АКТУЕЛНО

НИШ: Протест бивших радника и бораца – Сви су нам окренули леђа


Бивши радници пропалих предузећа поново су протестовали испред Градске куће у Нишу, а овог пута су им се придружили и борци који траже ратне дневнице, као и представници полицијског синдиката. Око 150 људи подсетило је Вучића да буџет није његов, али и да је био министар у влади 1999. године, када је и био рат.

Иако им је тада премијер, а сада председник Александар Вучић давно обећао заостале плате, бивши радници пропалих предузећа их нису добили, па и даље протестују. У четвртак 5. априла иду за Београд на преговоре у Министарство привреде, али не знају ко ће их примити. Представник бивших радника Жарко Ђорђевић каже да “очекује све, али и да не очекује ништа” и пита се “да ли су они грађани шестог реда”.

Држава је куповала време до сад. Ми смо тражили да нас неко прими и људски разговара са нама, годину дана избегавају обичан сусрет са нама. Зашто? Зато што смо ми успели папирима да је држава Србија дужна да нас исплати. Ја сам увек био оптимиста, али не знам шта ће бити. У повратку донећемо одлуке – каже Ђорђевић.

Додају и да пре 6 година нису хтели да туже државу суду у Стразбуру, а “сада су им сви окренули леђа”.

Представник бораца, који такође годинама покушавају да наплате ратне дневнице, Дејан Милошевић поручио је Александру Вучићу да је 6 година на власти, али да је у влади био и у времену када су настали дугови за дневнице, из рата 1999. Имао је и оштре поруке за председника који је критиковао потраживања радника и бораца.

Ко ће да врати мајкама децу коју су изгубиле на ратиштима у ратовима које сте ви водили. Следећи пут господине Вучићу, када будеш пљунуо на било ког радника, на било ког борца, да знаш да пљујеш и на мајке и на очеве који су изгубили своју децу у вашим ратовима. Вучић каже да је дососвска власт крива, а ратне дневнице су остале од 1999, када је био министар информисања – каже Милошевић.

“У Нишу не важи само је смрт сигуран посао”

Професорка Економског факултета Тамара Миленковић-Керковић осврнула се и горућу тему поклањања нишког аеродрома држави, напомињући да цео живот уче студенте шта су непоштени уговори. Додала је, критикујући градску власт, да су у Нишу успели “да смрт не буде сигуран посао”, осврнувши се на проблем Горице.

Ако влада жели да због улагања од 3 милиона евра узме нишки аеродром, зашто не узме и страна предузећа којима је давала субвенције – каже Миленковић.

Раднике и борце подржали су и отпуштени вођа синдикалиста Горице Раде Рашовић, као и превремено пензионисани полицијски инспектор који је истраживао корупцију Небојша Благотић.

Нови протест бивших радника и бораца најављен је за 13. април у 12 сати, а очекује се и долазак студената.

ИЗВОР: Јужне вести

——–

4.4.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић