АКТУЕЛНО

Познихир: Руски стручњаци нису нашли трагове „хемијског напада“ у сиријској Думи


Руски стручњаци нису пронашли трагове токсичних супстанци на месту наводног хемијског напада у сиријској Думи, изјавио је први заменик начелника Управе за операције Генералштаба Војске Русије Виктор Познихир. Према његовим речима, 9. априла, руски стручњаци из области зрачења, хемијске и биолошке заштите, као и војни медицински радници стигли су на место наводног инцидента.

Познихир је приметио да су стручњаци из РХБ-заштите узели узорке тла и прикупили фрагменте. Њихова експертиза „показала је одсуство нервних агенаса и токсичних агенаса који садрже хлор“.

„Као резултат истраге територије и посете здравственој установи која је приказана на снимцима ’Белих шлемова‘, интервјуисања медицинског особља и пацијената, нису пронађене ни чињенице о употреби отровних материја, као  ни повређених међу становницима овог града“, саопштио је генерал.

Москва је раније потврдила спремност да осигура безбедност специјалиста Организације за забрану хемијског оружја у сиријској Думи, а поново је то саопштио и Познихир, коментаришући објаву Организације да ће два члана мисије отићи у сиријску Думу како би истражили извештаје о наводном хемијском нападу.

Позникхир је додао да ће у четвртак јединице руске војне полиције бити у Думи, које контролисати ред у граду.

***

Дамаск: Безумна ескалација од стране САД није изненађујућа јер спонзоришу тероризам

Безумна ескалација Сједињених Држава није изненађење за Дамаск, саопштило је Министарство спољних послова Сирије, преноси САНА.


„Ова безумна ескалација од стране САД није изненађујућа, јер она долази из земље која је спонзорисала и још увек спонзорише тероризам у Сирији“, саопштило је Министарство.


Данас је председник Сједињених Држава Доналд Трамп позвао Русију да се припреми да за америчке ракете лансиране према Сирији.

Према његовим речима, ови пројектили ће бити „лепи, нови и“ паметни“.

Амерички лидер такође је напоменуо да су сада односи САД са Русијом гори него током хладног рата.

 

ИЗВОР: ВОСТОК

———

12.4.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић