Влада

Удружење ЗА ИСТИНУ И ПРАВДУ О БЕБАМА добило одговор од Канцеларије СЕ у Београду


У писму које је удружење ЗА ИСТИНУ И ПРАВДУ О БЕБАМА упутило Канцеларији СЕ у Београду наводи се да власти у јануару нису обавиле никакве консултације са удружењем родитеља у вези с нацртом закона о несталим бебама, како се то наводи у извештају Комитета министара. Нацрт закона није подржао нико – ни удружења, нити родитељи, јер је по истом немогуће применити пресуду зато што не постоји ни механизам, ни надзорно тело које би контролисало све радње у истрази до пуне истине о судбини беба, наводи се у писму. На писмо су одговорили из Канцеларије Савета Европе у Београду и одговор преносимо у целости.

Поштовани господине Павловићу,

Пре свега желимо да вас обавестимо да смо примили ваш допис и о томе обавестили господина Тима Картрајта, шефа мисије Савета Европе и колеге у Стразбуру које се баве питањем извршења одлука Европског суда за људска права.

Сигурна сам да сте упознати са чињеницом да Савет Европе обраћа велику пажњу овом случају, и схватамо сву тежину и осетљивост овог питања које годинама мучи родитеље и сроднике несталих беба. И са људска стране, ми који смо запослени у Канцеларији Савета Европе саосећамо са родитељима и пружамо подршку да се ово питање реши.

Канцеларија Савета Европе у Београду има ограничен мандат и нема улогу у спровођењу одлука Европског суда за људска права. Ми свакако пратимо шта се дешава и о томе обавештавамо Стразбур, посебно су нам значајни дописи попут вашег који указују на ситуацију. Међутим, с обзиром на ограничени мандат Канцеларије, састанак са шефом Канцеларије не би имао додатну сврху, с обзиром да је Стразбур већ алармиран и да су они ти који се искључиво баве питањем извршења пресуда.

Колеге из Стразбура сада имају ваше контакте, тако да ће вас у случају потребе или додатних информација контактирати. Још једном желимо да изразимо људску подршку свим родитељима који су доживели ту изузетно тешку животну ситуацију, а што се тиче институтционалне подршке, колеге у Стразбуру задужене за праћење извршења пресуда ће наставити да се баве случајем несталих беба.

С поштовањем, 

Mona Alghaith
Council of Europe Office in Belgrade
Spanskih boraca 3, 11070 Belgrade
Serbia

+381 11 71 555 00
http://www.coe.int
www.coe.int/belgrade

***

колаж – СРБски ФБРепортер

ПОВЕЗАНО:

*ЗА ИСТИНУ И ПРАВДУ О БЕБАМА: Уместо силе права, примењује се право силе!

*Удружење ЗА ИСТИНУ И ПРАВДУ О БЕБАМА: Павловић од министра полиције тражи ХИТАН састанак

*

————

23.3.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић