Национално питање

Протест у Нишу: Да се нишки аеродром врати под јурисдикцију града!


Аеродром у Нишу: Под управу државе због концесије за „Николу Теслу“?

2.4.2018. Вести онлајн

Одлука Градског већа да се нишки аеродром „Константин Велики” уступи без накнаде држави, донета на „препоруку” Владе Србије прошлог петка, изазвала је грађанске протесте, као и уједињену негативну реакцију опозиције и револт невладиног сектора у том граду.

Тањуг: Протести у Нишу због „отимања“ аеродрома „Константин Велики“

Безмало сви они су као мотив за овакав, изненадни „поклон Ниша Србији“ видели недавну концесију за Београдски аеродром „Никола Тесла“, која је „наложила“ да Аеродром у Нишу, са којег се може летети лоу кост компанијама до европских дестинација и за десетак евра, престане да му буде „конкуренција“.

Уговор о концесији за „Николу Теслу“ који је Влада Србије закључила са француском корпорацијом „Ванси ерпортс“ није објављен, тако да није познато шта садржи, а посебно не да ли има и неке „тајне“ клаузуле које могу битно да промене обавезе уговорних страна, па и смисао тог јавног посла. Председник Србије Александар Вучић казао је нешто раније да „нишки аеродром одузима путнике београдском“.

Документа Владе, Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре и Града Ниша, у које је Данас имао увид, потврдили су да централна власт доживљава нишки аеродром као „нелојалну конкуренцију“ београдском, пре свега због „екстремно“ ниских аеродромских такси од свега три евра по путнику.

Влада Србије је на седници прошлог четвртка донела закључак на основу којег препоручује граду Нишу, као садашњем власнику аеродрома, да обезбеди пренос целокупне имовине и оснивачких права јавног предузећа Аеродрома Ниш на Републику Србију. У закључку је наведено да је потребно пренети и сертификате, као и све уговорне обавезе Аеродрома Ниш на будућег оператера.

„За опстанак јавног предузећа Аеродром Ниш, Влада и Град Ниш су у више наврата, непосредно и посредно, обезбеђивали финансијску помоћ, помоћ у опреми и сваку другу врсту помоћи у укупном износу који је знатно већи од милијарду динара“, тврди се у извештају Владе.

На основу оваквог закључка, Градско веће Ниша је прошлог петка одлучило да се сва имовина нишког аеродрома „Константин Велики“ препише и поверава држави Србији на управљање, уз образложење да ће „држава на тај начин помоћи аеродрому да се економски оснажи и још боље позиционира на тржишту, пошто је тренутно стање економски неодрживо“.

Оваква одлука је покренула грађанске протесте, сазване иначе преко друштвених мрежа, који су почели у суботу увече, а настављени синоћ, са захтевом да Скупштина града не усвоји одлуку Градског већа, као и да градоначелник Булатовић и сви чланови Градског већа због такве одлуке поднесу оставке. Грађани су у суботу након протеста засули Градску кућу, у којој су седишта градоначелника и Већа, папирнатим авионима и тоалет папиром.

Аеродром „Константин Велики“ је отворен 2003. захваљујући донацији Норвешке, којом је реконструисан након НАТО бомбардовања 1999. Национални превозник је 2007. званично најавио развој даљег саобраћаја из Ниша, са три нове линије ка Немачкој и Аустрији, али то никада није реализовао, уз образложење да „није рентабилно“. Две године касније ЈАТ је одустао и од једине линије до Цириха, уз исто образложење. Ни нови национални превозник Ер Србија не лети из Ниша.

Упркос томе, са нишког аеродрома је претходне године летело 331.582 путника што је 2,65 пута више у односу на резултат остварен у 2016. години, када је летело 124.917 путника, а неупоредиво више од, рецимо, 2010. године, када је забележено само 23.627 путника. Са аеродрома тренутно лете четири лоу кост компаније.

***

Протест у Нишу: Чији аеродром? Наш аеродром!

31.03.2018. Вестионлине

У центру Ниша одржан је протест на којем су грађани тражили враћање аеродрома у Нишу под јурисдикцију града и оставке градоначелника и градског већа.

Танјуг: Окупљени грађани у Нишу

„Захтевамо да скупштина града Ниша не прихвати и поништи одлуку о уступању аеродрома коју је донело градско веће и да чланови овог тела као и градоначелник, поднесу оставке“, навели су демонстранти пред канцеларијом нишког градоначелника.

Протест који је почео у 17 часова, завршен је скандирањем „Оставке оставке“ и „Чији аеродром? Наш аеродром“ и уз папирне авионе којима су демонстранти засипали зграду у којој се налази седиште нишког градоначелника.

За недељу је заказан наставак протеста на истом месту, у исто време и са истим захтевима.

Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре најавило је данас, нешто пре протеста, да ће наставити да улаже у опрему и развој нишког аеродрома „Константин Велики“ јер жели да тај аеродром буде центар авио-саобраћаја читавог региона.

То министарство је додало да без досадашњих улагања министарства и Владе Србије, Град Ниш не би имао такав аеродром и број путника који данас долазе на „Констатин Велики“.

Градско веће Ниша у петак је донело одлуку да се аеродром „Константин Велики“ уступи републичкој власти.

Хвала за коментар. Ваш коментар ће бити видљив након "модерације". Коментари који садрже претеће, увредљиве и вулгарне изразе неће бити објављени...

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.