АКТУЕЛНО

Руски документарац: Ужасне последице бомбардовања Југославије од стране НАТО


Водећа руска телевизија Русија 24 приказала је документарни филм поводом 20 година од НАТО агресије на Србију и Црну Гору. 
Извор: Сила Слова
Видео објављен: 31.03.2018.
***

Приредила редакција СРБског ФБРепортера
Транскрипт и превод: Љиљана Јовановић

Ове недеље у Србији се сећају жртава бомбардовања од стране НАТО-коалиције. Подсећам, у марту 1999. године, без одобрења Савета Безбедности ОУН, НАТО савез је започео војну операцију у Југославији.

Авионски напади, које су западњаци официјелно назвали „хуманитарном интервенцијом“, започети су у марту а трајали су до јуна 1999. године. НАТО-вци су тукли по војним  објектима али и по фабрикама у  Југославији. Авиони алијансе су оштетили и зауставили рад 70% фабрика и погона за прераду нафте и нафтних деривата. Срушено је или оштећено 78 индустријских погона и 42 електро станице. Убијено је око 2000 мирних грађана, цивила, међу њима и велики број деце, али то је у ствари само група непосредних жртава бомбардовања.

Један од најгорих резултата операције НАТО снага је страховито брзо погоршавање еколошке ситуације у читавој југоисточној Европи. Непосредно након престанка бомбардовања, ОУН је на територији бивше Југославије одредила 4 жаришта. То су места која су током бомбардовања претрпела најгоре последице по животну средину.

У граду Бору на истоку Србије нападнут је рударско-прерађивачки комплекс, бомбардовањем су порушили бране које су задржавале течне отпатке из производње. Тако су отроване околне територије и подземне воде око града.

Напади на фабрику аутомобила „Застава“ у Крагујевцу су одговорни за истицање токсичног пиралена у највећу притоку Дунава, Велику Мораву. На самом Дунаву озбиљно цурење нафте се десило у Новом Саду, а истицање најпрљавијег отрова наступило је услед бомбардовања хемијског комплекса у Панчеву. То је град близу Београда а због серије бомбардовања,  у воду Дунава су доспеле хиљаду ипо тона хлоретилена, 800 тона раствора хлороводоничне киселине, 3000 тона „шолака“, 200 тона амонијака, и тоне живе.

Панчево су бомбардовали дуго и упорно, фабрика практично није престајала да гори, и у ваздуху око фабрике су 10 000 пута биле повећане количине винил–хлорида, него што је нормативима предвиђено, као и количине чађи, сумпор диоксида и других хемијских једињења. Десет дана је над фабриком био 15 километара велики облак отровног дима, а истовремено су авиони НАТО бомбардовали и друге фабрике у републици. Уз то, повећање количине материја опасних  по здравље су утврђени у Бугарској, Грчкој, Украјини а у Румунији су од маја до јула су  четири пута падале киселе кише.

Али најгора и најциничнија није била само одлука НАТО да бомбардује  Југославију, већ је то био избор оружја које су активно користили а у којем је било пуњење са осиромашеним уранијумом. Тај метал се користи за пуњење против-оклопних бомби и војне муниције. Уз то ово је изузетно отрован и радиактиван материјал.

Према разматрањима, на територију Србије је могло бити бачено од 10 – 15 тона таквих бомби, а само на Косову су специјалисти из ОУН утврдили више од 100 случајева када су примењене овакве бомбе. Скоро сва вода на тим локалитетима била је загађена и неупотребљива за пиће. Лукавство у употреби  осиромашеног уранијума је у томе да се приликом удара метак распада на ситне делове који се разлећу око  места удара, и покупити их све и деконтаминирати простор око места удара, је практично немогуће.

Генерал Пуковник Чедомир Врањанац каже: Радиоактивне честице остају на земљи, и са кишом  и снегом се шире на веће дубине и веће поворшине.  Домаће животиње пасу траву и пију загађену воду и тако уносе у себе радиактивне честице а у такозваном ланцу исхране, се радиоактивност  уноси у организам људи.  Према мишљењу специјалиста, земља ће бити загађена бар још 100 година и то не само земља у Србији.

Петр Искендеров*: Такозвана  мала радиоактивна муниција, захваљујући токовима река или ветровима, могла би доспети у околне земље око простора који су били први под ударом,  а то су  Црна Гора и Македонија. Али би тај отров могао доспети у Бугарску и до Црноморске обале.

Данас, две деценије после бомбардовања и употребе оваквог оружја, специјалисти су добили могућност да истраже последице  употребе оваквог оружја. Од 1999-2012 године у Србији је констатован  80 пута повећан број оболелих од рака лимфних жлезда. На Косову су специјалисти  утврдили појаву рака на 57%. Научници сматрају да ће се у будућност број оболелих у Србији повећати два и по пута у односу на број оболелих од рака у свету.

____________

Петар Искендеров je старији научни сарадник инситута славјановеденија РАН и доктор историјских наука

3 replies »

  1. Ma to su ciste lazi! Nebi nas nasi prijatelji trovali, mi smo faktor stabilnosti u regionu, nikako nsmo ljudi na koje deluje milosrdni uranium! I jos milosrdnije zemlje koje su se na naj brutalniji nacin otarasile svog otpada na nasu malu zemlju i jos manju populaciju! Cestitam im na velikoj ponosnoj pobedi! Cestitam i svim pro evropski opredeljenim gradjanima srbije na pouci koju su izvukli iz njihovog milosrdja! To dokazuje nase jadno shvatanje svega sto nam zapadni sjaj donosi…. Sad koristite njihove lekove za rak, jer mi vise nemamo ni cime ni gde da ih napravimo, al zato imamo sporazum! Bit ce nam bolje samo kad ime, drzava, srbin i pravoslavlje nestane….. Sta ce da ostane, i ko smo mi posle? Al verovatno i za to postoji sporazum…. Srecno u evropi!

    Свиђа ми се

  2. Нема разлике у употреби отровних гасова који су забрањени Женевском Конвенцијом и ових отровних и убиствених материјала који чак имају много јаче дејство, дуготрајније и на много већим и ширим просторима где угрожавају огроман број људи. Употреба ових материјала је ратни злочин. Треба суочити ”демократски” запад са његовим подмуклим злочинима.

    Свиђа ми се

  3. Nažalost istina koja će nas i sve građane Srbije skupo koštati . Smatram potrebnim osnivanje udruženja koje bi sve to dokumentovalo i tužilo sve učesnice NATO bombardovanja, posebno SAD koje su izazvale sukob na prostoru bivše SFRJ i AP Kosova i Metohije ..

    Свиђа ми се