ДРУШТВО

Љубомир Т. Грујић: Председниче Србије Александре Вучићу, једино што треба да учините јесте – да поднесете оставкуПише: Проф. др Љубомир Т. Грујић
27.3.2018.

 ***

ПРЕДСЕДНИК РЕПУБЛИКЕ АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ

Андрићев венац бр. 1
11000 Београд
predstavkegradjana@predsednik.rs

Доставља се:

НАРОДНА СКУПШТИНА

 • Председнику Скупштине госпођи Маји Гојковић
 • Свакој посланичкој групи:
 • Посланичка група Српска напредна странка
 • Посланичка група Социјалистичка партија Србије
 • Посланичка група Српска радикална странка
 • Посланичка група Доста је било
 • Посланичка група Демoкратска странка
 • Посланичка група Социјалдемократска партија Србије
 • Посланичка група Партија уједињених пензионера Србије
 • Посланичка група Двери
 • Посланичка група Демократска странка Србије
 • Посланичка група Јединствена Србија
 • Посланичка група Либерално демократска партија – СДА Санџака
 • Посланичка група Нова Србија
 • Посланичка група Савез војвођанских Мађара – Партија за

демократско деловање

 • Посланичка група Покрет социјалиста – Народна сељачка странка –

Уједињена сељачка странка

 • Посланичка група Лига социјалдемократа Војводине – Зелена странка
 • Посланичка група Социјалдемократска странка, Народни покрет Србије
 • Генералном секретару госпођи Светлани Булајић за сваког народног

посланика се доставља у ПДФу преко епоште:  sekretar@parlament.rs

Трг Николе Пашића 13
11000 Београд

Доставља се преко интернета:

Држављанима Републике Србије и средствима јавног обавештавања

 

Предмет:  Петиција председнику Републике Александру Вучићу

 

Ваша Екселенцијо, председниче Републике Србије, Александре Вучићу,

На основу 1. става члана 56 Устава којим се утврђује да свако има право да, сам или заједно са другима, упућује петиције и друге предлоге државним органима, организацијама којима су поверена јавна овлашћења, органима аутономне покрајине и органима јединица локалне самоуправе и да од њих добије одговор када га тражи овим Вам се подноси

П Е Т И Ц И Ј А

Вама, Вашој Екселенцији, председниче Републике

господине Александре Вучићу

да спроведете последњу одредбу члана 116 Устава и

одредбу првог става  члана 117 Устава.

и тражи се, ако одбијате ову петицију, да јавно образложите зашто одбијате да, «хладне главе» како Ви волите да нам кажете, спроведете последњу одредбу члана 116 Устава и одредбу првог става члана 117 Устава, односно зашто одбијате да поднесете оставку на положај, функцију, обавезе и дужности председника Републике Србије.

Ви сте се у јавној изјави у председништву Републике поводом терористичког хапшења Марка Ђурића позвали на Устав, а што веома ретко чините макар и вербално. Ви сте у свом јавном говору 24. марта јавно питали народ шта треба још да учините.

Ова петиција је одговор на то Ваше питање. Подносим Вам је, као покретач јавног потписивања захтева (https://www.peticije24.com/srbezav, https://www.peticije24.com/sav ) за Ваше разрешење, у име свих (иако малобројних 29, још  увек слободних и немалодушних) потписника.

Одговор на то Ваше питање је да једино што треба да учините је да спроведете последњу одредбу члана 116 Устава и одредбу из првог става члана 117 Устава, што значи да:

–   као Председник Републике поднесете оставку председнику Народне скупштине, (последњи став члана 116 Устава),

и да

–   као Председник Републике о  томе обавестите јавност и председника Народне скупштине (први став члана 117 Устава).

