АКТУЕЛНО

ПРОТЕСТ – „Не дамо нишки аеродром“ (фото, видео)


Испред зграде Скупштине града Ниша, јутрос је одржан протест грађана под називом „Не дамо нишки аеродром“. Грађани су на скупу подизањем летака симболично гласали против одлуке да аеродром буде „поклоњен држави“.

Од 2015. са овог аеродрома је полетело 450.000 путника, што значи да је сваки од њих добио 5,5 евра субвенција.

Бројке даље говоре да би са овим бројем путника и аеродромском таксом од три евра, без локалних и државних дотација, сваке године био у губитку 100 милиона динара, наводи лист.

Како пише у тексту, уз велику помпу обарани су рекорди, али изгледа да је права истина о пословању овог аеродрома изашла на видело тек кад су се Нишлије побуниле због намере државе да га „присвоји“.

Сада је тешко објаснити да није све тако идеално, јер је општи утисак да се Нишлијама отима један успешан пројекат на који су веома поносни.

И сам градоначелник Дарко Булатовић је у октобру прошле године је изјавио да аеродром добро послује и да ће у 2018. наставити свој раст без субвенција локалне власти.

Пре десетак дана, а само дан након закључка Владе Србије, нишко градско веће доноси одлуку да држави пренесе своја права која се тичу власништва над аеродромом.

Остало је само да ту одлуку аминују одборници Скупштине града па да Нишлије „изгубе“ своју луку.

„Брзлоплето и неспретно се кренуло у овај процес и сасвим је логично да су грађани збуњени. Ваздушни саобраћај је озбиљан делатност и не можете га (зло)употребљавати за рачун свакодневне политике. Једног дана се хвалите пословањем, а другог кажете да је неодржив“, каже за „Новости“ извор из локалне самоуправе који је упућен у пословање аеродрома , и додаје да су сви подаци дати и одборницима који треба да одлуче хоће ли „поклонити“ аеродром држави.

У тексту се констатује и да нико од представника локалне власти тренутно не жели да даје изјаве у вези са аеродромом.

За разлику од њих представници опозиције и невладиног сектора су веома активни и најављују да ће аеродром постати „рефрендумско“ питање.

Према писању „Новости“, државе ће након што постане власник аеродрома покренути поступак да „Ер Србија“ уведе линију из НИша, али још није одлучено која је дестинација у питању.

Спекулисало се и да би могла да буде уведена и директна линија Београд-Ниш.

ИЗВОР: РТВ

***

 ***

Грађани на протесту изгласали – аеродром остаје Нишлијама

Око хиљаду и по људи окупило се испред зграде нишке Скупштине како би, на грађанском збору, изгласали оно што су очекивали од својих одборника – да не поклоне Аеродром “Константин Велики” Републици на управљање.

Окупљени су, дувајући у пиштаљке и гласно негодујући, тражили оставке руководства града због овакве одлуке. Судбину аеродрома решили су да “преузму у своје руке” јавним гласањем, а не да је препусте, како кажу, “партијском диктату”.

Заинтересовани грађани су, на овом збору, како су га назвали организатори, убедљивом већином одлучили да аеродром остане Нишлијама. Резултат и одлуку саопштио је Милош Бошковић, бивши народни посланик, а сада покретач иницијативе “Не дамо нишки аеродом”.

Овом одлуком збора грађанки и грађана Ниша, стављају се ван снаге решења Градског већа које је потписао Дарко Булатовић – рекао је Бошковић.

фото: Вања Кесер

Пре овог “импровизованог референдума” Нишлија, Младен Јовановић из Националне коалиције за децентрализацију, противећи се поклањању аеродрома, навео је да се Ниш од оснивања аеродрома 1986. бори против централизације. Тврди да је чак и у време режима Слободана Милошевића одбијен захтев за предају нишког аеродрома Држави.

Додаје да је после 2000. године, аеродром био рупа и да је дрво расло насред писте, а да је обновљен донацијама. Град је тада имао иницијативу, каже Јовановић, а Република је кочила.

