АКТУЕЛНО

ЗА ИСТИНУ И ПРАВДУ О БЕБАМА: Основана мешовита комисија за испитивање случајева несталих беба


Радиша Павловић, председник удружења ЗА ИСТИНУ И ПРАВДУ О БЕБАМА на свом фејсбук профилу је коментарисао одлуку о оснивању мешовите комисије за испитивање случајева несталих беба од стране Владе Србије.

„Да ли је сада јасније да се истраживања и провере могу спровести без икакавог новог закона и уз ваше лично учешће и контролу?

Спремите се да лично учествујете у истраживању и проверама вашег случаја сумње у отмицу ваше бебе или сродника на и по рођењу, као и да учествујете у истраживању и проверама поступања државних органа и осталих у заташкавању претходних истрага – преко радних група и тела која ће бити образована по градовима и општинама – дакле, ви ћете контролисати ваш случај а не НВО сектор – за то смо се борили и изборили – тачно је да смо знали за ово, нису испоштовали све, али нам преостаје да на 1. седници комисије захтевамо да се договор испоштује у потпуности – као што је Миланка написала у својој објави – захваљујем се нашим координаторима по градовима и општинама што су веровали у нас, нашу борбу упркос многим нападима, претњама, покушајем дискредитације и омаловажавања, у наш приступ да свако управља својим случајем са наметањем предлога за мешовиту комисију и из све снаге нас подржали да у овоме истрајемо – наравно да сте видели особе испред државе који свима нама не пријају, али се и то да мењати – битно је да је ово у складу и са Законом, Уставом, правном праксом и да не треба нови закон који би истраживања и провере (други назив за истраге) пребацио у корумпирано правосуђе које не бисмо могли контролисати – коначно ћемо све истражити – баш све у вези ове наше болне теме.“

О овој теми, у наставку, писали су и дневни листови у Србији у јулу прошле године. 

Фото :Милена Анђела

На помолу помак у случају највеће афере у послератној Југославији и Србији. Родитељи ће бити партнери државних органа у независној истрази

ДИРЕКЦИЈА полиције доставила је, на иницијативу Удружења „За истину и правду о несталим бебама“, кабинету министра полиције Небојше Стефановића предлог да се формира мешовита комисија на нивоу Владе, која би испитала поступања државних органа у расветљавању пријављених случајева нестале деце у Србији. Ово за „Новости“ открива Радиша Павловић, председник УО Удружења.

 

Комисију би, осим родитеља, односно чланова Удружења, чинили и представници Дирекције полиције, Републичког јавног тужилаштва, као и министарстава правде, здравља, државне управе и локалне самоуправе и за рад, запошљавање, борачка и социјална питања. Павловић каже да родитељи који верују да су њихова деца отета сада очекују да МУП проследи предлог Влади и да га она верификује.

– Овај предлог, који смо начелно договорили са Дирекцијом полиције и директором Владимиром Ребићем, у складу је са изреком два пресуде Европског суда за људска права у Стразбуру, у случају Зорице Јовановић. Надамо се да ће га Влада убрзо верификовати, јер родитељи више не могу да чекају истину о судбини своје деце и врше притисак на Удружење да организујемо протесте – каже Павловић.

Договор о формирању мешовите независне комисије уследио је после састанка с министром полиције и његовим сарадницима 21. априла. Ова комисија требало би да заживи, објашњава Павловић, као Комисија за истраживање убистава новинара и у њој би родитељи требало да буду партнери државним органима у спровођење пуне и независне истраге о сваком конкретном случају отмице беба из породилишта, дечјих одељења и других института.

Поред нових истрага, по речима нашег саговорника, биће отворене и оне истраге које су заташкаване у периоду 2002-2006. и касније. Услов родитеља је да у комисији не буду чланови невладиних организација, као ни они који су на било који начин учествовали у заташкавању истрага. Они кажу и да су незадовољни поступањем доскорашњег омбудсмана.

Ово удружење дубоко верује да је у питању организовани криминал и зато су се обратили и Тужилаштву за ту област. Кривичну пријаву су, између осталих, поднели и против Слободана Радовановића, у то време окружног тужиоца, касније тужиоца за организовани криминал, као и против појединаца у Републичкој инспекцији за здравство. Њих такође сматрају одговорним за заташкавање. Како кажу, полицији су поднели доказе о томе који службеници МУП-а су учествовали у склањању медицинске документације и парафинских калупа (који се раде после обдукције).

– Посланичким групама смо се обраћали тражећи да не буде изгласан закон о несталим бебама, јер уместо истине о судбини наше деце, он нуди одштету. Драго нам је што је повучен из процедуре. Немамо ништа против „лекс специјалиса“, али тек кад Комисија заврши посао и кад се види о којим кривичним делима је реч и кога треба гонити. Тек после тога, они родитељи који буду хтели одштету, моћи ће да је траже – констатује Павловић.

„БУГАРСКА ВЕЗА“

ОСИМ што се француски Интерпол бавио случајем беба за које се верује да су продате у овој земљи, под лупом Интерпола била је и тзв. бугарска веза. Како каже Павловић, један број беба одлазио је и преко Бугарске у Грчку, Турску, САД и западну Европу.

ИЗВОР: НОВОСТИ – јул 2017.

колаж – СРБски ФБРепортер

***

ИЗВОР: pravno-informacioni-sistem.rs

На основу члана 33. ст. 2. и 3. Закона о Влади („Службени гласник РС”, бр. 55/05, 71/05 – исправка, 101/07, 65/08, 16/11, 68/12 – УС, 72/12, 7/14 – УС и 44/14),

Влада доноси

ОДЛУКУ

о образовању Комисије за испитивање поступања државних органа у расветљавању пријављених случајева нестале деце у Републици Србији

„Службени гласник РС“, број 21 од 19. марта 2018.

