сједињене Државе како би наставио тајне преговоре с Тачијем и провоцирао га питањем: „Јесте ли у истом хотелу?“.

У сваком случају, „Газета Експрес“ сазнаје да Тачи већ неколико дана борави у Сједињеним Државама.

Српски медији су, позивајући се на изворе, објавили да је председник Србије имао састанке са званичницима америчке администрације, називајући их дипломатском офанзивом у вези са питањем Косова.

Али, Тачијева прича са Вучићем се не завршава овде.

Они ће у петак бити у Бриселу, где их је Могерини позвала на разговоре на високом нивоу, у вези са дефинисањем формата дијалога за нормализацију односа.

Током викенда, бечки лист „Стандард“ писао је о преговорима о подели Косова.

Према наводима овог листа, Немци су спречили поделу Косова, коју су фаворизовали Срби, али и косовска страна због умора по питању Севера.

Ово је, сматрају дипломате, такође учинило да се умеша Берлин.

Али, један званичник, под условом анонимности, рекао је аустријском листу да се плаши да ће Тачи и Вучић разговарати преко других канала о подели Косова.

Извор: Gazeta Express (Текст је изворно преведен са албанског)

Стање ствари (КосСев, 21. 3. 2018)

***

Вук Јеремић: Вучић Тачију нудио југ Србије за север Косова

Председник Народне странке Вук Јеремић изјавио је данас да је председник Србије Александар Вучић председнику Косова Хашиму Тачију тајно понудио размену југа Србије за север Косова и да јавност мора бити обавештена о преговорима о најосетљивијим државним питањима.

Вук Јеремић (фото: Народна странка)

„Нисам јавност о Вучићевом путу у Њујорк обавестио због неке личне нетрпељивости, коју иначе према њему ни не осећам, већ зато што се тренутно ствари ломе око Косова, док он тајно вечера са Хашимом Тачијем и није познато о чему се договарају. Грађани стога имају много разлога за забринутост“, рекао је Јеремић телевизији Наша.

Јеремић, који је и бивши министар спољних послова Србије, подсетио је да је Вучић рекао да више ни сам не верује у успостављање Заједнице српских општина на Косову.

„Зашто је онда дао међународни телефонски позивни број Косову и растурио српски правосудни систем на северу? Да ли се тако преговара о српским националним интересима“, упитао је Јеремић.

Јеремић је навео да о резултатима катастрофалног начина на који је Вучић водио преговоре најречитије говоре понижења која ће Србија доживети 24. марта, симболично на годишњицу почетка НАТО бомбардовања, када ће на Косову престати да функционише међународни позивни број за Србију 381, а у Крагујевцу ће бити одиграна утакмица јуниорских рукометних тимова Србије и Косова, без интонирања српске химне и без заставе Србије.

„Вечерас ће се Вучић директно укључити у Дневник 2 РТС-а из Њујорка и то ће вероватно потрајати. Биће интересантан начин на који ће ме напасти и пробати да релативизује непобитне чињенице које сам изнео у јавност“, рекао је Јеремић.

Поводом изјаве премијерке Србије Ане Брнабић да Јеремић „ништа не зна“, председник Народне странке је оценио да је Ана Брнабић „трагична фигура“, која се претворила у карикатуру онога што је на почетку била, а ни то није било нарочито импресивно.

„Она је свесна да је постала премијерка искључиво захваљујући својој различитости, против које, наравно, немам ништа, нити је доводим у питање. Али оно што доводим у питање јесу сукоб интереса и коруптивне радње за које је Ана Брнабић одговорна“, рекао је Јеремић.

Јеремић је навео да је Ана Брнабић била међу челним људима фирме „Континентал винд“, која је непосредно пре њеног уласка у Владу Србије склопила споразум о изградњи ветропарка „Чибук“ по којем ће тој компанији у наредним годинама бити исплаћено 532 милиона евра за струју произведену у ветропарковима.

