АКТУЕЛНО

Теленор продао пословање у Србији, Црној Гори, Мађарској и Бугарској


Теленор група је потписала уговор о продаји пословања у региону централне и источне Европе ППФ групи за 2,8 милијарди евра, укључујући и пословање у Србији. „Трансакција укључује мобилне операције у Мађарској, Бугарској, Црној Гори и Србији и провајдера техничких услуга Telenor Common Operation (TnCo), који су сви у потпуности у власништву Теленор групе“, саопштено је из норвешке телекомуникационе компаније.

Илустрација: EPA (JUSTIN LANE)

Теленор операције у региону централне и источне Европе имају удео од 11,8 милијарди норвешких круна (1,24 милијарде евра), односно 9,0 одсто у укупним приходима Теленор групе, и 4,1 милијарди круна (432,2 милиона евра) или око 8,0 одсто удела у добити пре пореза, камата, депрецијације и амортизације (EBITDA) у 2017, са више од девет милиона корисника и 3.500 запослених.

Борд директора Теленор групе намерава да на годишњој Скупштини акционара затражи одобрење за дистрибуцију посебне дивиденде од 4,40 норвешких круна (0,46 евроценти) по акцији.

„Продајом региона централне и источне Европе правимо важан корак у поједностављивању и фокусирању Теленоровог портфолија на регионе где видимо најјачи потенцијал за креирање вредности. Након ове трансакције, Теленор ће имати интегрисане фиксне и мобилне операције у Скандинавији, и јаке мобилне позиције у Азији“, каже Сигве Бреке, председник и генерални директор Теленор групе.

Бреке додаје да Теленор група верује да је холандска компанија ППФ, са искуством које има у региону и у сектору телекомуникација, добар нови власник Теленорових операција у овом делу Европе.

ППФ је највећа инвестициона група у централно- источној Европи која улаже у различите секторе, укључујући банкарство, финансирање приватних лица, некретнине, рударство и телекомуникације. Ова инвестициона група је 2012. године преузела компаније „О2“ из Чешке од Телефонике, а почетком ове године је купила и Нову Броадкастинг Групу у Бугарској.

„Овом куповином, ППФ група проширује свој телекомуникациони портфолио на још четири земље и ближи се свом дугорочном циљу да постане европски оператор средње величине, као и да искористи своје искуство за јачање тржишне позиције“, каже Ладислав Бартоничек, представник ППФ групе одговоран за сектор телекомуникација.

Ингеборг Офстхус, генерална директорка Теленора у Србији је изјавила да компанија после 11 година рада у Србији данас улази у нову фазу пословања, с обзиром на то да ће њихове операције у Мађарској, Бугарској, Црној Гори и Србији бити продате ППФ групи.

„Поносни смо на све што смо до сада постигли, а поготово на чињеницу да смо лидер у приходима на тржишту са три милиона корисника широм Србије. ППФ група има јасан циљ за развој телекомуникационог портфолија, а Теленорово пословање у региону централне и источне Европе кључно је за његово остварење. Трансакција неће утицати на наше кориснике и локалне партнере, а настављамо да радимо као и до сада, посвећени пружању конзистентних и квалитетних услуга нашим корисницима“, рекла је она.

Љајић: Добар сигнал за стране инвеститоре

Потпредседник владе и министар трговине Расим Љајић је изјавио данас да долазак великог норвешког инвестиционог фонда ППФ-а у Србију, који ће преузети Теленор, показује да је Србија атрактивна дестинација.

Љајић је рекао новинарима да је то добар сигнал за стране инвеститоре, као и да ће PPF обезбедити нове инвестиције.

„Не очекујем драстичне промене када је реч о запосленима (у Теленору). Не верујем да ће ту бити било каквих отпуштања, али сам сигуран да ће бити нових инвестиција“, рекао је Љајић новинарима.

Министар је казао да ће, по уговору, у наредна 33 месеца све пословати под фирмом Теленора, а „након тога ће бити промењен бренд и добиће фирма новог власника, па самим тим и компанију под којом ће пословати у Србији“.

„У међувремену се не очекују никакве значајније промене са становишта корисника“, рекао је Љајић.

Стране у процесу су се договориле о одложеном плаћању дела договорене вредности трансакције, где ће 400 милиона евра бити исплаћено на четири годишње рате.

Трансакција захтева добијање неопходних регулаторних одобрења и очекује се да буде завршена у трећем кварталу 2018. године. Од првог квартала 2018. операције у региону централне и источне Европе третираће се да су у „процесу продаје“ и неће бити укључене у наредне финансијске извештаје Теленор групе.

Процењује се да ће трансакција резултирати књиговодственим добитком после пореза у износу 3,0 милијарде норвешких круна (316 милиона евра), који ће бити евидентирани после завршетка трансакције.

Мобилне операције у региону централне и источне Европе биле су у власништву Теленора 25 година. На мађарско тржиште је компанија ушла 1994. године куповином Панона, и касније проширила присуство у региону покретањем мобилних услуга у Црној Гори 1996, и куповином Моби 063 у Србији 2006. године. Теленор је 2013. купио компанију Глобул у Бугарској.

Да ли иза свега стоји бивши шеф CIA?

У медијима се до скоро спекулисало да је за „Теленорову“ мобилну мрежу у Србији и региону био заинтересован амерички инвестициони фонд „Kolberg Kravis Roberts“ (KKR), који је преузео и кабловског оператера СББ, а поседује и телевизију N1.

Тако се спекулише да је данашња продаја само међуоперација, део великог дила, по којем би власник ППФ групе Петер Келнер „Теленорове“ фирме у Србији и Црној Гори одмах препродао америчком фонду KKR, на чијем је челу бивши шеф CIA Дејвид Петреус.

Махмуд Бушатлија, консултант за страна улагања, сматра да је посебно интересантан политички аспект ове куповине, имајући у виду да је заштитно лице KKR-а бивши шеф CIA , као и мотиви овог инвестиционог фонда за улазак у послове с телекомуникацијама у овом делу Европе.

„KKR улази у телекомуникације и тиме преко интернета у сферу јавног информисања. Већ имају телевизију N1, а прича се да су у преговорима са грчким власником далеко одмакли да купе Prvu TV и О2“, каже он.

 

ИЗВОР: РТВ

———–

22.3.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

 

Хвала за коментар. Ваш коментар ће бити видљив након "модерације". Коментари који садрже претеће, увредљиве и вулгарне изразе неће бити објављени...

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.