ДРУШТВО

Kо пита народ?! Спрема се интеграција миграната у 7 српских градова


У седам градова са највећим бројем миграната – Суботици, Сремској Митровици, Шиду, Београду, Нишу, Врању и Прешеву, наредних недеља започеће локалне кампање подршке интеграцији мигрантског становништва у овим срединама.


Организације цивилног друштва из ових градова ће заједно са тамошњим локалним мрежама за подршку интеграцији избеглица организовати низ активности како би ублажили социјалну дистанцу између локалног и мигрантског становништва и указали на потребе и проблеме миграната који у овим градовима живе.

„Избеглице које су последњих година дошле са Блиског Истока, протресле су политичке системе свуда у Европи. Решење овог проблема нису ограде и враћање тих људи назад, јер нико на такав пут не креће без озбиљних и тешких разлога. Прави приступ је да заједно дођемо до решења које је прихватљиво и добро за све, за оне који су своје земље напустили и за нас који смо их у својим земљама дочекали“, рекао је Норберт Бекман Диркес, директор представништва Фондације „Конрад Аденауер“ за Србију и Црну Гору на састанку на ком су одабраним организацијама цивилног друштва из ових градова додељена средства да реализују кампању у својим срединама.

Локалне кампање које ће се наредних месеци водити део су међународног пројекта „Градимо заједно – мониторинг и јавно заступање у локалним заједницама“ које, уз подршку Европске уније, спроводе Фондација „Конрад Аденауер“, удружење „Атина“ и Македонско удружење правника.

Пројекат се реализује већ годину дана у Србији и у Македонији, у општинама са највећим бројем избеглица у обе земље (укупно 11 општина).

„Ми желимо да наше државе креирају услове да избеглице које то пожеле могу овде да остану и буду интегрисане у друштво. Радимо на томе да наши грађани разумеју потребе избеглица, да не пружају отпор идеји интеграције, да им кажемо да заједно можемо и треба да омогућимо да ови људи живе боље“, рекла је Александра Галоња, која руководи пројектом „Градимо заједно“.

Локалне кампање су усмерене на укључивање деце миграната у заједницу као и на заједничке активности локалног становништва и миграната, у циљу смањивања социјалне дистанце и упознавања.

У Суботици ће се организовати радионице са децом из основних школа из локалне средине и децом мигрантима; у Нишу ће се реализовати пројекат „Исти, али различити“ чији је циљ упознавање две културе; организације из Врања ће и родитеље и децу учити разумевању културних разлика; организација „Јефимија“ из Сремске Митровице спровешће кампању „Отворени хоризонти“; Црвени крст из Шида бавиће се питањем насиља у породици у мигрантској популацији; у Београду и Прешеву биће бројних активности чији је циљ превазилажење јаза између локалног и мигрантског становништва и боље упознавање.

У Македонији се овај пројекат спроводи у Скопљу, Ђевђелији и у Куманову где ће се наредних недеља водити кампање сензибилисања јавности на потребу укључивања миграната у друштвене токове.

4 replies »

 1. Преседник државе одмах да поднесе ОСТАВКУ, због преваре и непоштовања воље народа. Тиме спречиити останак миграната у нашој земљи. Нека иду код оних који су их и покренули.

  Свиђа ми се

 2. БРАЋО СРБИ И СЕСТРЕ СРБКИЊЕ САЧУВАЈМО БЕЛУ РАСУ АРИЈЕВЦЕ СРБЕ А БРАЋО И СЕСТРЕ У ПРОШИРЕНОЈ ЦРНОЈ ГОРИ ГЛАСАЈ ЗА БРАТА ДОБРИЛА ДЕДЕЈИЋА ЗА СРБСКУ ЛИСТУ ДА ПОБЕДИМО црногорце ЗА ПРАВДУ СЛОБОДУ СРБСТВО ЖИВЕЛА ВЕЛИКА СРБСКА ПОДГОРИЧКА СКУПШТИНА ЗА БЈЕЛАШЕ ДО ГРОБА СРБСКА БОКО КЕРЦЕГ НОВИ СЕДАМ БРДА ОД НОЖИЦЕ ДО ПОЛИЦЕ ЗА ВАСОЈЕВИЋА И СВЕ ГОРЕ ДО БИЈЕЛОГ ПОЉА И МОЈКОВЦА СРБИ СМО И ЉУДИ ПОКАЖИМО ДАНАС СМО ПОТОМЦИ СРБСКЕ СПАРТЕ ПРОТИВ мила ђукановића И СЛУГА западне јевропе СССС