Аеродром је покренуо Споразум о отвореном небу. Европска унија је притискала Републику да нам дозволе да одавде иду летови. Само зато је почело озбиљно да се улаже у аеродром и дошле су авио-компаније. А где смо сада? Сада у Скупштини града седе људи који нису смели да дођу, јер знају да је одлука о поклањању погрешна. Одговорност је на 61 души која треба да гласа по савести, а не наређењу – рекао је Јовановић.

фото: Вања Кесер

Колики је значај аеродрома за будућност Ниша, Јовановић илуструје истраживањима да свуда у свету једно радно место на аеродрому доноси 4-7 радних места у локалној заједници.

То не смемо да изгубимо – каже Јовановић.

Организатори из иницијативе “Не дамо нишки аеродром” сложили су се да власт чека да се грађани исцрпе свакодневним протестима. Зато су одлучили да се следећи протест одржи кад се закаже седница градског парламента. Упозорили су окупљене грађане да власт седницу може заказати и по хитном поступку за 24 сата, па су позвали Нишлије на позорност.

Осим представника неколико грађанских удружења – Удруженог покрета слободних станара, Националне коалиције за децентрализацију и других, Нишлије су имале подршку и из иницијативе “Не давимо Београд”, као и Локалног фронта из Краљева.

Без обраћања грађанима, протесту су присуствовали и представници нишке опозиције, а примећени су и бивши градоначелник Ниша и актуелни народни посланик Горан Ћирић, као и председник Левице Србије Борко Стефановић.

Подсетимо, седница је требало да почне јутрос, али је после састанка СНС-а у Београду отказана, а први човек нишких напредњака Звездан Миловановић најавио је Вучићев долазак у Ниш, како би грађанима било објашњено зашто аеродром треба да буде републичко, а не градско предузеће.

Иначе, иако су из Владе Србије негирали да мењање статуса “Константина Великог” има везе са концесијом за београдски аеродром, председник Вучић је казао да то неће утицати све док Ниш има мање од милион путника годишње. Вучић је и раније напомињао да је нишком аеродрому дозвољено да се развија науштрб београдском, што су стручњаци оценили као најгори пример централизма. После реакције грађана, председник Србије је рекао да аеродром може да остане у надлежности Града, али да Нишлије не траже да Република улаже у њега.

Грађани су, иначе, на протесте изашли одмах по сазнању да нишка власт припрема терен за предају аеродрома, а синоћ је одржана и протестна журка на кеју.

“Аеродромска солидарност” – подршка Нишлијама из Краљева

Предраг Воштинић из краљевачког Локалног фронта подсећа и да се краљевачки Аеродром “Морава” обнавља годинама, али да централне власти не желе да “Морава” и “Константин Велики” раде.

Исти они дрипци који вама отимају аеродром, узурпирали су и оно мало ресурса који су нама били преостали да “Мораву” заиста пустимо да ради. То што они желе најчешће спроводе вуцибатине са локала који глуме локалне моћнике, а најгоре су слугерање. Њихове слуге из ваших локалних самоуправа раде оно што они њима препоруче, а они то раде у ваше име – каже Воштинић.

фото: Вања Кесер

Краљевчанин је упитао централну власт где је била кад је аеродром грцао и да сада желе да отму путнике нишком аеродрому.

Лопови би да украду државу, лопови би да украду аеродром, лопови би да украду и нама једни друге, а само смо једни другима остали – каже Воштинић.

Закључио је да “аеродром припада Нишу” и да они штите Устав Србије, јер је “ово наша држава, а не њихова приватна компанија”. Говор који је разгалио масу завршио је повиком – “Чик пипните у Ниш!”.

Радомир Лазовић из Покрета “Не давимо Београд” навео је да присуство ове организације не значи политизацију протеста.

Ово је врхунско политичко питање од почетка. Како грађани Ниша треба да живе и како желе да бране своју имовину, то су права политичка питања – каже Лазовић.

Додао је и да Ниш не сме да буде “жртва договора републичке власти са концесионаром београдског аеродрома” и пита се “за кога ради нишка власт”.

