АКТУЕЛНО

Српска пружа правну помоћ у борби за имовину Срба у ФБиХ


Одлуком Владе Српске биће формирано пет канцеларија за пружање правне и друге неопходне помоћи Србима који имају имовину у Федерацији БиХ, да би заштитили своје власништво.

Одлуком Владе Српске биће формирано пет канцеларија за пружање правне и друге неопходне помоћи Србима који имају имовину у Федерацији БиХ, да би заштитили своје власништво.
Закључен је и Протокола о сарадњи Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове и Министарства за избјеглице и расељена лица Републике Српске, којим би било регулисано пружање стручне помоћи избјеглим и расељеним лицима у поступку успостављања или замјене земљишне књиге на територији ФБиХ.

Ова одлука Владе први је корак у рјешавању имовинско-правних односа Срба у Федерацији БиХ, поручују из Одбору за заштиту и очување српске имовине у ФбиХ, који чине 20 удружења Срба.

– Јучерашња одлука Владе је до сада нама највећи подстрек у даљем раду да помогнемо свим Србима да заштите своју имовину и власништво у ФБиХ – каже Ђорђе Радановић из Одбора за заштиту и очување српске имовине у ФБиХ.

РУГИП и ресоно министарство Владе Српске од сада ће заједнички дјеловати у заштити Српске имовине у Федерацији БиХ.

На подручју општина Мркоњић Град, Источно Сарајево, Бијељина, Невесиње и Зворник и у Бањалуци биће канцеларије за бесплатну правну помоћ.

– Требало би да Срби добију један нови правни оквир и заштиту предсједника Републике који је посебно заинтересован да заштити Србе на свим територјама на којима живе – истиче Радован Грајић из Министарства за избјегла и расељена лица Републике Српске.

Клуб посланика СНСД-а у НСРС, Уставном суду БиХ упутио је и Захтјев за оцјену уставности Закона о земљишним књигама ФБиХ у којем је указано на штетне посљедице до којих би довела примјена оспореног Закона, у смислу омогућавања прекњижавања имовине и легалног располагања нових власника.

Како Закон прописује процедуре којима се несумњиво крше имовинска права грађана, Уставном суду упућен је и захтјев за доношење привремене мјере којом ће се обуставити примјена овог закона до окончања поступка по Захтјеву за оцјену уставности.

У РУГИП-у подсјећају да је 2011. предсједавајући Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић на Закон о премјеру и катастру који је предвиђао нову евиденцију о некретнинама у Републици Српској, такође поднио иницијативу Уставном суду БиХ и управо због предвиђања нетранспарентности позивања странака.

– Сматрамо да ће Уставни суд БиХ прихватити и ову иницијативу, цијенећи да су исти разлози као и 2011. и ову иницијативу за оцјену уставности Заакона о земљишним књигама ФбиХ, ако ништа донијети одлуку о привременој забрани – каже Босиљка Предраговић, директорка РУГИП-а.

Према попису из 1991. у Федерацији БиХ живјело је 475 хиљада Срба. Пописом из 2013. живело је 56 хиљада, а 419 хиљада Срба има некретину у ФБиХ, поручују из Одбору за заштиту и очување српске имовине у ФБиХ.

ИЗВОР: РТРС

***

ПОВЕЗАНО: 

*

*Ново отимање имовине Срба у Федерацији БиХ! (ВИДЕО)

*Срби страхују од отимања имовине у ФБиХ (ВИДЕО)

——————–

23.3.2017. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

Хвала за коментар. Ваш коментар ће бити видљив након "модерације". Коментари који садрже претеће, увредљиве и вулгарне изразе неће бити објављени...

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.