АКТУЕЛНО

Двери: Западне силе опет бомбама „штите људска права“


Српски покрет Двери осуђује ноћашњу агресију Велике Британије, САД и Француске на суверену сиријску државу и сматрамо је само још једном у низу неуспелих, очајничких потеза Запада да поврати униполарну контролу над светом. Верујемо и надамо да се да ће сиријски народ издржати и опстати пред поновном агресијом западних сила који су извршени ноћас на Сирију.

Велика Британија, САД, Француска и започеле су ноћас бомбардовање наводних хемијских постројења у Сирији, а као повод, по речима Терезе Меј, наведено је ”врло вероватно” коришћење хемијског оружја од стране регуларне сиријске војске у месту Дума. У тренутку када је постојала нада да почиње успостављање нормалног живота у Сирији, западне силе намерно изазивају немире, страх, терор и несигурност.

Очигледно је да у протеклих пар деценија велике силе настављају са праксом да, зарад скретања пажње својих грађана са нагомиланих унутрашњих проблема, своје освајачке интересе остварују интервенишући на територијама других суверених држава – од Републике Српске, преко СР Југославије, Ирака, Либије до Сирије, а интервенцијама као по шаблону претходи конструисање дипломатских и хуманитарних криза каква је овај пут направљена са случајем „Скрипаљ“ и са наводним коришћењем хемијског наоружања од стране сиријске војске у Думи.

Са резигнацијом сећамо се 1995. године и тзв. „False flag“ операција када је гранатирање сарајевске пијаце Маркале искоришћено као повод за НАТО бомбардовање Републике Српске, као и 1999. године и случаја Рачак који је искоришћен као повод за бомбардовање СРЈ. И ова агресија настала је по истом принципу, само са врло неубедљивом режијом.

Немамо сумњу да је идејни конструктор и ове агресије актуелна политика Велике Британије, а да САД и Француска прате идеје овог највећег агресора у историји човечанства. Бомбардовати једну суверену земљу без одобрења Савета безбедности, па чак и без дозволе Конгреса САД знаци су озбиљне самовоље, али и слабости западних властодржаца. Ипак, ограничено дејство и приметна суздржаност Запада у овој акцији ипак говори о томе да су морали да се помире са чињеницом да постоје и друге велике силе попут Русије, Ирана и Кине, које неће мирно гледати на даље урушавање међународног права и терорисање суверених земаља од стране Запада.

Информативна служба Српског покрета Двери
14.4.2018.