АКТУЕЛНО

ИВАНИШЕВИЋ: Убијено 53 одсто српског становништва


Загреб – Више од 90 одсто жртава убијено је хладним оружјем или спаљено, а у логорима их је много умрло од изгладњивања и инфективних болести. Усташе су биле најкрволочније, наводи предсједник Института за истраживање српских страдања у 20. вијеку Миливоје Иванишевић.

Оригиналан снимак- Усташе код Ливна бацају Србе у јаму крајем јула или почетком августа 1941. (Фото: wikipedia.org)

Прије 77 година, 10. априла 1941. године, основана је Независна Држава Хрватска /НДХ/, фашистичка творевина у којој су сви Срби били стављени ван закона и изложени општем прогону, убиствима и геноциду, а страдало је 53 одосто српског становништва.

НДХ је заузимала подручје данашње Хрватске, БиХ и Срема, које су Хрвати прогласили својим, након што је Tрећи рајх окупирао Краљевину Југославију, а већ од првих дана оснивања почело је масовно убијање српског становништва.

Неки од најужаснијих злочина били су покољ у глинској цркви и илиндански покољи 1941. године, као и масакр у Дракулићу 7. фебруара 1942.

„Срби су убијани без обзира на узраст и пол сваког дана и на сваком месту, у својим кућама и на послу, у православним храмовима и школама, на улицама, у логорима – за Србе није било места у тој држави“, наводи за Срну председник Института за истраживање српских страдања у 20. вијеку Миливоје Иванишевић.

Иванишевић наглашава да је све што је НДХ урадила Србима, Јеврејима и православним Ромима било пројектовано још почетком 20. вијека.

„Хрватски предводници, политичке странке и покрети тада су већ увелико правили програме како да се реше Срба. У ствари, то је био прогон православног становништва, а циљ Католичке цркве је био да се то становништво уклони“, каже Иванишевић.

Он истиче да је од укупне српске популације у Хрватској убијено 53 одсто, а више од 200.000 православних Срба преведено је у католичку вјеру.

„Више од 90 одсто жртава убијено је хладним оружјем или спаљено, а у логорима их је много умрло од изгладњивања и инфективних болести. Усташе су биле најкрволочније“, наводи Иванишевић.

Он напомиње да је само у логору смрти Јасеновац убијено више од 700.000 Срба, 40.000 православих Рома, 25.000 Јевреја, 1.733 антифашиста Хрвата и муслимана, 230 Рома католика, те 112 Црногораца и шест Словенаца.

Иванишевић сматра да су срамотна лицитирања о броју жртава и указује да ни од кога, осим од Срба, до сада није тражено да преда спискове својих убијених да би тиме земља која је те злочине направила – уважила жртве.

„Нико није тражио ни за Аушвиц нити за један логор у свету да се знају спискови страдалих, побијених Јевреја и припадника других народа, па да буде усвојено да је Аушвиц био масовна гробница. А од нас се за Јасеновац траже спискови, што је више него сулудо“, истиче Иванишевић.

Он подсјећа да књиге рођених и умрлих нису били у посједу државе, већ цркава, а будући да су сви православни храмови и сва документација у њима уништени – није се знало ни ко је рођен у коме мјесту, па се није могло ни ући у траг о убијенима.

„Јавила се једна госпођа, Цвијета Јокић, која нигде није нашла податке о својој тетки убијеној заједно са своје петоро деце. Нестајала су читава насеља и онда после њих није имао ко да то сведочи“, објашњава Иванишевић.

Он наводи да је командант система концентрационих логора у НДХ, међу којима је највећи био Јасеновац, Вјекослав Лубурић рекао да су у Јасеновцу побили више Срба него што су то урадили Турци у средњем вијеку.

„Усташе су се хвалиле да су побиле много Срба, а хрватски партизани и комунистичко руководство гледали су да докажу да је тога много мање и да сведу на меру за коју су мислили да свет може да прогута, а да не буду окарактерисани као злочиначки и геноцидан народ“, каже Иванишевић.

Он истиче да су губици српске нације у Другом свјетском рату износили 1.707.000 убијених, а да су у документацији позната имена само око 392.000 људи.

Јованка Николић / Срна
ИЗВОР: АНФОР

————-

11.4.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

5 replies »

 1. ДРЖАВА КОЈА ПОЧИВА НА ЗЛОЧИНУ НЕМА ОПСТАНКА !! Вечна туга, ужас и мука због геноцида нашег народа од усташког ( хрватског) ножа !! Откривање истине о нашем страдању и хрватско-усташком зверству, трајна је наша обавеза. Пре свега Државе, које још нема.!!

  Свиђа ми се

 2. Надам се да ћу до краја свог живота чути да је направљена књига о геноциду над Србима у 20. в. а која ће бити основ за све уџбенике историје наших школа и факултета.
  По том питању данашњи историјски уџбеници су школско смеће.

  Свиђа ми се

 3. Спискове свога народа треба да има држава. Краљевина Југославија је била под несретном династијом Карађорђевића и бавила се сама собом.Међутим ево и данас, дали је ишта другачије.?Није.Хрвати су на очи цијелог смрдљивог и лицемјерног вијета протјерали и побили пола милиона Срба и како се они хвале, очистили Хрватску“Наша власт“ ко бајаги српска није учинила ништа да се ствари поправе.Ми се понашамо као да нас има као Кинеза и није никога низашта брига.Срби су изгубили осјећај за свој народ и колективна свијест скоро да и не постоји.Нашој поквареној и дубоко корумпираној и неспособној власти(туђој власти) није ни на крај памети да се на нивоу државе оснује тијело које ће управо изучавати нашу погибију и узроке нашег страдања.Само часни појединци који су истинске патриоте и чија је родбина страдала покушавају да отму забораву наше највеће страдање откако постојимо.Хрватска је највећа Српска гробница, без обиљежја и без гробља.Све јаме у Хрватској су напуњене србима.А ми? Дали уопште мисликмо о томе?Иако то чинимо, нити се чује нити се види.Народ који своје џелате заборавља и не жали свој народ и није народ .Нажалост тако испада.Често се питам шта се заиста дешава са нама?

  Свиђа ми се