АКТУЕЛНО

ЗА ИСТИНУ И ПРАВДУ О БЕБАМА: Основана мешовита комисија за испитивање случајева несталих беба


Радиша Павловић, председник удружења ЗА ИСТИНУ И ПРАВДУ О БЕБАМА на свом фејсбук профилу је коментарисао одлуку о оснивању мешовите комисије за испитивање случајева несталих беба од стране Владе Србије.

„Да ли је сада јасније да се истраживања и провере могу спровести без икакавог новог закона и уз ваше лично учешће и контролу?

Спремите се да лично учествујете у истраживању и проверама вашег случаја сумње у отмицу ваше бебе или сродника на и по рођењу, као и да учествујете у истраживању и проверама поступања државних органа и осталих у заташкавању претходних истрага – преко радних група и тела која ће бити образована по градовима и општинама – дакле, ви ћете контролисати ваш случај а не НВО сектор – за то смо се борили и изборили – тачно је да смо знали за ово, нису испоштовали све, али нам преостаје да на 1. седници комисије захтевамо да се договор испоштује у потпуности – као што је Миланка написала у својој објави – захваљујем се нашим координаторима по градовима и општинама што су веровали у нас, нашу борбу упркос многим нападима, претњама, покушајем дискредитације и омаловажавања, у наш приступ да свако управља својим случајем са наметањем предлога за мешовиту комисију и из све снаге нас подржали да у овоме истрајемо – наравно да сте видели особе испред државе који свима нама не пријају, али се и то да мењати – битно је да је ово у складу и са Законом, Уставом, правном праксом и да не треба нови закон који би истраживања и провере (други назив за истраге) пребацио у корумпирано правосуђе које не бисмо могли контролисати – коначно ћемо све истражити – баш све у вези ове наше болне теме.“

О овој теми, у наставку, писали су и дневни листови у Србији у јулу прошле године. 

Фото :Милена Анђела

На помолу помак у случају највеће афере у послератној Југославији и Србији. Родитељи ће бити партнери државних органа у независној истрази

ДИРЕКЦИЈА полиције доставила је, на иницијативу Удружења „За истину и правду о несталим бебама“, кабинету министра полиције Небојше Стефановића предлог да се формира мешовита комисија на нивоу Владе, која би испитала поступања државних органа у расветљавању пријављених случајева нестале деце у Србији. Ово за „Новости“ открива Радиша Павловић, председник УО Удружења.

 

Комисију би, осим родитеља, односно чланова Удружења, чинили и представници Дирекције полиције, Републичког јавног тужилаштва, као и министарстава правде, здравља, државне управе и локалне самоуправе и за рад, запошљавање, борачка и социјална питања. Павловић каже да родитељи који верују да су њихова деца отета сада очекују да МУП проследи предлог Влади и да га она верификује.

– Овај предлог, који смо начелно договорили са Дирекцијом полиције и директором Владимиром Ребићем, у складу је са изреком два пресуде Европског суда за људска права у Стразбуру, у случају Зорице Јовановић. Надамо се да ће га Влада убрзо верификовати, јер родитељи више не могу да чекају истину о судбини своје деце и врше притисак на Удружење да организујемо протесте – каже Павловић.

Договор о формирању мешовите независне комисије уследио је после састанка с министром полиције и његовим сарадницима 21. априла. Ова комисија требало би да заживи, објашњава Павловић, као Комисија за истраживање убистава новинара и у њој би родитељи требало да буду партнери државним органима у спровођење пуне и независне истраге о сваком конкретном случају отмице беба из породилишта, дечјих одељења и других института.

Поред нових истрага, по речима нашег саговорника, биће отворене и оне истраге које су заташкаване у периоду 2002-2006. и касније. Услов родитеља је да у комисији не буду чланови невладиних организација, као ни они који су на било који начин учествовали у заташкавању истрага. Они кажу и да су незадовољни поступањем доскорашњег омбудсмана.

Ово удружење дубоко верује да је у питању организовани криминал и зато су се обратили и Тужилаштву за ту област. Кривичну пријаву су, између осталих, поднели и против Слободана Радовановића, у то време окружног тужиоца, касније тужиоца за организовани криминал, као и против појединаца у Републичкој инспекцији за здравство. Њих такође сматрају одговорним за заташкавање. Како кажу, полицији су поднели доказе о томе који службеници МУП-а су учествовали у склањању медицинске документације и парафинских калупа (који се раде после обдукције).

– Посланичким групама смо се обраћали тражећи да не буде изгласан закон о несталим бебама, јер уместо истине о судбини наше деце, он нуди одштету. Драго нам је што је повучен из процедуре. Немамо ништа против „лекс специјалиса“, али тек кад Комисија заврши посао и кад се види о којим кривичним делима је реч и кога треба гонити. Тек после тога, они родитељи који буду хтели одштету, моћи ће да је траже – констатује Павловић.

„БУГАРСКА ВЕЗА“

ОСИМ што се француски Интерпол бавио случајем беба за које се верује да су продате у овој земљи, под лупом Интерпола била је и тзв. бугарска веза. Како каже Павловић, један број беба одлазио је и преко Бугарске у Грчку, Турску, САД и западну Европу.

ИЗВОР: НОВОСТИ – јул 2017.