Аутор:В. Милић
фото: Вања Кесер
Извор: Јужне вести

***

Дејан Илић – ИДИОТ

Чији је „наш“ новац који Вучић не да Нишлијама? И чији је „наш“ новац који Вучић штедро пребацује преко границе, грађанима суседне државе, овај пут Босне и Херцеговине? Вучићеви одговори на ова питања немају више никакве везе с политиком. То што он изговара апсолутни је идиотизам – у изворном смислу те речи. У старој Грчкој идиоти су биле незналице и особе без икакве везе с политиком и јавним пословима, то јест особе којима је приватни интерес био изнад јавног. По аналогији, а на основу онога што изговара, Вучић је апсолутни – идиот.

Foto: Predrag Trokicić

Овако Вучић Нишлијама, а поводом аеродрома: „Нишу смо све дали што можемо, даћемо још више. Ако нећете наш новац, честитам – хвала вам, ослободили сте нас“. Да ли су Нишлије грађани Србије? По свему што знамо – јесу. Да ли као грађани Србије плаћају порез држави Србији? По свему што знамо – плаћају. Чији је онда „наш“ новац, од кога су Нишлије ослободиле Вучића рекавши му, како их је он схватио, да га неће? По свему што знамо о држави и политици – то је управо новац Нишлија.

Шта је онда председник републике поручио Нишлијама? Он им је рекао да они неће свој новац и на томе им се захвалио, јер су га они, то рекавши, од нечега наводно ослободили. Од чега су Нишлије тобоже ослободиле Вучића? Испада да су га ослободиле свог властитог новца. Шта ће Вучић с тим новцем Нишлија, којим располаже као да је сада његов новац, а не њихов. Он ће га дати грађанима суседне државе – Босне и Херцеговине.

Да ли грађани Босне и Херцеговине плаћају порез држави Србији? Не плаћају. Они порез плаћају својој држави – Босни и Херцеговини. Па ипак: „Вучић је истакао да ће Србија упутити нову новчану помоћ Српској и то у износу од пет милиона евра за више општина“. „Српска“ из наведене реченице се односи на један део државе Босне и Херцеговине. Да ли је Вучић председник Босне и Херцеговине? По свему што знамо – није. Али то му не смета да се према тамошњим грађанима понаша као да им је председник, а за „наше“ паре.

Шта из свега овога може да се закључи? Када грађани Србије, овај пут Нишлије, полажу право на то да утичу на располагање јавном имовином и јавним новцем, Вучић то доживљава управо обрнуто: по њему, поставивши такав захтев, Нишлије су се заправо одрекле своје имовине и свог новца. Шта смо још сазнали од Вучића? Када грађани плаћају порез, мисли Вучић, они се тог новца који су дали држави заувек одричу и сва права на располагање тим новцем преносе управо на њега – Вучића. Зашто кажем баш на њега Вучића, а не на, рецимо (нелегитимног) председника републике? Зато што ни легитимни председник републике нема права да располаже јавним новцем.

Али то Вучић, као нелегитимни председник републике, не разуме. Ако се грађани ипак побуне, као што су то урадиле Нишлије, и кажу му (за аеродром) – то је наша, дакле јавна имовина, и то је наш, дакле јавни новац, не дамо ти то: он ће их опет исто (не) разумети, то јест разумеће их онако како њему одговара и поновити да су се они те имовине и тог новца, баш зато што су тражили да тиме располажу, управо одрекли и да је од сада па заувек тај новац његов и та имовина његова, с њима он може радити шта год хоће и делити то коме хоће, иако није, рецимо, председник владе (а чак и да јесте, опет то не би могло), него је, напротив, нелегитимни председник републике (који у вези с јавним новцима и имовином нема никакве ингеренције, све и да је легитимни).

Из свега тога следи крајњи извод: Вучић са места председника државе мимо закона и институција посве мафијашки приватизује јавне ресурсе и својевољно располаже или тргује њима попут некаквог античког идиота који о јавним пословима и политици нема никаквог појма. Преведено у данашње термине, пак, Вучић од државе прави мафију, а од нас – идиоте.

Пешчаник.нет, 04.04.2018.

***

Дочек министра Зоране Михајловић у Нишу

Južne vesti – Објављено је 03.04.2018.

————-

10.4.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

Хвала за коментар. Ваш коментар ће бити видљив након "модерације". Коментари који садрже претеће, увредљиве и вулгарне изразе неће бити објављени...

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.