1. Образује се Комисија за испитивање поступања државних органа у расветљавању пријављених случајева нестале деце у Републици Србији (у даљем тексту: Комисија).

Комисија се образује као повремено радно тело Владе, које ће утврђене задатке обавити у року од две године.

Ако то налажу оправдани разлози, Влада може на образложени предлог Комисије продужити рок за рад Комисије најдуже за још две године.

2. Задаци Комисије јесу: да утврди план и динамику прикупљања чињеница и утврђивања других околности које су у вези са истрагама о пријављеним случајевима нестале деце у Републици Србији, и да у ту сврху оствари сарадњу са органима надлежним за вођење истрага; да на основу добијених информација и сагледаних околности у вези са вођеним истрагама, сачини преглед досадашњег тока вођења истрага; да припреми мишљење о делотворном начину на који би се вођење истраге могло унапредити, и да у ту сврху, предложи конкретне мере које би требало предузети.

3. Комисију чине председник, заменик и четири члана Комисије

За председника Комисије именује се:

– Јасминa Киурски, Републичко јавно тужилаштво;

за заменика председника именује се:

– Јелицa Радуловић, Министарство здравља;

за чланове Комисије именују се:

1) Радиша Павловић, Удружење „За истину и правду о бебама”;

2) Златко Пантелић, Министарство унутрашњих послова;

3) Мирко Чикириз, Министарство правде;

4) Драган Вулевић, Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања;

5) Иван Бошњак, Министарство државне управе и локалне самоуправе.

4. Комисија може, ради ефикаснијег и делотворнијег остваривања задатака, образовати сталне или повремене радне групе и у рад Комисије и радних група укључити домаће и међународне стручњаке, односно међународне организације које имају искуство у вези са задацима Комисије.

5. Чланови Комисије не примају накнаду за свој рад, осим накнада на име нужних и оправданих трошкова везаних за рад у Комисији – које се исплаћују применом прописа којима се уређује право на накнаду трошкова државних службеника који настају у вези с њиховим радом у државном органу.

6. Комисија доноси Пословник о раду.

7. Комисија је дужна да о свом раду Влади подноси извештај сваких 90 дана, а надлежном одбору сваких 60 дана.

8. Стручну и административно-техничку потпору Комисији пружа Генерални секретаријат Владе.

9. Ова одлука ступа на снагу осмог дана од дана објављивања у „Службеном гласнику Републике Србије”.

 

05 број 02-2427/2018

У Београду, 16. марта 2018. године

Влада

Председник,

Ана Брнабић, с.р.

***

ПОВЕЗАНО: 

*ЗА ИСТИНУ И ПРАВДУ О БЕБАМА: Уместо силе права, примењује се право силе!

*ЗА ИСТИНУ И ПРАВДУ О БЕБАМА – У МЕДИЈА ЦЕНТРУ 28.03.2018 – ДОГОВОРЕНЕ ИСТРАГЕ ОДМАХ (видео)

*

*УДРУЖЕЊЕ „ЗА ИСТИНУ И ПРАВДУ О БЕБАМА“: Зашто комисија још није почела са радом?

*ОСНИВА СЕ КОМИСИЈА ЗА АФЕРУ НЕСТАЛИХ БЕБА: Под лупом сваки пријављени случај

*Представници Удружења „ЗА ИСТИНУ И ПРАВДУ О БЕБАМА“ били на састанку у Министарству правде и Дирекцији полиције

*Удружење ЗА ИСТИНУ И ПРАВДУ О БЕБАМА: Павловић од министра полиције тражи ХИТАН састанак

*

*ВАЖНО: Нестала деца не смеју да остану тајна!

*„ЗА ИСТИНУ И ПРАВДУ О БЕБАМА“: КРИВИЧНЕ ПРИЈАВЕ ЗА НАДЛЕЖНЕ, ЗАХТЕВ ЗА НЕЗАВИСНУ ИСТРАГУ О ЗЛОЧИНУ ПРЕМА РОДИТЕЉИМА И СРОДНИЦИМА КОЈИ НЕКО У ИМЕ ДРЖАВЕ ЗАТАШКАВА ДЕЦЕНИЈАМА (ВИДЕО)

*Крађа беба: Милан Лакић, продуцент филма „Рођени отети“ (видео)

—————

3.4.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

 

1 reply »

  1. nakako polovinom ’90 godna na francusko-Svajcarske granice carina je obavljajuci rutinski pregled kamiona a koji je dolazio iz tadasnje Srbije ili kako smo se zvali tada,nije bitno naime,otkrili su pun sleper hladnjecu sa fetusima i posmrtnim ostacima beba koji vode poreklo iz Srbije.Papiri su ukazivali da je kamion upucen u Francusku a za potrebe neke farmaceutske industrije,ne secam se imena te firme ali se digla velika prasina i vrlo brzo zataskano.Pun sleper hladnjace fetusa i pokojnih bebe! kome ti ostaci trebaju?tada,trebaju i sada.Logicno zar ne!?Zao mi je sto nisam neki detalj ili datum ili bilo sta zapisao ali,siguran sam to sto sada pisem da se desilo.

    Свиђа ми се

Хвала за коментар. Ваш коментар ће бити видљив након "модерације". Коментари који садрже претеће, увредљиве и вулгарне изразе неће бити објављени...

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.