АКТУЕЛНО

Сабор Покрета родољуба отаџбине и дијаспоре: Србија да отера Еулекс


У манастиру Милешева код Пријепоља данас се завршава дводневни Сабор Покрета родољуба отаџбине и дијаспоре – организације коју су формирали Срби из расејања.

Драган Станојевић и чланови Покрета родољуба

У свечарском духу 16 оснивача, представници из десетак земаља Европе, али и Америке и Аустралије, најпре су једногласно усвојили Декларацију о заштити Косова и Метохије, а затим на изборној скупштини и будуће делегате.

У Декларацији о заштити КиМ у 11 тачака, између осталог се тражи од председника Србије да се повуче из бриселских преговора, Уставни суд Србије што хитније донесе одлуку о уставности самог споразума, а од Владе Србије да донесе одлуку којом се „отказује гостопримство“ Еулексу зато што је прекршио статус неутралности, већ је од 2008. „свесрдно радио на наоружавању албанске државности на КиМ“.

„Тражимо од политичких представника Срба на КиМ да бојкотују рад нелегалних косовских институција, а нарочито од делегата Српске листе да се не враћају и више никада не улазе у тзв. Владу Косова и дају подршку осведоченим зликовцима и ратним злочинцима Рамушу Харадинају и Хашиму Тачију“, стоји између осталог у Декларацији Покрета родољуба отаџбине и дијаспоре.

ИЗВОР: ВЕСТИ

***

У МАНАСТИРУ МИЛЕШЕВА ОДРЖАНА ИЗБОРНА СКУПШТИНА ПОКРЕТА ДИЈАСПОРЕ И ОТАЏБИНЕ РОД НА КОЈОЈ ЈЕ ЗАТРАЖЕН ПРЕКИД БРИСЕЛСКИХ ПРЕГОВОРА

На Скупштини је изабрано председништво и председник покрета. За председника је изабран Драган Станојевић, а за чланове председништва: Драгиша Васиљевић – Аустрија, Борис Максимовић – Норвешка, Ђуро Плавшић – Немачка, Слободан Бенђо – Аустралија и, Жељко Вранеш – Енглеска, Хаџи Боро Станковић – Данска (из Котор Вароши).

Донесена је одлука о формирању представништава у свим државама где постоји српска дијаспора, и „где постоје способни и искрени родољуби који су спремни да уложе своје знање и способности за очување српских интереса“.

На питање новинара каква су очекивања и циљеви организације председник Драган Станојевић је изјавио:

„Очекујемо да држава чује и уважи захтеве дијаспоре. Упућујемо апел васцелом српском народу да се укључи у наш РОД и да заштитимо наш род“.

Декларација о заштити Космета – овлашћења пребацити на Умник

На заседању скупштине покрета РОД донета је Декларација о заштити Косова и Метохије у којој се тражи повлачење из Бриселског споразума.

Представници покрета захтијевају да се рјешавање проблема врати под окриље Савета Безбједности УН, а уколико то није могуће, да српске власти у преговоре укључе представнике Руске Федерације.

„Тражимо од Уставног суда Србије што хитније доношење одлуке о процени уставности свих одредби из већ потписаног Бриселског споразума“, наводи се у Декларацији.

Такође, од Владе Републике Србије се тражи отказивање гостопримства мисије Еулекс, те пребацивање овлашћења на мисију Умника, под директним руководством УН.

„Од политичких представника Срба захтевамо поштовање Резолуције 1244, повратак војног особља на Косово и Метохију и наставак суђења пред међународним судовима за наплату ратне одштете од земаља НАТО пакта, које су учествовале у бомбардовању 1999. године.

Било какво формално или неформално признавање самозване државе Косово или давање легитимитета њеним нелегалним институцијама сматраћемо чином велеиздаје и настојаћемо на кривичном гоњењу одговорних“, наводи се у Декларацији коју су потписали представници покрета РОД из Аустрије, Њемачке, Швајцарске, Француске, Шпаније, Данске, Норвешке, Словеније, Словачке, Русије, Украјине, Италије, Аргентине, Аустралије, САД, Канаде, Јужне Африке и Велике Британије.

ПОКРЕТ “РОДОЉУБИ ОТАЏБИНЕ И ДИЈАСПОРЕ”