Петицију подносим да би се зауставила Ваша противуставна деловања и акта, о чему сам Вам био подносио доказе (Литература овде наведена), и да би се прекинуло да председник Републике не извршава своје следеће основне дужности:

–  да Председник Републике изражава државно јединство Републике Србије (члан 111 Устава) јер Ви то, после агитовања за једну посебну изборну листу, не можете да извршавате,

–  да Председник Републике представља Републику Србију у земљи и иностранству (тачка 1 члана 112 Устава) јер прихватате и спроводите противуставна акта: Резолуцију Народне скупштине од 13, јануара 2013, године,  и на њој засноване све противуставне одредбе такође противуставног Бриселског споразума, што сте у јавној изјави у председништву Републике јавно признали да је то грешка, међутим то није само грешка већ дубоко одбацивање Устава те је то неопростива грешка због катастрофалних последица по државу Републику Србију и њене држављане,

–   да Председник Републике указом проглашава законе, у складу с Уставом (тачка 2 члана 112 Устава) што Ви не можете да чините због свог непоштовања Устава, и из истог разлога не можете да извршавате ни остале дужности председника Републике одређене истим чланом Устава,

–    да Председник Републике све своје снаге посвети очувању суверености и целине територије Републике Србије, укључујући и Косово и Метохију као њен саставни део, као и остваривању људских и мањинских права и слобода, поштовању и одбрани Устава и закона, очувању мира и благостања свих грађана Републике Србије и да ће савесно и одговорно испуњавати све своје дужности, јер сте својим противуставним деловањима и актима, као и неизвршавањем уставних обавеза, немилосрдно кршили ову своју (двоструку) председничку заклетву (4. став члана 114 Устава), на пример:

 • рушењем територијалне јединствености Републике Србије и њене недељивости (супротно 1. ставу члана 8 Устава),
 • прихватањем границе у сред Републике Србије супротно 2. ставу члана 8 Устава,
 • паралисањем Републике Србије да испуњава своје државне обавезе одређене чланом 97 Устава,
 • прихватањем и насилним спровођењем противуставне пријаве у име Републике Србије за њено учлањење у Европску Унију,
 • усвајањем и наметањем нам Ваших противуставних компромиса са, по дефиницији Повеље УН, непријатељима Републике Србије и Србског народа.

Тим својим деловањима сте срозали углед, ауторитет, председника Републике Србије, уништили поверење велике већине народа (преко 70% од укупног броја бирача који нису гласали за Вас) у институцију председника Републике Србије.

Ваше, господине Александре Вучићу, даље остајање на дужности и положају председника Републике Србије значи да сте одлучили да институцију председника Републике Србије као институцију Главе, Вође и Бранитеља србске државе (васпостављене после једног века), Србског народа, наших права и слобода, и даље срозавате.

Не само по светосављу, по православљу, по хришћанству, већ и по општем људском моралу, човек који се толико и тако тешко огрешио о државу и народ, који је иступао, радио, чинио, обећавао супротно Уставу, по Повељи УН нашим непријатељима, не може сада да се само покаје (што сте нам најавили у јавном излагању у председништву Републике), већ треба да тражите опроштај од Србског народа и њему пријатељских држављана Републике Србије, и да потом у миру водите свој лични и породични живот, а не да остајете и даље противуставни председник Републике Србије. Ваше даље остајање на положају председника Република би Ваше покајање учинило неискреним и безвредним. Ви сте доказали својим непрекидним одбацивањима председничке заклетве да нисте били ни заслужили да будете инаугурисани за председника Републике Србије, на шта је јавно и на време, била упозорена Народна скупштина. Зато сте противуставно инаугурисани за председника Републике. То сте постигли и постижете као председник Српске напредне странке, чиме сте потпуно паралисали Народну скупштину тако да она не отвара уставни поступак за Ваше разрешење (члан 118 Устава) и још једном сте доказали да Ви не можете да испуњавате основну дужност Председника Републике (члан 111 Устава).

