АКТУЕЛНО

Морозов – Русија мора бити спремна да одговори свим расположивим средствима, не само у Сирији; Серебреников – Ако страдају руски војници одговор ће бити моменталан


Амерички председник Доналд Трамп ће до краја погоршати ситуацију у Сирији, а Русија мора бити спремна да одговори свим расположивим средствима које има, не само у Сирији, изјавио је сенатор Савета Федерације Игор Морозов, преносе РИА Новости.

САД и њихови западни савезници су оптужили Дамаск за наводни хемијски напад у сиријској Думи, те запретили војним нападом, а Американци су потом послали групу бродова у регион Блиског истока.

„Доналд Трамп ће погоршати ситуацију у Сирији до краја, а Русија да би спречила напад пројектилима мора бити спремна да одговори свим средствима која су јој на располагању, не само у Сирији“, рекао је Морозов.

Нагласио је да би то могло довести до непоправљивих последица и озбиљних штета за амерички војни потенцијал.

„Ми не можемо давати предност америчком руководству и ово је тест спремности Русије и мобилности њене војске“, рекао је Морозов.

Према речима сенатора, амерички председник „нам не оставља никакву шансу да не одговоримо“.

„Људски фактор и друге непредвиђене околности. Фактички, Трамп ставља свет на ивицу великог рата“, нагласио је он.

У садашњој ситуацији, Русија не може да себи приушти пасивно посматрање онога што се дешава, будући да би следећи корак власти САД могао бити Украјина, а затим и Централна Азија, закључио је Морозов.

***

Ако страдају руски војници у евентуалном нападу САД на Сирију одговор ће бити моменталан

Ако би као резултат могућих америчких напада на Сирију настрадали руски војници који се тамо налазе, одговор Русије ће бити моменталан, изјавио је први заменик председавајућег Одбора за одбрану и безбедност Јевгениј Серебреников за РИА Новости.


„Како је Министарство одбране већ истакло, руске војне базе у Хмеимиму и Тартусу су под озбиљном заштитом, и очекујемо да ако крену амерички напади, неће угрозити животе наших војника. То нећемо дозволити, јер, како је већ саопштио Генералштаб, у овом случају, одговор Русије ће бити моменталан“, рекао је Серебреников.

ИЗВОР: ВОСТОК

———–

11.4.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић