АКТУЕЛНО

Косово и Метохија: ХОТИ „спроводи оперативни план“ – ROSU на путу Косовска Митровица-Јариње, „гранична“ и КП из Лепосавића- УХАПШЕН па депортован у Србију МАРКО ЂУРИЋ (видео)


Карикатура: Душан Петричић – БРИСЕЛСКИ ПОБЕДНИЦИ

***

Косовска полиција је потврдила агенцији Бета да је Марко Ђурић, шеф канцеларије за Косово и Метохију владе Србије, вечерас депортован у Србију.

20:50Српска листа напушта „косовску владу“ 

Председник Српске листе Горан Ракић саопштио је да је Српска листа „усвојила иницијативу за напуштање Владе у Приштини“. Српска листа ће о тој одлуци обавестити председника Србије Александра Вучића.

„Дијалог у оваквим околностима, када се на голорук народ иде са метком у цеви, када се на реч иде кундацима и ђоновима чизама, док се врши институционално насиље над грађанима, нема никаквог смисла,“ навео је Ракић у саопштењу Српске листе.

20:00 – Тачи потврдио да Ђурића „спроводе на гранични прелаз“

Реаговао је Тачи, позвао је на смирење. Он је такође истакао да је Косовска полиција у хапшењу Марка Ђурића „поступала у складу са својим законима и овлашћењима“. Тачи је потврдио да је Ђурић „прошао кроз редовну тужилачку и судску процедуру и да га сада полиција Косова спроводи на гранични прелаз између Косова и Србије“.

„Марко Ђурић је илегално ушао на Косово. Косовска полиција је деловала у складу са својим надлежностима, професионализмом и одбраном закона и реда на Косову, “ рекао је.

Сматра да данашњи догађај, сматра, „не би требало да наруши коуникацију између Косова и Србије и „напоре за нормализацију и помирење“.

19:20 – Ђурића „уклањају“ са Косова

„Косовска полиција на основу забране уласка господина Ђурића у Републику Косово, истог су уклонили са територије Републике Косово,“ ово је управо у писаном саопштењу за медије саопштила Косовска полиција . Претходно је агенција Бета јавила да се Ђурић сада налази на путу за Мердаре. Према претходном извештају косовских медија, Ђурић је, након хапшења РОСУ јединица одвежен у Приштину.

„У пратњи велике колоне возила косовске полиције, директор канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић, кренуо је према прелазу Мердаре, где ће бити предат властима Србије. Очекује се да ће полиција Косова, у координацији са надлежним тужилаштвом, донети одлуку о мерама које ће предузети према Ђурићу а међу њима се помиње могућност сталне забране,“ навела је агенција Бета.

18:26 Селаковић: Остајем у Митровици и чекам Марка Ђурића

На питање новинарке КоССев портала да ли остаје у Косовској Митровици, Никола Селаковић је одговорио:

„Остајем овде са својим народом, пријатељима, браћом, колегама. Остајем овде и чекам Марка Ђурића.“

А на такође питање наше новинарке да ли постоји кризни план Владе Србије, односно Канцеларије за КиМ за овакве ситуације, Селаковић је рекао:

„Председник Србије, Влада Србије знају шта раде. Канцеларија за КиМ зна шта ради и мислим да је то за једну озбиљну изјаву и одговор на ваше питање сасвим довољно.“

18:20 – Помози нам Председниче, поручио је Горан Ракић.

Очекујем, додаје – снажну подршку.

18:10Селаковић: Ово је скандал, терорисање голоруког народа

Генерални секретар председника Србије, Никола Селаковић, потврдио је хапшење директора Канцеларије за КиМ, Марка Ђурића. Теже су, како је саопштио, повређени српски министар у косовској влади Ненад Рикало, званичник Канцеларије за КиМ Жељко Јовић, градоначелник Лепосавића Зоран Тодић, Иван Милојевић и одборник у СО Северна Митровица и директор Високе економске школе Небојша Милановић. Очекује да Ђурић буде пуштен на слободу одмах.

„Надам се да је добро, приведен је, очекујем скоро ослобађање, дошао је као слободан човек,“ казао је Селаковић.

Поставио је питање коришћења силе према људима са, како је рекао, подигнутим рукама који се нису супротстављали:

„Нека то буде њихов одговор на нашу гандијевску реч,“ рекао је.

На питање да ли је дошао са дозволом, рекао је: „Ја сам дошао на територију своје земље.“

Ако некоме до данас није било јасно да Приштина неће и не жели да формира ЗСО, навео је такође.

Селаковић се у Косовској Митровици обратио непосредно након хапшења Марка Ђурића.

18:07 – Сирене за ваздушну опасности у Звечану

фото: КоССев

17:34 – Ухапшен Марко Ђурић

Припадници специјалне јединице Косовске полиције управо су ухапсили Марка Ђурића, јавља новинар КоССева са терена.

botasot.info

17:32 – Једно лице ухапшено

Изведено из Митровичког двора са рукама на леђима.

***

Овај снимак нас тера да поставимо питање ДА ЛИ ЈЕ ОВО СВЕ ИЗРЕЖИРАНО? Ко се то игра са нашим народом на Косову и Метохији, каква је ово манипулација, погледајте:

СРБИ НА ОКУП – Ево и доказа, снимак мобилним телефоном – ту су, ту су, ок (палац на горе ) !

17:30 – Припадници Косовске полиције у Митровичком двору

Полиција је испред сале и у самој сали бацила сузавац

17:25 – Огласиле се сирене за ваздушну опасност, полиција пред Митровичким двором

17:15 – Ракић: Кренимо у формирање ЗСО-а

„Упућујем предлог Вучићу, кренимо самостално у формирању ЗСО. Даље морамо сами. Упркос притисцима нећемо дозволити никоме да направи раздор“ – казао је председник Српске листе и градоначелник Северне Митровице, Горан Ракић.

17:10 – Селаковић: Нећемо одустати од наше борбе и правог решења за Србе и Србију

Преносим вам свима поздраве Преседника Александра Вучића – баш онако као што ми данас нисмо одустали упркос свим претњама, забранама, кордонима, контролама, баш тако као што нису успели да нас зауставе да дођемо овде, као што нисмо одустали да дођемо и будемо са вама овде и да вас чујемо, тако нећемо одустати ни од наше борбе, од правог, исконског решења које Србе и Србију не унижава и не понижава, које води рачуна о нашим државним и националним интересима, које једино разумно.

Марко Ђурић и Никола Селаковић стигли су данас поподне, нешто пре 17 сати, у Косовску Митровицу како би учествовали у разговору у оквиру унутрашњег дијалога.

17:00 – Без Срба нема решења за будућност КиМ-а, Север никад неће бити део независног Косова

Без Срба са КиМ-а нема решења за будућност КиМ-а, свако решење за будућност КиМ-а мора да узме у обзир и да рачуна са оним што је интерес нашег народа овде на КиМ-у који је у претходне две деценије толико страдао. Желео сам да и одавде из Косовске Митовице пошаљемо јасну поруку да за Србију, КиМ, Север КиМ-а није и никада неће бити део такозваног независног Косова, нити део такозване Велике Албаније. Такве пројекте подржавају само они који желе сукобе на овим просторима. Ми смо данас дошли овде пре свега зато да би Србија чула шта ви имате да кажете о КиМ-у и да пошаљемо поруку, као и до сада да ће цела Србија бити са вама – поручио је Марко Ђурић из Косовске Митровице.

Он је додао да је политика Србије и Председника Србије данас – политика постизања компромиса „који ће значити да и наш народ овде на КиМ-у треба да добије и тек како нешто“:

„И да ћемо свом сило наставити, као што смо и данас, иако су покушали на сваки начин да омету и спрече нашу посету – дошли овде.“

16:47 – Ђурић и Селаковић ипак у Косовској Митровици

Директор Канцеларије за Косово и Метохију, Марко Ђурић и генерални секретара председника Србије, Никола Селаковић у овим тренуцима су у Митровичком двору. Почео је разговор у оквиру унутрашњег дијалога о КиМ-у.