„Ако то није сукоб интереса, онда не знам шта јесте. Ана Брнабић је постала део криминалне дружине која ће морати да одговара пред законом“, рекао је Јеремић.

Јеремић је, поводом пребијања шефа изборног штаба Народне странке у Смедеревској Паланци Игора Миленковића, рекао да СНС прибегава насиљу јер је из врха те партије наређено да Народна странка „по сваку цену мора да остане испод цензуса“ у Паланци.

„У Смедеревској Паланци је, са друге стране, и заједничка листа ДС, ДСС, ЛДП и СДС, странака које немају ништа заједничко осим тога да су доживеле потоп на београдским изборима и које због тога не представљају опасност по режим“, навео је Јеремић.

Јеремић је додао да је из врха СНС-а наређено да се учини све да опозициони гласови оду тој листи а не Народној странци како не би прешла цензус.

„То им неће успети, јер смо ми једина странка којој расте популарност и подршка у целој Србији, свега неколико месеци након оснивања“, навео је Јеремић.

Јеремић је, поводом предлога Драгана Ђиласа о стварању опозиционог савеза, навео да је то „идеја вредна пажње и један од могућих модалитета сарадње“ опозиције, која би требало да јединствено наступи на следећим парламентарним изборима, и додао да ће Народна странка наставити да се залаже за што шири опозициони фронт.

(Сајт Народне странке, 21. 3. 2018)

***

Вучић признао: Повео сам ћерку у Њујорк, жена ми је у болници већ месецима

Председник Србије Александар Вучић рекао је да никада није тајно вечерао са Хашимом Тачијем и осврнуо се на спекулације поводом његовог одласка у Њујорк.

Ужелео се деце

Одговарајући на питање новинара о томе да је његова посета изазвала буру у јавности и да ли је можда погрешио што није рекао „ја идем у Америку, кад се вратим рећи ћу вам што сам био“ него да је то, како је новинар навео, било под „велом тајне“.

– Под којим велом тајне? Шта је требало да урадим? Да забраним људима да причају глупости? Кад изађем из земље да им ставим фластер и кажем не причајте глупости? На конференцији за новинаре коју је пратило пет милиона људи сам рекао ајд здраво, одох на далек пут. Ушао сам у авион са људима, редован лет „Ер Србије“, са 270 људи, препун авион. Онда је један који ме вређао иако је видео да сам са дететом, са ћеркицом, послао свима и рекао ево га психопата ту и ту. Онда када сам се окренуо, иако сам био без обезбеђења, по ко зна који пут, почео је да се тресе и од страха није смео да погледа никог. Ја немам проблем са тим што ће неко да вређа – рекао је Вучић и додао:

– Дошао сам овде и извео дете на вечеру. Ако вас занима зашто је са мном и то ћу да објасним иако не треба никоме да се правдам. Ја немам времена да проводим са Данилом, Милицом и Вуканом, и ужелео сам се бебе… Милици је мајка већ више недеља у болници, да не кажем више месеци. Понекад пожелим да не будем најгори отац на свету јер немам времена. Милици сам сам платио карту, од свог новца, не државног. Извео сам је на вечеру, а у Србији сам чуо да сам био са Ђерђом Сорошем на вечери. Никада нисам крио када сам се видео са њим, зашто бих сада. Такође, никада нисам био на приватним вечерама са Тачијем на овом или оном месту. Такође, слушао сам приче како немам „сикрет сервис“ (тајну службу), ја овде потпишем на своју одговорност да нећу то, не волим те статусне симболе, ја сам обичан човек који овде у пола два три шета у Њујорку, обилази књижаре – рекао је он и нагласио да ни један једини државни динар није потрошио.

Како каже, многи тајкуни у Србији су кренули у напад, хоће да га стрељају „један хоће да буде у стрељачком воду“.

– А неће да виде колико се неко бори. Рачунам да људи виде колико се неко бори и колико воли своју земљу и шта ради – извукли смо земљу из дугова, поправили имиџ – додао је Вучић.

