АКТУЕЛНО

Ђорђе Вукадиновић посланицима СНС: Ја нисам мењао националност, али ваш председник јесте и веру и нацију – од православца је постао протестант, а од Србина, изгледа, Албанац


Посланици Скупштине Србије указали су на данашњој седници, на којој се разматра сет закона из области образовања, да у неким деловима Србије нема довољно школа, да многа деца немају новац за ужину, али се расправљало и о увођењу дигиталних уџбеника и цени књига. Посланици дискутују о сету просветних закона и о закону о електронској управи.

Током расправе је дошло до мањих трзавица, које су престајале после неколико минута, јавља Бета.

До мањих трзавица дошло је када је посланик СНС-а Бојан Торбица рекао да је „један посланик“ мењао националну припадност да би ушао у Скупштину Србије и да је добио новац од државне лутрије Србије.

Посланик групе „Нова Србија – За спас Србије“ Ђорђе Вукадиновић је рекао да он није мењао националност, да је Србин, али да су неки други мењали и политичко опредељење, веру и националност.

„Један председник највеће партије променио је веру од православца до протестанта, чита Макаса Вебера, а неки би рекли да је од Србина постао Албанац“, рекао је Вукадиновић, због чега му је председавајући Верољуб Арсић изрекао опомену.

Пре тога, у првим сатима седнице, посланица Српске радикалне странке Вјерица Радета рекла је тада председавајућем Владимиру Маринковићу из редова Социјалдеморкатске партије Србије (СДПС) да када год он заседа не поштује Пословник, објашњавајући да селективно даје посланицима да реагују по Пословнику.

„Ви претерујете са додворавањем вашем коалиционом партнеру и рекла сам вам – не бојте се, вас 20 година нико није истерао из власти, неће ни убудуће“, рекла је Радета.

Вукадиновић: Завод за уџбенике је због „слободне конкуренције“ девастиран, а уџбеници све скупљи

Током највећег део преподневног заседања, до паузе у 14 сати, највише се полемисало о Закону о уџбеницима, али су посланици расправљали и о Закону о електронској управи, Закону о националној инфраструктури геопросторних података и Закону о националном оквиру квалификација.

Ђорђе Вукадиновић је рекао да је Закон о електронској управи закон који је потребан и да је дигитализација неминовност, али је то сад постало и помодна фраза, попут „Европе“, „реформе“ и сличних парола које су се у међувремену постале флоскуле. тај прилог не треба стављати свуда само „јер је модеран“.

Вукадиновић је говорио и о закону о уџбеницима и о лошем положају „јавног издавача“ (Завода за уџбенике), који је у име „демонополизације“ и „слободне конкуренције“ данас потпуно девастиран и готово пред гашењем, а уџбеници су сваке године све скупљи и скупљи.

Посланица Српске напредне странке Станислава Јаношевић рекла је да је тај закон потребан и битан јер помаже електронској комуникацији грађана и правних лица са домаћим и националним управама других земаља.

Павловић: Добра идеја, лош закон

Самостална посланица Соња Павловић рекла је Закон о националној инфраструктури геопросторних података лоше направљен, али да је идеја била добра.

Она је оценила да би било добро да се закон уведе, али да нису испуњени предуслови за спровођење закона и казала да ће тај закон увести ред тек за седам до 15 година.

„Последњи државни премер је урађен 1981. године и то у делу катастарског премера. Значи, није урађен комасациони премер, премер водова, топографски премер, премер државне границе“, рекла је Павловић.

Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић рекао је да је тај закон инфраструктни закон за све геопросторне податке.

„Мислим да је интенција владе Србије исправна, да у сферама друштвеног битисања уведемо ред и ваљда је то нешто што је позитивно“, рекао је Ружић.

Он је говорећи о питањима појединих посланика шта се тачно мисли када се говори о метарегистру, Ружић је рекао да је то евиденција свих постојећих регистара, да у њему нема личних података и да је Министарство добило сагласност повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности.

Николић: Укинути све агенције, ионако раде посао министарстава

Посланици Српске радикалне странке говорили су о Закону о националном оквиру квалификација, па је посланица Ружица Николић рекла да је назив тог закона потпуно нејасан, јер нија јасна област на коју се односи.

Она је указала и да је законом планирано да агенција преузме запослене из Министарства просвете и Завода за унапређење образовања и васпитања и запошљавање нових људи, а да је за ту агенцију у 2019. години потребно издвојити 90.334.500 динара.