Покрет Родољуба Отаџбине и Дијаспоре “РОД” у Србији” је намењен васцелом српском расејању, којем није све једно шта се дешава у матици и којем је важно да се и глас Срба из целог света чује и поштује. Намера да се окупе људи из дијаспоре али и из Србије, којима је родољубље полазна основа нашег бића, основни мотив и покретач у борби за Српске интересе, којима неће диктирати нови светски поредак и интереси глобализације, већ очување исконских и традиционалних вредности нашег народа.
Овде треба да буду и сви они који сматрају да Српско расејање мора бити прихваћено, као део Српског народа са свим правима и обавезама. Српско расејање мора бити уважено и поштовано од стране званичних институција Србије и Републике Српске, мора бити представљено у Српским институцијама, где ће представљати, како интересе расејања тако и Српског народа у целини. Наш задатак је да се чује глас Српског расејања из целог света, да се чују и уваже предлози, захтеви, виђења, да се подрже све активности и делатност наших удружења и да један од најважнијих сегмената буде представљање Српских интереса у домицилноим земљама и да Српско расејање буде Амбасадор свог народа.
Желимо да напоменемо, да су већина иницијатора стварања Покрета, или делегати Скупштине Дијаспоре или лидери дијаспора из разних држава, познати родољуби како из Србије тако и из расејања, па ће сви предлози бити разматрани у контексту даље имплементације потреба нашег расејања.
Ми смо кроз разне државне институције, које су наводно представљале интерес Српског расејања, почев од министарства па до управе за дијаспору, покушавали да реализујемо наше захтеве и потребе, на жалост, све се сводило на искоришћавање дијаспоре, где смо више били у улози “музне краве” него партнер, како јавно декларишу.
Створена је Скуптштина дијаспоре као највеће представничко тело нашег расејања, али је њена функција у старту била ограничена Законом о дијаспори а онда када су увидели да ту постоји озбиљно знање и способности, кроз израду стратегије и захтева који требају нашем расејању, ти државни чиновници су заблокирала њен рад а руководство као и делегате, маргинализовали. А све изгласане одлуке, које је усвојила Скупштина дијаспоре су биле апсолутно заблокиране, тим самим је нарушен и закон о дијаспори, као и изгласана стратегија односа са Српском дијаспором.
Да не говоримо о проблемима и бирократији, са којом се наше расејање сусреће, када долази у контакт са државним институцијама, било да се то тиче Амбасада, Конзулата или легализације својих потреба у матици, као на пример; нострификације диплома, добијања држављанства, личних карата, извода, потврда и других потребних докумената, сви смо осетили бахатост, дрскост и не поштовање,као да смо странци у сопственој држави.
Свака власт је игнорисала наше потребе, понижавала и користила само у личне сврхе. Свака институција која је била створена, за наводно решавање потреба расејања је користила то за намиривање унутрашњих политичких потреба, као и за личну промоцију појединаца и зарађивање дневница.
Те канцеларије, управе и друге структуре задужене за дијаспору су у ствари највише утицале на раскол у расејању, између себе су се такође борили за свој статус унутар те структуре, делили страначки плен и умишљали да су они шефови нашем расејању, без обзира што су им то чак и прва радна места. Дакле, све ово говори о томе да је одавно сазрела потреба, да се ми сами организујемо и да остваривање својих права преузмемо у своје руке!
Посебно желимо да нагласимо да све националне мањине, имају више права него ми као титулна нација, посебно ми из дијаспоре, што је срамно за сваку државу и владу! Расејање сваке године шаље дознаке од неколико милијарди долара и тиме чува социјални мир у Србији.
Због тога је створен овај покрет, који ће прерасти у политички и који ће се бавити управо, обезбеђивањем интереса нашег расејања на политичком нивоу и решавати нагомилане проблеме, али ће се и борити за нционалне интересе Српског народа у целини, без осматрања на политичку коњунктуру у Србији. Дијаспора ће доносити одлуке које ће увек бити у интересу Српског народа а не иинтересу власти!
Овај покрет је отворен за све Родољубе који желе добро својој нацији без страха да ће неко продати њихове интересе, јер је дијаспора вечна и њу није могуће купити, као што се то дешава са странкама и покретима у Србији.
РОД је највећа вредност у нашем народу, сви волимо свој РОД, сви се боримо за свој РОД и морамо чувати РОД!
Нама не требају демократске фикције, већ саборност Српскога народа и поштовање наших интереса. Много је оних којима су уста пуна молитве а срце празно!
Ми желимо да се водимо чувеним речима Владике Николаја:
Нека нам школа буде са ВЕРОМ.
Политика са ПОШТЕЊЕМ.
Војска са РОДОЉУБЉЕМ.
Држава са Божијим БЛАГОСЛОВОМ!

ИЗВОР: kvdanas.com

————

11.4.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

10 replies »

  • Станојевић – лажни украјински генерал, кога су и руси и украјинци протерали, па сада „залутао“ у дијаспору. Након што је фалсификатима „изабран“ за председника.
   Господине Новаковићу, коговићи су ови што их је окупио да им мазне неку пару?

   Свиђа ми се

   • Скупштина у Милешеви 11. априла, а председавајући Скупштине потписао Статут у фебруару. Сами себе изабрали – гарда друга Тита и партије. Од таквих смо побегли.
    Отворите АПР МБ 28251254 па се уверите са ким можемо да имамо посла?

    Свиђа ми се

  • РОДе, можете да представљате само вас 16, а нас из Канада – немате мандат. Разговарао сам са нашима из Париза. Никада ни за једног од вас нису чули. Која сте ви дружина?
   Можда вас знају из Нордијских земаља. Треба да се јаве.

   Свиђа ми се

 1. Још једно замајавање Србскога народа.

  Колико је ових родољуба ратовало за наш издани и продани народ од 1991 па на овамо???

  Могу да гарантујем,ни један….

  Ко је од њих био на барикадама на косову????

  Тврдим,мало,или нико…

  Ово је млаћење празне сламе код екумениста у окупираном Милешеву.

  Да су родољуби,прво не би ни живи ишли код издајника екумениста а по светим Оцима ,јеретика…који су издали Бога,свете Оце,погазили Каноне,одрекли се православне догматике,први су издали Косово,веру…све,све су издали што се могло и може уновчено издати…..

  Тако да родољубље,патриотизам,без Бога,јесте слама…..

  Свиђа ми се

  • Познајем Станојевића из Москве, знају га у амбасади. Могли би да кажу неку реч.
   Све што је почео било је у циљу да се негде удоми и да се фатира. Прича приче причине. Он може само да растури дијаспору. Изабран је за председника Скупштине дијаспоре? Нико из Русије нити Украјине није дао за њега ни један глас.
   Пошто је „успео“ као председник, сада ће њих „све у 16“ да поправе ствар.
   Дијаспору се често опљачкале разни самозванци и дриблери.
   Чувајте се фалсификата од људи! Где им је седиште – у неком ћумезу на Чукарици, па ће да се прошире када им дијаспора кљуне паре на рачун!

   Свиђа ми се

Хвала за коментар. Ваш коментар ће бити видљив након "модерације". Коментари који садрже претеће, увредљиве и вулгарне изразе неће бити објављени...

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.