(ВЕСТИ)

***

„Независно Косово припада Западу и ту нема разговора“

Председник Србије Александар Вучић изјавио је за РТС да је у последња три дана у САД имао низ „тешких и напорних сусрета“ по питању Косова.

Вучић: Морам нешто да понудим народу

– Не преговарамо само са Албанцима, већ са онима који су створили независно Косово – рекао је Вучић и додао да о сусретима “не може превише да говори“.

Како каже, имао је низ сусрета који су били маратонски, а на крају се видео и са генсеком УН Антониом Гутерешом.

– Задовољан сам нашим радом и трудом, али резултатима нисам. Надао сам се већем разумевању, нисам задовољан оним што сам постигао. Већ дуже време разговарамо о будућности Србије, о Косову… Покушавамо да пронађемо компромисмо решење, али албанска страна ради свој посао, а међународна заједница свој. Нисам задовољан, јер западне силе тврдо стоје на поштовању очувања независности Косова – навео је Вучић.

Вучић је навео и да је Гутересу рекао да је Србија “спремна на компромис, али не и да жртвује све своје интересе“.

– Да бих припремио платформу за наше грађане морам да добијем подршку међународне заједнице за нешто. Међутим, Запад не жели ни на који начин да разговара о томе коме припада Косово – рекао је Вучић.

Нема ништа џабе

Како је рекао, Србија данас плаћа цену погрешних одлука из прошлости, те да ће на Србији бити великих притисака.

– Ништа нема џабе и нигде, плаћаћемо још дуго. Биће великих притисака, са различитих страна – рекао је он.

Како је додао, није нарочито срећан јер се надао већем разумевању не само за Србију и Србе на Косову и Метохији.

– Даћу све од себе као председник да штитимо наше интересе. Морам да изађем пред народ, да понудим нешто нашем народу – рекао је он.

(ВЕСТИ)

***

Кобре не прате Вучића

Одлазак председника Александра Вучића у посету Њујорку, која претходно није најављена, изазвао је много недоумица у јавности Србије о разлозима путовања, са ким ће се састати и зашто је све обавијено велом тајне.

Поштовање прописа: Припадници војне полиције слушају наређења

Оно што је такође веома необично јесте то што је, бар према писању медија, Вучић на пут авионом Ер Србије отишао без службеног обезбеђења, односно као обичан грађанин, те да ни од власти САД није тражио да му се додели обезбеђење током посете.

Како каже Новица Антић, председник Војног синдиката Србије, безбедност председника Србије није прецизно регулисана законом.

– Вучића штите припадници одреда Кобри, који су део Војне полиције. Што се тиче Војске Србије, наш део посла је описан у Закону о Војсци Србије – објашњава Антић.

У пракси, председник Републике има право на нон-стоп обезбеђење, без обзира на то да ли има службене или приватне обавезе. Детаљи обезбеђења председника Вучића даље су регулисани поџаконским актима, које доносе у Министарству одбране или Генералштабу Војске Србије.

– Кобре се понашају према прописима и наређењима. Заштићена личност мора да слуша њихове наредбе, када је реч о његовој безбедности. Међутим, Вучић како врховни командант може и да одбије наређења која су добили и изда супротно наређење, тако да може и да распусти обезбеђење – додаје Антић.

Са друге стране, Војно-безбедносна агенција и Војно-обавештајна агенција обављају контраобавештајну и безбедносну заштиту Министарства одбране, Војске Србије и врховног команданта, па ако направе безбедносну процену, шеф државе не може да одбије обезбеђење.

Како кажу добри познаваоци ове теме за „Вести“, ова ситуација изазива сумње.

– Када председник Србије оде у другу државу без свог обезбеђења, то значи или да неко други брине о твојој безбедности или нешто кријеш – додају они за „Вести“.

(Ђ.Баровић – ВЕСТИ)

——–

22.3.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

Хвала за коментар. Ваш коментар ће бити видљив након "модерације". Коментари који садрже претеће, увредљиве и вулгарне изразе неће бити објављени...

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.