 

Литература

/1/ Народној скупштини – Неиспуњеност услова да Александар ВУЧИЋ ступи на дужност председника Републике Србије и нови избори,

http://www.ssssseternal.org/yahoo_site_admin/assets/docs/2017_04_03LTG_Skp_AVsve.9260129.pdf

/2/ Уставна жалба Уставном суду на пресуду Управног суда о нерегуларностима и противуставности председничких избора из марта 2017. године:

http://www.ssssseternal.org/yahoo_site_admin/assets/docs/2017_03_14LTG_ZlbSvSkrc.72133619.pdf

http://www.ssssseternal.org/yahoo_site_admin/assets/docs/2017_03_14LTG_USuZlbSve.9255541.pdf

/3/ Народној скупштини, Ваша, народни посланиче, (не)легитимност да будете народни посланик:

http://www.ssssseternal.org/yahoo_site_admin/assets/docs/2017_04_18LTG_Posl_AV.10752418.pdf

/4/ Народној скупштини Закључци с мирнодопског скупа одржаног 31.05.2017. г. (пред њом):

http://www.ssssseternal.org/yahoo_site_admin/assets/docs/2017_05_31LTG_PrdsSkpsPect.15044932.pdf

/5/ Народној скупшини да Народна скупштина господина Александра ВУЧИЋА разреши функција, положаја и дужности председника Републике Србије:

http://www.ssssseternal.org/yahoo_site_admin/assets/docs/2017_06_16LTGpeticija.16674217.pdf

/6/ Уставном суду – Иницијатива за покретање поступка за оцену уставности и законитости инаугурисања и деловања председника Републике Србије Александра ВУЧИЋА:

http://www.ssssseternal.org/yahoo_site_admin/assets/docs/2017_06_16LTG.16672303.pdf

/7/ Петиција Народној скупштини да прихвати петицију од 16.06.2017.:

http://www.ssssseternal.org/yahoo_site_admin/assets/docs/2017_10_17LTGpeticija.289131031.pdf

/8/ Интервју Александра Вучића РТСу у емисији „УПИТНИК“ коју је водила Оливера Јовићевић, 26.10.2017г.:

http://www.rts.rs/page/tv/sr/story/22/rts-satelit/2117049/upitnik—aleksandar-vucic.html ,

https://youtu.be/sB6cu200Gyg, https://www.youtube.com/watch?v=sB6cu200Gyg&feature=youtu.be

/9/    СРБски ФБРепортер –  ВРХУНАЦ ЦИНИЗМА, ДНО ДНА ИЛИ ЛУДИЛО: По одобрењу Вучића – 40 судија и 13 тужилаца србских са севера КиМ је данас положило заклетву пред Тачијем, убицом србског народа, 24.10.2017.:

https://facebookreporter.org/2017/10/24/vrhunac-cinizma-dno-dna-ili-ludilo-po-odobrenju-vucica-40-sudija-i-13-tuzilaca-srbskih-sa-severa-kim-je-danas-polozilo-zakletvu-pred-tacijem-ubicom-srbskog-naroda/

/10/ СРБски ФБРепортер –  Живковић обелоданио текст заклетве коју су српске судије положиле пред злочинцем Тачијем!, 27.10.2017.: https://facebookreporter.org/2017/10/27/tekst-zakletve/

/11/ Заклетва србских судија Хашиму Тачију: http://kossev.info/strana/arhiva/briselski_proces/3171,  , http://kossev.info/strana/arhiva/sarovic_sudije_i_tuzioci_/13543, https://www.facebook.com/srpskaradikalnastranka.srs/videos/1493203847400168/

/12/ Уставном суду: Нови разлози за иницијативу /1/ за покретање поступка за оцену уставности и законитости инаугурисања и деловања председника Републике Србије Александра ВУЧИЋА

http://www.ssssseternal.org/yahoo_site_admin/assets/docs/2017_10_17LTGInicijativa.289131857.pdf