15:30 – Коцијанчич: Неслагања решавати кроз дијалог

Сва питања од заједничког интереса морају се решавати у оквиру дијалога, у духу наставка нормализације односа. Неслагања у вези са договором морају да буду решавана кроз дијалог, а не кроз ескалацију било које врсте – поручила је портпаролка ЕУ, Маја Коцијанчич.

Она је, како је пренео Тањуг, на питање да прокоментарише зауставлјање српских званичника на административним прелазима између Србије и Косова у контексту дијалога о нормализацији и већ постигнутих договора о слободи кретања, поручила и да су „обе стране у потпуности посвећене дијалогу коме посредује ЕУ“, што је у петак и „потврђено високој представници ЕУ“.

фото: КоССев

14:50 – Скуп у Косовској Митровици и даље на чекању

Скуп у Косовској Митровици у оквиру унутрашњег дијалога још увек није почео. Иако је све мањи број запослених у институцијама који су били окупљени испред Митровичког двора, као и у самој сали, где су и челници Српске листе – и даље се чека. Поред све мањег броја окупљених, пред Митровичким двором је и неколицина припадника швајцарског КФОР-а, за коју се претпоставља да се ради о јединици за надзор и комуникацију.

Београдски медији јављају да је померен почетак разговора у Косовској Митровици због „напете ситуације на северу покрајине“, те да „није за сада познато да ли ће и када конференција, на којој је требало да учествују Ђурић и Селаковић – бити одржана“.

КоССев није могао да провери ову информацију на терену, иако смо разговарали са више саговорника.

***

14:00 – КП: Вукосављевићу одобрена посета, сам се вратио у Србију

Министру културе Србије, Владану Вукосављевићу, одобрена је посета Косову, али се он, након уласка, сам вратио у Србију. Посета је првобитна планирана на прелазу Мердаре, управо је саопштила Косовска полиција. Ова полиција је тако демантовала наводе више медија да му је „забрањен улазак на КиМ“.

kosovopolice

„У наставку јавног информисања и како би се избегле могуће дезинформације, Косовска полиција, на основу одлуке Министарства спољних послова РКС-а, омогућила је министру културе Владану Вукосављевићу улазак на територију Косова, у складу са одлуком, али исти, након уласка, није наставио даље за Северну Митровицу, већ се сам вратио у Србију. Одобрена посета господину Вукосављевићу је планирана да се догоди на граничном прелазу Мердаре, који повезује Косово и Србију, али се иста није догодила на овој граничној тачки, већ на граничној тачки Јариње на северу земље,“ стоји у саопштењу Косовске полиције.

Телевизија Мост, раније је јавила, позивајући се на свог дописника са прелаза Јариње – да КП није дозволила улазак Вукосављевића на територију КиМ-а.

„Вукосављевићу је онемогућен улазак на КиМ преко административног прелаза Јариње, иако је његова посета уредно најављена. Министар културе данас и сутра требало је да обиђе манастире Грачаницу и Бањску, Богородицу Љевишку, Призренску богословију, Високе Дечане и Пећку патријаршију,“ јавила је ова телевизија.

13:05 ROSU јединица на Јарињу

Према више извора са терена, укључујући извор близак граничној полицији, у овом тренутку се на Јарињу налази јединица ROSU. Припадници ове јединице распоређени су и на путном правцу Косовска Митровица-Лепосавић, на месту познатом као Балабан. Саобраћај се одвија уз контролу возила.

У овим тренуцима почиње ванредна конференција за штампу Косовске полиције региона Север.

13:32 – Ванредна конференција КП-а отказана

Након пола сата чекања, конференција за штампу Косовске полиције региона Север, која је најављена за 13 часова – отказана је без објашњења. Пред станицом КП-а у Северној Митровици чекала је већа група новинара. Њима се није обратио нико из командног ланца КП-а за регион Север, већ службено лице које је тражило да се пре него што им се обрати искључе камере.

 

ВРЕМЕ ОБЈАВЕ ОВОГ „вероватно ботовског“ ТВИТА ЈЕ 12:59 – 26. мар 2018 – МНОГОООО ПРЕ НЕГО ШТО ЈЕ МАРКО ЂУРИЋ УХАПШЕН – 17:34… Да ли је због тога одложена конференција за новинаре?

