КОСОВО И МЕТОХИЈА

Саопштење СНО Срби на окуп о „свеобухватном споразуму о нормализацији односа“


Привржени идеалу слободе, надахнути косовским Заветом, водећи рачуна о будућности нашег потомства и будућности Србије, одлучни смо да у овом историјски важном тренутку, када се предлаже “Свеобухватни споразум о нормализацији односа“ између Републике Србије и тзв. “Републике Косово“ искажемо србској и међународној јавности став по овом питању, пошто сматрамо да ће овај Споразум  изузетно утицати како на будућност србског народа на Косову и Метохији, тако и на будућност целе Србије.

Поштујући Повељу УН, бројне важеће резолуције, декларације и међународне конвенције, затим Завршни акт КЕБС-а из Хелсинкија 1975. године, Устав Републике Србије и Резолуцију 1244 СБ УН, СНО СРБИ НА ОКУП има обавезу и осећај историјске одговорности да легално и међународно-правно признатим средствима искаже свој став и  супротстави се процесу одвајања Косова и Метохије од Републике Србије, који ће настати потписивањем “Свеобухватног споразума о нормализацији односа“ Републике Србије са тзв. “Републиком Косово“.

Из ових разлога СНО СРБИ НА ОКУП захтева следеће:

 1. Да председник Републике Србије, председница Народне Скупштине Републике Србије, председница Владе Републике Србије и све надлежне институције државе Србије безусловно прекину даље преговоре са сепаратистичким властима тзв. „Републике Косово“ који се воде под покровитељством Европске Уније, као и да се пониште сви досадашњи договори који су постигнути „Првим Бриселским споразумом“, као и све одлуке, споразуми и договори, пре и након 2013. године, којима је угрожен територијални интегритет Републике Србије на простору Косова и  Метохије.
 1. Захтевамо од надлежних органа Републике Србије да хитно прогласе „ОКУПАЦИЈУ“ Косова и Метохије као дела своје суверене територије по међународном праву у оквиру „Хашке конвенције“, а након тога да обавесте међународну заједницу, пре свих Савет Безбедности и Секретаријат УН о овој одлуци, како би се прецизно дефинисало стварно стање на терену и обезбедила одговарајућа заштита српског и осталог становништва на простору Косова и Метохије.
 1. Захтевамо од свих надлежних органа Републике Србије да хитно предузму све мере да се процес преговора са косовским Албанцима настави искључиво на основу Резолуције 1244 и Устава Републике Србије, којима је регулисано и гарантовано право албанској мањини на „суштинску аутономију“ или „самоуправу“ у оквиру уставно правног поретка Републике Србије, а којим се држави Србији гарантује суверенитет над  покрајином  Косово и Метохија као делом њене  територије.
 1. Да се прекину било какве активности у вези расписивања референдума или било ког другог облика јавног изјашњавања, којим би се грађани директно или индиректно изјашњавали о промени Устава Републике Србије, чиме би се довело у питање да је покрајина Косово и Метохија у уставно-правном поретку Републике Србије.

СНО СРБИ НА ОКУП овим путем дају на знање свим представницима државних органа Републике Србије као и свим релевантним међународним институцијама и чиниоцима, на првом месту Савету безбедности УН, да у случају игнорисања изнетих захтева који се противе потписивању у било ком облику „Свеобухватног споразума о нормализацији односа“ са тзв. републиком „Косова“ или потписивања неког другог сличног документа по форми и садржају који одступа од Устава Републике Србије и Резолуције 1244 који недвосмислено уважавају територијални интегритет и суверенитет Републике Србије на простору Косова и Метохије или признања било којег вида сецесије територије Републике Србије – да неће признати такав акт и унапред ће га прогласити  противуставним и криминалним.

Београд
1.04.2018.год.

2 replies »

 1. Ја написах сајту „СРБИ НА ОКУП“ поруку где их позивам да се организујемо за молитвену ЛИТИЈУ ЗА КОСОВО И МЕТОХИЈУ У ГРАНИЦАМА СРБИЈЕ а они се огласише „САОПШТЕЊЕМ“, мисле да је то сав труд којим ће да одбране наше Косово и Метохију? Да су Цар Лазар или Карађорђе и сви наши свети преци знали за саопштења, ала би се насаопштавали турцима и окупаторима, али да ли би смо данас постојали!

  У ствари само су препричали НАРОДНУ РЕЗОЛУЦИЈУ, барем да је пропагирају да се потпише! Ево им линк, па нека ћерају даље на потпис! https://narodnarezolucija.rs/index.php
  НАРОДНА РЕЗОЛУЦИЈА
  narodnarezolucija.rs

  Ову сам поруку проследио сајту Срби на окуп јер мислим да би то био ПРАВИ НАЧИН да зауставимо издају, само треба да се добро организујемо и ЗАУСТАВИЋЕМО ГА! Али зато пре свега: ДЕЛА, НЕ РЕЧИ! Христос је рекао нема веће љубави него кад живот свој положиш за ближње своје! Да ли ЕРП у егзилу и Срби на окуп испуњавају у данашње дане ову Јеванђелску дужност по питању КОСМЕТА?! Ево о чему се ради: Имамо ли ми Православни Срби као хришћани морално право да ћутимо и стојимо по страни у дане кад нам отимају КосМет, да као Понтије Пилат оперемо руке и да се понашамо као да нас није брига, или да сматрамо, да смо сву своју православну мисију и дужност испунили молећи се у затвореном кругу по катакомбама, успутно причајући о томе? Или ћемо да станемо и размислимо да Јеванђеље можемо да испунимо и на други начин, као наши свети преци, и личним ангажовањем примереним овом тренутку, превентивно се супротставимо злу и злочину ИЗДАЈЕ ?! Изјашњавам се (а и многи други тако мисле), да је ЕРП у егзилу одавно требала да изађе из катакомби међу народ на улицу, сад је ЗАДЊИ ЧАС! Очигледно је да нам следи издаја наше Свете и Заветне земље, из тог разлога ПРЕДЛАЖЕМ својој БРАЋИ И СЕСТРАМА, зато што сматрам да је ЕРП у егзилу дужна да изађе на улицу и организује велику молитвену ЛИТИЈУ по улицама ЦРНОГ ГРАДА : За КОСМЕТ У ГРАНИЦАМА СРБИЈЕ!!! Где ће се јасно рећи: Да је КОСМЕТ НЕОТУЂИВИ део Србије и да се баци АНАТЕМА на сваког ко се дрзне да стави потпис, којим ће КОСМЕТ ОТУЂИТИ из УСТАВНО ПРАВНОГ ПОРЕТКА РЕПУБ. СРБИЈЕ и РЕЗОЛУЦИЈЕ 1244 И ДА ПО ТОМ ПИТАЊУ НИЈЕ ДОЗВОЉЕН НИКАКАВ РЕФЕРЕНДУМ! Потребно је да ЕРП у егзилу позове сав верни народ СПЦ (да присуство буде обавезно за све катакомбне вернике) да позове све Косовце, борце ПРИШТИНСКОГ КОРПУСА, ПЕНЗИОНИСАНЕ ОФИЦИРЕ, СИНДИКАТЕ – ВОЈНИ И ПОЛИЦИЈСКИ СИНДИКАТ. То би била маса од неколико хиљада браће и сестара, преко стотину свештономаха, монаха и свештеника. Та Христова сила би навела издајнике да дебело размисле о свему. ТО БИ БИО НАЧИН И НАШ ДОПРИНОС ДА СПРЕЧИМО ИЗДАЈУ! ОВО БИ ИМАЛО ОДЈЕКА У СВЕТУ И КОД НАРОДА У СРБИЈИ и расејању! И НА КРАЈУ ПОКАЗАЛО БИ СЕ КО ЈЕ ВЕРА А КО НЕВЕРА И ГДЕ ЈЕ ИСТИНА! Ја рекох и душу своју спасох и спреман сам да дам свој допринос у складу са свим својим могућностима. Размислите добро о овоме, да нас после не би гризла савест!

  У Прес центру „новинара Србије“ (није било ни једног) одржана је 20.11.2017. конференција за „новинаре“ (стелт новинари мањи од маковог зрна, па су зато и невидљиви) „Косово – монолог или дијалог? Питање је сад“? Добра дискусија, истинита, али само описивање стања. Пошто новинара није било, а трибина се одржавала у њиховој кући, питања су постављали присутни који су дошли до закључка да треба променити (нећу му име поменути, он је за мене непомјаник) Владика је питао: „САМО НАМ РЕЦИТЕ КАКО?“ одговор је добио од професорке Зорице Драгић да то могу да ураде СРБИ НА ОКУП пратите од 1:12:30 ево линк

  https://facebookreporter.org/2017/11/20/konferencija-za-novinare/

  СРБИ НА ОКУП ЗАПАМТИТЕ КОСОВО СЕ НЕ БРАНИ САОПШТЕЊИМА, ВЕЋ ДОБРО ОРГАНИЗОВАНИМ И МАСОВНИМ ИЗЛАСКОМ НА УЛИЦУ, НЕ ДА СЕ ТУЧЕМО СА ВЛАШЋУ ВЕЋ ДА СЕ МАСОВНОМ ЛИТИЈОМ БОЖАНСКА СИЛА ПРОЈАВИ КРОЗ НАС! „Сила се Божија у немоћи показује“ тако кажу свете речи! (ако се има вере)

  У ПОСЛАНИЦИ јЕВРЕЈИМА стоји: „Вером падоше јерихонски зидови, кад се седам дана обилазило око њих“.

  Питамо „СРБЕ НА ОКУП“ Зашто немају веру ИСУСА НАВИНА, или веру ЖЕНЕ ХАНАНЕЈКЕ : О жено! Велика је вера твоја; нека ти буде како хоћеш. И оздрави кћи њена од оног часа.“ (Мт.15,21-28);

  Зато СРБИ НА ОКУП радите на организовању ЛИТИЈА по црнграду, да би га осветлали и оправдали му име које носи

  Свиђа ми се

 2. Да, то је то.
  Они могу да прогласе и објаве НЕЗАВИСНОСТ и одвајање дела наше постојбине.
  А Срби и Србија не могу да прогласе и објаве ОКУПАЦИЈУ дела Србије, тј Косова и Метохије.
  Ајде да се чудимо тој чињеници.
  Ајд да изведемо закључке.
  Живела Србија, целовита и неприкосновено суверена.
  Кад тад, ако не сад.
  Да, то је то.

  Свиђа ми се

Хвала за коментар. Ваш коментар ће бити видљив након "модерације". Коментари који садрже претеће, увредљиве и вулгарне изразе неће бити објављени...

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.