  Свиђа ми се

 3. НАРОД ТРЕБА ДА ЗАХТЕВА, ДА НАРЕЂУЈЕ ВЛАСТИМА, ДА СМЕНИ САМОДРШЦЕ! КАКО? ЈЕДНОСТАВНО. У ПОНЕДЕЉАК ЗАПОСЕДНИМО ОД нЕМАЊИНЕ 11 ДО ТРГА НИКОЛЕ ПАШИЋА 13 У БЕОГРАДУ СВЕ ПРИЛАЗЕ ВЛАДИ, ПРЕДСЕДНИШТВУ, НАРОДНОЈ СКУПШТИНИ И УСТАВНОМ СУДУ И ЗАХТЕВАЈМО ДА НА ЛИЦУ МЕСТА ПОТПИШУ ОСТАВКЕ. НЕЋЕ ХТЕТИ. НАРАВНО ДА НЕЋЕ ХТЕТИ. А ШТА ЋЕ НАРОД ХТЕТИ? НАРОД ЋЕ ТАДА ДА ОДЛУЧИ ЗА ДАЉЕ. ДА СЕ ПОВУЧЕ И ДА ИМ ДА БЛАНКО ЧЕКОВЕ ЗА САМОВОЉУ ИЛИ ЋЕ ЈЕДНОСТАВНО ДА НАРЕДИ ПОЛИЦИЈИ И ВОЈСЦИ СРБИЈЕ ДА РАДИ ЗАШТИТИЕ ДРЖАВЕ, УСТАВА , ЗАКОНА, ЈАВНОГ РЕДА И МИРА ПОХАПСЕ СВЕ ЊИХ, ОКО 350 НАЈВИШЕ У ОВОМ МАНДАТУ. ГЕНЕРАЛШТАБ ВОЈСКЕ С ПОЛИЦИЈОМ УВОДИ ОНДА ВАНРЕДНО СТАЊЕ, ОРГАНИЗУЈЕ И У МИРУ СПРОВОДИ СЛОБОДНЕ И ПОШТЕНЕ ОПШТЕ ИЗБОРЕ ПО ПРОВЕРЕНИМ БИРАЧКИМ СПИСКОВИМА. ТО ЈЕ НАШЕ НАРОДНО ПРАВО НА ОСНОВУ ЧЛАНОВА 1-4 УСТАВА.
  КО ЋЕ ДА ПОЗОВЕ НАРОД? НЕМА ПОЗИВА. ТО ЋЕ НАРОД САМ СПОНТАНО ДА УРАДИ, САМО ЈЕ ПИТАЊЕ ДА ЛИ ЋЕ ТО БИТИ ПРЕ ИЛИ ПОСЛЕ ДОГАЂАЈА КОЈИ ДО КРАЈА УКИДА ДРЖАВУ СРБСКОГ НАРОДА И ЊЕГОВУ СЛОБОДУ.

  ИЛИ ЈЕ ВЕЋИНА НАРОДА ПРИХВАТИЛА ПОМИРЉИВО СВЕ ШТО ОВА ВЛАСТ ЧИНИ И ШТОЋЕ ДА УЧИНИ. ТО БИ БИО ПРИМЕР КАКО ФОРМАЛНА ДЕМОКРАТИЈА УБИЈА СУШТИНСКУ ДЕМОКРАТИЈУ И СЛОБОДУ.

  Свиђа ми се