ДРУШТВО

Драган Тодоровић: Лажа и паралажа, 126. пут


Пише: Драган Тодоровић
29.3.2018.

Глобалистичка подела света поставља јасан поредак, а свако место у том поретку на свој начин обавезује. Тако и „председник“ Србије на свом феуду може да ради шта хоће: да монтира изборе, богати се на рачун народа, гуши демократске тековине, разрезује порезе и прирезе… Али конце, у овом делу света, вуче германска краљица и њој иде на поклоњење. Цар је преко велике воде, лично га не прима.

Да би одржао привид да он управља нашом државом, „председник“ мора да се довија на разне начине. Будући без талента, излаже нас неубедљивом глуматању. Мизерију те аматерске представе појачавају жалопојке у којима нама, народу, „кука“ због ствари које није урадио и говори нам шта мора да уради (а то је морао већ одавно). Ко год зна разлику између нестварног сјаја позорнице и прашњаве, непроветрене стварности иза кулиса, може да га замисли како у гардероби самозадовољно скида шминку. Преживео је још један наступ, још један дан. Трајати што дуже на власти једина је логика, интереси државе и народа само су део сценарија.

„Ми преко овога нећемо да пређемо.“ Има ли још кога да у ово верује. Има ли кога да му било шта верује. Каква је то земља у којој народ не може да верује „председнику“? Каква будућност чека ту земљу, и тај народ? Ово су озбиљна питања која, навикнути на свакодневне његове лажи, пренебрегавамо.

И још нам се, са крајњом ароганцијом, смеје у лице: Могу да владам колико хоћу. И може, са оваквом технологијом владања може довека. Али дешава се понекад да народу дозлогрди. А народ тада уме да буде суров. Сви самодржци ово превиђају, моћ на необичан начин сужава свест.

Притом, он није само „председник“, већ и „врховни командант“. Замишљам како је официру у генералској униформи, у војном врху, са „врховним командантом“ коме не може ништа, баш ништа да верује. Обавеза поштовања хијерархије везује руке. Али насамо човек мора имати неке дилеме: понор у који му земља клизи је близу, понижења неподношљива и све већа – да ли то допушта неуобичајена решења? Смеју ли да падну професионалне стеге у таквим околностима? Муче ли данас овакве дилеме српског официра? Није могуће да је читав војни врх сачињен од каријериста.

3 replies »

  1. Svaki normalan Srbin koji ocima gleda i vidi sto se nemoze da ne vidi razmislja isto ovako i pita se gdje je kraj ovom ludilu i nasim mukama i nevoljama?

    Свиђа ми се