„СРС је против формирања и финансирања разноразних државних агенција. Сматрамо да треба укинути све агенције, којих је око 200, јер оне обављају послове само министарстава, а троше огромне паре грађана Србије“, рекла је Николић.

Посланица Јединствене Србије Марија Јевђић рекла је да је тај закон битан за приближавање система образовања и тржишта рада.

Зукорлић: Највећи проблем су тешке торбе

Посланица Доста је било Ана Стевановић критиковала је уџбенике у Србији, јер је у њима, према њеним речима пуно стереотипа, нелогичности и компликованих речи, да се један непознати термин објашњава другим непознатим термином, да је много нетачних података и да су пуни грешака.

Посланик Странке правде и помирења Муамер Зукорлић рекао је да су закони из области образовања резултат стварне потребе и нужности усклађивања наших стандарда са европским и најавио да ће посланици ове странке гласати за њих.

Он је истакао значај доношења Закона о просветној инспекцији, али је указао и на проблем „тешких торби за ученике нижих разреда“.

„Ово питање је питање заштите детета. Не може дете из првог разреда да носи торбу од седам и девет килограма. То је питање од кога не можемо побећи, са којим се морамо суочити“, рекао је он.

Милојичић: Колико ће родитеље коштати „електронски уџбеници“

Посланик Демократске странке (ДС) Радослав Милојичић рекао је да ДС нема ништа против увођења електронских уџбеника, али је питао министра просвете, науке и технолошког развоја Младена Шарчевића да ли је сагледао равнотежу између увођења ових уџбеника и реалног стања у каквом се налазе ученици, какво је материјално стање њихових родитеља.

Он је рекао да је око 800.000 деце у Србији обухваћено основним и средњим образовањем, а да је 50.000 деце сваког дана гладно, односно нема новац за ужину.

Милојичић је рекао да ДС предлаже закон којим би се прописало да је за ученике чија оба родитеља не раде држава дужна да обезбеди бесплатне уџбенике, превоз од куће до школе и бесплатну ужину.

Шарчевић је рекао да се много тимова у Министарству просвете бави „свакодневним, овоземаљским питањима“ и навео да ће држава обезбедити таблете ученицима, да ће школске кухиње бити обновљене.

„Закон о уџбеницима требало би да појефтини уџбеник и да га дистрибуира ђачка задруга.То је 15 одсто уштеде, па пута ђака, није мала пара“, рекао је он.

Бачевац: Због недостатка школа, ђаци у Новом Пазару похађају наставу у три смене

Посланик Социјалдемократске странке Србије Муамер Бачевац рекао је да ће посланици ове странке гласати за предложене законе. Он је рекао да се тежи једносменском раду у Београду, што је најбољи модел за преношење знања, али је навео да деца у Новом Пазару иду у три смене у школу.

Бачевац је додао да се тај проблем решава и да је њихова коалиција, у којој је Српска напредна странка у Новом Пазару, у прошлом мандату направила три школе и реновирали све школе.

Шарчевић је рекао да имају сазнања да у неким срединама „фале школе“ и навео да је градња школа нужна и да ће бити приоритет у срединама као што је Нови Пазар.

Посланик Српске радикалне странке Дубравко Бојић рекао је да уџбеник и ценом мора да буде доступан свима који га користе и указао на то да многи професори уцењују студенте да користе њихове уџбенике.

Посланик Јединствене Србије Марија Јевђић похвалила је то што је предвиђено увођење дигиталних уџбеника, наводећи да је потребно да начин учења у школама прати модернизацију.

Шеф посланичке групе Социјалдемократске странке Марко Ђуришић питао је Шарчевића како ће уџбеници бити 15 одсто јефтинији, јер у предложеном Закону не види како се дошло до те рачунице.

Он је рекао да се законом дају нове надлежности ресорном министру.

„Раније је стандард квалитета уџбеника, на предлог Завода, усвајао Национални просветни савет. Сада се то све пребацује министру тако да Завод даје предлог критеријума стандарда квалитета, Национални просветни савет само даје мишљење, а на крају одлучује министар“, рекао је Ђуришић.

ИЗВОР: ФоНет/НСПМ

———-

29.3.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

2 replies »

Хвала за коментар. Ваш коментар ће бити видљив након "модерације". Коментари који садрже претеће, увредљиве и вулгарне изразе неће бити објављени...

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.