АКТУЕЛНО

Оштра расправа руског и америчког представника на седници СБ УН (видео)


РТС 14. 4.2018.

19.50 – Завршена седница СБ УН.

19.25 – Са три гласа „за“, осам „против“ и четири уздржана, нацрт руске резолуције о осуди напада на Сирију, СБ УН је одбацио.

18.00 – Кинески амбасaдор при УН позвао је на поштовање територијалног интегритета свих земаља и додао да Пекинг осуђује сваки једнострани напад на суверену земљу.

17. 50 – Режим у Дамаску годинама је кршио међународно право, Париз и наши савезници нису више то могли да трпе, рекао је француски амбасадор при УН Франсоа Делатр, додавши да Повеља УН не сме да служи заштити криминалаца.

17.40 – Сила је морала да се употреби како би се сачували животи, нагласила је британска амбасадорка при УН Карен Пирс, додавши да Сирија није уништила сво хемијско оружје на шта се раније обавезала.

17.35 – САД су деловале у циљу да одврате режим у Дамаску од даљег коришћења хемијског оружја, а слике мртве деце у Думи нису „лажна вест“, рекла је америчка амбасадорка при УН Ники Хејли, поручивши Русији да преиспита своје приоритете.

Ники Хејли пред Саветом безбедности

17.25 – Небензја истиче да су научна постројења на коју је извршен напад служила да побољшају економију земље. „Зар желите да вратите Сирију у камено доба? Пре сукоба у Сирији, она је важила за једну од најразвијенијх земаља Блиског истока“, нагласио је руски амбасадор.

17.20 – САД чине катастрофалну ситуацију у Сирији још гором, разарајући систем међународног права као што је то био случај у бившој Југославији, Либији и Ираку, рекао је амбасадор Русије при УН, Василиј Небанзја.

Василиј Небензја обраћа се СБ УН

Василиј Небензја обраћа се СБ УН

Видео: Россиа 24

17.15 – Генерални секретар УН Антинио Гутерес рекао је да тврдње у хемијском нападу у Думи треба да испита тим стручњака Организације за забрану хемијског оружја (OPCW), чији се тим већ налази на терену.

17.10 – Позивом да представник Сирије приступи седници, почео је састанак Савета Безбедности УН о ситуацији у Сирији.

Савет безбедности Уједињених нација одбацио је разолуцију Русије, коју је Москва, након напада на Сиријупредложила. У тексту у који је Ројтерс имао увид, осуђује се „агресија САД и њених савезника на Сирију и кршење међународног права и Повеље УН“. Три чланице СБ УН гласало је „за“, осам је било „против“, док су четири гласа била уздржана.

Амбасадор Русије при УН, Василиј Небанзја рекао је на седници СБ УН, која је сазвана на иницијативу Москве, да САД чине катастрофалну ситуацију у Сирији још гором, разарајући систем међународног права као што је то био случај у бившој Југославији, Либији и Ираку.

Небензја истиче да су научна постројења на коју је извршен напад служила да побољшају економију земље. „Зар желите да вратите Сирију у камено доба? Пре сукоба у Сирији, она је важила за једну од најразвијенијх земаља Блиског истока“, нагласио је руски амбасадор.

„Земље које војне акције у Сирији правдају борбом против терориста заправо желе да распарчају ту земљу“, оценио је амбасадор Русије при УН.

„Чини се да је коначно постало јасно да они на Западу који покушавају да оправдају своје војно присуство у Сирији неопходношћу да униште џихадисте, заправо се сврставају са њима и желе да раскомадају ту земљу“, рекао је Небензја.

Према његовим речима, ваздушни удари на Сирију погоршали хуманитарну ситуацију и изазвали нови талас избеглица из те земље и региона.

Америчка амбасадорка Ники Хејли нагласила је да су САД деловале у циљу да одврате режим у Дамаску од даљег коришћења хемијског оружја.

Слике мртве деце у Думи нису „лажна вест“, рекла је америчка амбасадорка Хејлијева, поручивши Русији да преиспита своје приоритете.

САД су „спремне као запета пушка“ да поново нападну Сирију, уколико влада председника Башара ел Асада поново одлучи да искористи хемијско оружје, додала је Хејлијева.

„Уверени смо да смо осакатили програм хемијског оружја Сирије. Спремни смо да наставимо са притиском, ако су довољно луди да нас тестирају“, рекла је америчка амбасадорка, преноси Ројтерс.

Гутерес позива на уздржаност

Генерални секретар УН Антонио Гутерес позвао је све државе чланице СБ УН да „покажу уздржаност и да избегну акције које би могле да доведу до ескалације и погрошања патњи сиријског народа“.

Додао је да се тим стручњака Организације за забрану хемијског оружја (OPCW) већ налази у Сирији, спреман да обиђе место наводног напада у Думи.

Претходно је руски министар спољних послова Сергеј Лавров снажно осудио напад, оценивиши га неприхватљивим и незаконитим.

Председник Русије Владимир Путин рекао је раније данас да садашња ескалација ситуације око Сирије има разоран утицај на целокупан систем међународних односа.

Са друге стране, амерички председник Доналд Трамп је поручио да је напад на Сирију, који је изведен прошле ноћи, „био савршен и да је није могао бити бољи“.

Немачка канцеларка Ангела Меркел као и већина западних земаља укључјући и челнике ЕУ поздравили су напад, док су осуде стигле и из Кине и Ирана.

1 reply »