/13/ Петиција Народној скупштини – Нови докази за покретање уставног поступка  разрешења председника Републике Александра Вучића (Други део), 17.10.2017:

http://www.ssssseternal.org/yahoo_site_admin/assets/docs/2017_10_18LTGpeticijaURL.29025230.pdf

/14/ Народној скупшини да Народна скупштина господина Александра ВУЧИЋА разреши функција, положаја и дужности председника Републике Србиј е (Трећи део),: http://www.ssssseternal.org/yahoo_site_admin/assets/docs/2017_11_03LTGpeticija.306134832.pdf

/15/ Председнику Републике Александру Вучићу и председнику Српске напредне странке Александру Вучићу: петиција да предложе Народној скупштини расписивање референдума о разрешењу председника Републике Александра Вучића:

http://www.ssssseternal.org/yahoo_site_admin/assets/docs/2017_11_14LTGjpg.317111746.pdf https://dijaspora.wordpress.com/2017/11/15/председник-републике-александар-вуч/

https://facebookreporter.org/2017/11/17/da-li-vucic-treba-da-bude-razresen/

/16/ Уставном суду да оцени акта Р. Србије за њен пријем у Европску Унију, 13.01.2010, и Закључак Уставног суда, 25.05.2010.:

http://www.ssssseternal.org/yahoo_site_admin/assets/docs/2010_02_06LTG_US_EUsve.29144630.pdf

/17/ Уставном суду предлог да оцени уставност и законитост  Резолуције Народне скупштине од 18.01.2013. г.:

http://www.ssssseternal.org/yahoo_site_admin/assets/docs/2013_01_18LTG_Sve.28893454.pdf

/18/ Решење Уставног суда по предлогу /17/:

Стр. 1 је на http://www.ssssseternal.org/yahoo_site_admin/assets/docs/2013_04_22US1.28865040.jpg

Стр. 4 је на http://www.ssssseternal.org/yahoo_site_admin/assets/docs/2013_04_22US2.28864922.jpg

/19/ „Демократска тишина да се они слободно искажу“ текст написан за СРБски ФБРепортер: https://facebookreporter.org/2018/03/13/dr-ljubomir-grujic, објављен и на:
http://www.ssssseternal.org/yahoo_site_admin/assets/docs/2018_03_12LTG_%D0%9C%D0%A3%D0%9A.7255214.pdf

 

Београд, 27. март, 2018. године.

С поштовањем председника Републике Србије,

Др Љубомир Т. Грујић, редовни професор у пензији
Џона Кенедија 31/15,
11070 Београд,
lyubomirtgruyitch@gmail.com

4 replies »

 1. ГОСПОДИНЕ ГРУЈИЋУ ТЗВ ав НИЈЕ ПРЕДСЕДНИК СРБИЈЕ И СРБА БАР НАМА КОЈИ СМО ЗА ЦАРСТВО ДУШАНОВО ЈЕДИНО ПРАВЕДНО ЗА СРБЕ И СРБИЈУ ДА СРБИЈА ВРАТИ НАЗАД СВОЈЕ ОКУПИРАНЕ И ПРИСВОЈЕНЕ ЗЕМЉЕ ОД ВЕШТАЧКИ СКЛЕПАНЕ РУМУНИЈЕ бугарске ГРЧКЕ албаније И ДЕЛА италије ИЗА ТРСТА СССС

  Свиђа ми се

 2. Не мучи мене и не боли то што ми црева крче а желудац сам себе изједа,
  него то што усправан нисам, а преци су се муком уздизали.
  Не мучи мене и не боли то што по плећима и слабинама туку,
  него то што у главу лаж дрско гурају, а истином хранили смо душу.
  Не мучи мене и не боли то што старе ране од нове издаје крваре,
  него то што безазлену радост из душе дечије чупају, а невиност извор је нашега живота.
  заиста ко сме да се дрзне и себи дозволи да у оволикој неправди неправедан буде, тај није човек.

  Свиђа ми се