колаж – СРБски ФБРепортер

***

ИЗВОР: pravno-informacioni-sistem.rs

На основу члана 33. ст. 2. и 3. Закона о Влади („Службени гласник РС”, бр. 55/05, 71/05 – исправка, 101/07, 65/08, 16/11, 68/12 – УС, 72/12, 7/14 – УС и 44/14),

Влада доноси

ОДЛУКУ

о образовању Комисије за испитивање поступања државних органа у расветљавању пријављених случајева нестале деце у Републици Србији

„Службени гласник РС“, број 21 од 19. марта 2018.

1. Образује се Комисија за испитивање поступања државних органа у расветљавању пријављених случајева нестале деце у Републици Србији (у даљем тексту: Комисија).

Комисија се образује као повремено радно тело Владе, које ће утврђене задатке обавити у року од две године.

Ако то налажу оправдани разлози, Влада може на образложени предлог Комисије продужити рок за рад Комисије најдуже за још две године.

2. Задаци Комисије јесу: да утврди план и динамику прикупљања чињеница и утврђивања других околности које су у вези са истрагама о пријављеним случајевима нестале деце у Републици Србији, и да у ту сврху оствари сарадњу са органима надлежним за вођење истрага; да на основу добијених информација и сагледаних околности у вези са вођеним истрагама, сачини преглед досадашњег тока вођења истрага; да припреми мишљење о делотворном начину на који би се вођење истраге могло унапредити, и да у ту сврху, предложи конкретне мере које би требало предузети.

3. Комисију чине председник, заменик и четири члана Комисије

За председника Комисије именује се:

– Јасминa Киурски, Републичко јавно тужилаштво;

за заменика председника именује се:

– Јелицa Радуловић, Министарство здравља;

за чланове Комисије именују се:

1) Радиша Павловић, Удружење „За истину и правду о бебама”;

2) Златко Пантелић, Министарство унутрашњих послова;

3) Мирко Чикириз, Министарство правде;

4) Драган Вулевић, Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања;

5) Иван Бошњак, Министарство државне управе и локалне самоуправе.

4. Комисија може, ради ефикаснијег и делотворнијег остваривања задатака, образовати сталне или повремене радне групе и у рад Комисије и радних група укључити домаће и међународне стручњаке, односно међународне организације које имају искуство у вези са задацима Комисије.

5. Чланови Комисије не примају накнаду за свој рад, осим накнада на име нужних и оправданих трошкова везаних за рад у Комисији – које се исплаћују применом прописа којима се уређује право на накнаду трошкова државних службеника који настају у вези с њиховим радом у државном органу.

6. Комисија доноси Пословник о раду.

7. Комисија је дужна да о свом раду Влади подноси извештај сваких 90 дана, а надлежном одбору сваких 60 дана.

8. Стручну и административно-техничку потпору Комисији пружа Генерални секретаријат Владе.

9. Ова одлука ступа на снагу осмог дана од дана објављивања у „Службеном гласнику Републике Србије”.

 

05 број 02-2427/2018

У Београду, 16. марта 2018. године

Влада

Председник,

Ана Брнабић, с.р.

***

ПОВЕЗАНО: 

*ЗА ИСТИНУ И ПРАВДУ О БЕБАМА: Уместо силе права, примењује се право силе!

*ЗА ИСТИНУ И ПРАВДУ О БЕБАМА – У МЕДИЈА ЦЕНТРУ 28.03.2018 – ДОГОВОРЕНЕ ИСТРАГЕ ОДМАХ (видео)

*

*УДРУЖЕЊЕ „ЗА ИСТИНУ И ПРАВДУ О БЕБАМА“: Зашто комисија још није почела са радом?

*ОСНИВА СЕ КОМИСИЈА ЗА АФЕРУ НЕСТАЛИХ БЕБА: Под лупом сваки пријављени случај

*Представници Удружења „ЗА ИСТИНУ И ПРАВДУ О БЕБАМА“ били на састанку у Министарству правде и Дирекцији полиције

*Удружење ЗА ИСТИНУ И ПРАВДУ О БЕБАМА: Павловић од министра полиције тражи ХИТАН састанак

*

*ВАЖНО: Нестала деца не смеју да остану тајна!

*„ЗА ИСТИНУ И ПРАВДУ О БЕБАМА“: КРИВИЧНЕ ПРИЈАВЕ ЗА НАДЛЕЖНЕ, ЗАХТЕВ ЗА НЕЗАВИСНУ ИСТРАГУ О ЗЛОЧИНУ ПРЕМА РОДИТЕЉИМА И СРОДНИЦИМА КОЈИ НЕКО У ИМЕ ДРЖАВЕ ЗАТАШКАВА ДЕЦЕНИЈАМА (ВИДЕО)

*Крађа беба: Милан Лакић, продуцент филма „Рођени отети“ (видео)

—————

3.4.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

 

1 reply »

  1. nakako polovinom ’90 godna na francusko-Svajcarske granice carina je obavljajuci rutinski pregled kamiona a koji je dolazio iz tadasnje Srbije ili kako smo se zvali tada,nije bitno naime,otkrili su pun sleper hladnjecu sa fetusima i posmrtnim ostacima beba koji vode poreklo iz Srbije.Papiri su ukazivali da je kamion upucen u Francusku a za potrebe neke farmaceutske industrije,ne secam se imena te firme ali se digla velika prasina i vrlo brzo zataskano.Pun sleper hladnjace fetusa i pokojnih bebe! kome ti ostaci trebaju?tada,trebaju i sada.Logicno zar ne!?Zao mi je sto nisam neki detalj ili datum ili bilo sta zapisao ali,siguran sam to sto sada pisem da se desilo.

    Свиђа ми се