СНИМАК – ROSU на путном правцу Косовска Митровица-Лепосавић

 

12:50Пред Митровичким двором гужва, у 13ч КП региона Север на ванредној конференцији за штампу

Пред Митрвичком двором, где је раније заказано одржавање округлог стола у оквиру унутрашњег дијалога, окупљен је већи број људи. Није видљиво присуство полиције.

Косовска полиција за регион Север у 13 часова одржава ванредну конференцију за штампу.

фото: kossev.info

12:08И даље без РОСУ на Јарињу

На Јарињу у овом тренутку нису јединице РОСУ, поново је за КоССев потврдио неименовани извор близак граничној полицији на овом прелазу. Ситуација је стабилна, саобраћај се несметано одвија.

Према нашим информацијама, на потезу Јариње-Врачево распоређена је гранична полиција, према Лепосавићу налазе се припадници полицијске станице Лепосавић, а на путу ка Јарињу су припадници интервентне јединице региона Север.

са портала Kosovapress – info-ks.net

12:06 ПОРТАЛИ ПРАВДА и ИН4С објавили су вест о хапшењу Марка Ђурића у 12:06, много пре него што се хапшење догодило!!! И вест да је ВУЧИЋ НАКОН ХАПШЕЊА ЗАКАЗАО ХИТНУ СЕДНИЦУ САВЕТА ЗА НАЦИОНАЛНУ БЕЗБЕДНОСТ

11:51 Косовска полиција: „Распоређене одговорне јединице на Север, грађани да не подлежу дезинформацијама“. Није прецизирано које су јединице

У новом саопштењу за медије, Косовска полиција из Приштине наводи да је „у оквиру овлашћења и законских надлежности предузела мере за распоређивање одговорних јединица на терену у северном делу Косова са јединим циљем да се спроведе одлука владе и да нема других циљева“.

КоССев је затражио додатно појашњење у централи Косовске полиције у Приштини. На питање које су то одговорне јединице сада распоређене, Кељани је рекао следеће:

„До сада смо распоредили одговорне јединице. Уколико дође до промене, јавићемо на време.“

На питање да ли су то специјалне јединице РОСУ, Кељани каже: „То је све што могу сада да кажем.“

У истом саопштењу се од грађана, „а посебно од оних са Севера“ тражи да не „буду жртве било какве дезинформације у вези са нашем ангажовањем у овом делу.

ПРЕВОД

11:23 Без РОСУ на Јарињу: „Гранична полиција“, интервентна и полиција из Лепосавића

Ситуација на прелазу Јариње је стабилна. Присутни су – интервентна јединица Косовске полиције региона Север, јединице граничне полиције и припадници полиције полицијске станице Лепосавић, ово за КоССев наводи извор близак граничној полицији са Јариња. На терену нису припадници Специјалне јединице КП-а – РОСУ, како су то јавили поједини београдски медији, потврдио је исти извор.

Претходно је присуство РОСУ на Северу за КоССев демантовао и заменик командира КП-а за регион Север, Бесим Хоти.

10:11 – Приштински Express: Специјалне јединице на Север. Хоти демантује: Интервентна јединица региона Север

„Велики број специјалних јединица Косова распоређује се на Северу Косова. Не постоји разлог да буду тамо. Читалац Еџпресса послао је видео на којем се види да се на једном делу пут ‘дими’ од возила специјалних јединица,“ овако управо извештава приштински Express, а да је таква ситуација на Северу наводно забележена јутрос у 6 часова. Вест о упућивању специјалних јединица ка Северу је, међутим, снажно демантовао заменик командира Косовске полиције за регион Север, Бесим Хоти. У питању је интервентна јединица косовске полиције из истог региона која спроводи „оперативни план“ у вези са забраном доласка српских званичника данас на Косово, а којима је, како је претходно директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић потврдио за медије, забрањен долазак на Косово данас.
Београдски медији су јавили јутрос да се у Косовску Митровицу очекује долазак Марка Ђурића, Николе Селаковића, а на Косово и Владана Вукосављевића, док у Приштини јављају да се очекује долазак министара Александра Вулина и Небојше Стефановића.

