АКТУЕЛНО

Старе вести против кратке памети: Злочиначка НАТО авијација сејала смрт и на Васкрс 1999.године


Јутра на Васкрс, лета господњег 1999-ог најрадоснији поздрав „Христос Воскресе“ изговарао се богобојажљивије но икад. Још само вера у васкрснуће, вера у Бога једнога, преостала је православним Србима

Прославише Срби још један Васкрс под „савезничким“ бомбама. Хришћански празник над празницима. С неумрлим Сином Божјим на уснама, неизмерном вером у васкрсење и правду небеску подизали су верни погледе ка небу. У сусрет Богу. На пркос авионима који су и у ноћи уочи Васкрса широм Србије безбожнички охоло сејали смрт и несрећу.

Јутра на Васкрс, лета господњег 1999.-ог најрадоснији поздрав „Христос воскресе“ изговарао се богобојажљивије но икад. Још само вера у васкрснуће, вера у Бога једнога преостала је православним Србима. На кога да се ослоне, коме још да верују? Од свих издати, скрајнути и заборављени. Унапред жртвовани на крвавом олтару западне, назови демократије. Пред ким Срби данас руке да склопе сем пред Исусом? Да моле за спас, за благодет? Да преклињу Свевишњег да на овом свету превлада мир и разум?

Свесни да је страдање усуд свих овоземаљских праведника. Усуд који води спасења. Пут васкрснућа.

Пуне су биле београдске цркве.

Неко рече да и Бог плаче над Србијом. Има вала и зашто.

Злочинци гађали болницу у Нишу

Трогодишњу Милицу Јовић мајка је јуче први пут довела на причешће. Радознали, невини дечји поглед који је извиривао испод анђеоски плавих локница терао је свеприсутну бригу са лица у Саборној цркви. Осмех је наново озарио људе којима се малена Милица смешила. Осмех наде и вере.

– Тело Христово примите… – певали су богослови док је силан народ стрпљиво чекао у реду за причест.

„Нека мука и тескоба наших дана узмакне пред светлошћу и радошћу васкресења Господњег! Никада не заборављајмо да оно значи и почетак, сигурни залог и постојани темељ нашег васкрсења“, читао је свештеник посланицу српског Патријарха унутра у храму Божијем. Људи су се погнуте главе побожно крстили.

Широм Србије су се за празничном трпезом искупили православни. Да се сете Христових мука и понадају бољим данима. У Алексинцу, Ћуприји, Чачку, Приштини многима није остало ништа до згаришта. И наде у небеску правду. У вечиту истину која каже да пут спасења увек води преко страдања.

Био је јуче још један Васкрс, још један хришћански празник над празницима. На жалост, још један под „савезничким“ бомбама.

На Приштину 50 пројектила

Злочиначка авијација НАТО није мировала на Васкрс. У Краљеву се у суботу ујутро, између 4.10 и 4.30, чуло неколико јаких детонација. Удари су били лоцирани на подручју села Самајла и Лазац. Оштећене су школа, стругара, породичне куће и друштвени објекти.

Током читаве претпрошле ноћи агресорски НАТО авиони надлетали су Косово и Метохију и бомбардовали више цивилних и војних циљева.

Само у околини Приштине пало је више од 50 пројектила јаке разорне моћи. У више наврата, с више од 30 пројектила, бомбардована је зона око аеродрома „Слатина“. Зграда цивилног аеродрома готово потпуно је уништена, а на више места оштећена је и писта.

У бомбардовању села Мировац код Подујева, у ноћи између суботе и недеље погинуле су три особе, укључујући једногодишње дете.

Три крстарећа пројектила погодила су у суботу Косово Поље. Срушено је више српских и албанских кућа у којима има повређених цивила. Бомбардовано је и српско село Преоце у којем нема ниједног војног објекта. Повређено је неколико цивила а запаљено је више кућа. Злочиначка авијација НАТО бомбардовала је истог дана и стари део Ђаковице. Готово сви локали у старом језгру града су изгорели. Ракете су падале и на Пећ, у којој је причињена знатна материјална штета. У Призрену су опет, готово у исто време кад су ракетирани и други градови на Космету, гађани цивилни објекти и касарна са шест ракета.

КУРШУМЛИЈА

Од поноћи па до зоре, НАТО авијација је на Васкрс на територији куршумлијске општине сејала смрт. Овог пута „стратешки циљеви“ су била села у граничном појасу између куршумлијске и подујевске општине. Како смо сазнали, бомбама је било засуто српско село Мердаре где је било жртава, а међу њима и једна једанаестомесечна беба.

Надлежни још немају званичних информација о броју погинулих, прилаз месту догађаја спречавају снаге безбедности, пошто су у овој акцији коришћене касетне бомбе. Оно што је тренутно уочљиво јесте да ово подручје напуштају и они житељи који су, упркос свему, желели да на њему остану.

Кориштена и архива „Гласа јавности“

ИЗВОР: ВОСТОК

———-

8.4.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

1 reply »

  1. ТАКОДЂЕ 1944 лажни савезници СУ БОМБОРДОВАЛИ ПОЛАЖАЈЕ СРБСКИХ ЧЕТНИКА НИТИ ЈЕДНА БОМБА НИЈЕ ПАЛА НА загреб И вараждин ИАКО СУ У ИБА РА ГРАДА БИЛИ усташе И донобрани СТАРИЈИ СЕ СЕЋАЈУ ДА СУ ТО УРАДИЛИ НА ВАСКРС 1944 КАД ЈЕ СРБИЈА ПРОСЛАВЉАЛА ВАСКРШЕЊЕ ГОСПОДЊЕ ТОГ ЈУТРА ИЛИ ДАНА СУ ЗАСУЛИ БОМБАМА ТИ зликовци СРБЕ ТАКО ИМ БОГ ИСТОМ МЕРОМ ВРАТИЈО СССС

    Свиђа ми се