„Не ради се о специјалним јединицама Косовске полиције, већ о интервентној јединици Косовске полиције региона Север,“ каже Хоти у изјави за КоССев и наглашава:

„Спроводимо оперативни план који је на снази.“

На питање о каквом се оперативном плану ради, Хоти каже следеће:

„Оперативни план који се тиче одлуке да се не одобри посета званичника српске владе.“

На питање о којим се службеницима ради, Хоти каже да према његовим информацијама је то трочлана делегација званичника, потврдивиши да је међу њима и Марко Ђурић. Истовремено, Хоти није прецизирао која су друга два званичника.

Учешће Ђурића и Селаковића на данашњем округлом столу у оквиру унутрашњег дијалога о Косову у Косовској Митровици, најавио је и сам српски председник, упркос „забрани“.

„Ја вам кажем даћете. Дали, не дали, они ће да учествују у Северној Митровици, ‘ајд да видим шта ћете да урадите по том питању,“ рекао је Александар Вучић, након разговора са својим косовским колегом, Хашимом Тачијем у Бриселу.

Вучић је за сутра заказао и хитну седница Савета за националну безбедност, јавио је Блиц, наводећи да је један од разлога „тренутна ситуација на Косову и Метохији“, али и да ће се разговарати и о другим темама. Седница је заказана за сутра у 10 сати.

kosovopolice.com

У кабинету председника Србије нисмо могли да сазнамо детаље.

Скуп у Митровици би требало да почне у 12 и 44, симболично дајући на значају Резолуцији 1244 Уједињених нација, по којој су Косово и Метохија и даље део Србије, јавља РТС.

ИЗВОРИ: KoSSev , шиптарски портали, агенције, ВЕСТИ, Танјуг

26.3.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

6 replies »

 1. ГОСПОДЕ ВАЗДА БУДИ СА БРАЋОМ И СЕСТРАМА КОЈИ СУ НА СЕВЕРУ СРБСКОГ КОСОВА ОВО ЈЕ КА НА ФИЛМУ СА БРАЋОМ МАРКОМ ЈАКШИЋЕМ СЛАВИШОМ РИСТИЋЕМ САШОМ КАСАЛОВИЋЕМ И МНОГИМА ДРУГИМА СРБСКИМ ВИТЕЗОВИМА ТО СУ ТРИСТА СРБСКИХ СПАРТАНАЦА КОСОВО МЕТОХИЈА ЈЕ СРЦЕ СРБИЈЕ СССС

  Свиђа ми се

 2. Odlično odigran holivudski scenario…došli da „izbace“ SNS-ovce i tu ostanu! Sada sledi pogrom preostalih Srba, Svetinja…pa onda prekrajanje iztorije, i „humanitarne“ akcije po čitavom NATO protektoratu do Niša, a možda i dalje…

  Свиђа ми се

 3. На жалост ово је последица ИЗДАЈЕ СВИХ …..Шиптари нису смели ни да помисле да пређу Ибар док их Вучић није довео , и не само Вучић већ и свака фукара са севера КиМ. која је слушала СНС и “српску листу“ —-Сада је дошло време наплате ! Заиста не ликујем јер немам за шта да ликујем али ово је оно што је СТОКА тражила да се догоди и то је то !

  Свиђа ми се

 4. Ovo je posledica „dalekovide“ Vuciceve politike i briselskog sporazuma kojim je prakticno ukinuta drzava Srbija na Severu Kosmeta. Da ima malo savesti u tom coveku i onima koji ga podrzavaju podneo bi neopozivu ostavku na sve funkcije i povukao iz politike.

  Свиђа ми се

  • Greska, greska…, postovani Spartak!
   Ono Tvoje ‘“dalekovide’ ne ide pod navodnike, vec normalno- dalekovide!
   NAUM Dalekovidnoga i jest da je sto vise – najbolje s v i!- onih koji bas tu stavljaju navodnike; osjecas, Spartak, kako je besmisleno ono o „savesti“ i „ostavci“!?

   Свиђа ми се

Хвала за коментар. Ваш коментар ће бити видљив након "модерације". Коментари који садрже претеће, увредљиве и вулгарне изразе неће бити објављени...

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.