АКТУЕЛНО

ПРОТЕСТ Удружења ЦХФ Србија: ЦХФ кредити су банкарска превара, у проблему 100.000 људи, судови да суде по закону (фото, видео)


Удружење ЦХФ Србија организовало је протест испред Апелационог и Врховног касационог суда где су предали 20 скрипти за судије, у којима „црно на бело пише да су кредити у швајцарским францима незаконити и непоштени“. Други део протеста био је пред зградом Народне банке Србије која је од незаконитог и непоштеног пословања банака имала законску обавезу да заштити своје грађане. Јелена Павловић, члан Управног одбора Удружења ЦХФ Србија каже да је овај проблем са овако пласираним кредитима већ решен у 14 земаља Европе, једино судови у Србији већ три године ћуте и не реагују, иако је реч о проблему за више од 100.000 људи у нашој земљи.

„Наши грађани су на најгори могући начин преварени од стране банака које су нам понудиле наводно повољне кредите, а заправо врло опасне монетарне шпекулације. Ми до дан-данас нисмо пронашли правду, инсистирамо да се судови коначно упусте у ову материју и да почну да доносе пресуде, или у крајњем да их одбију ако сматрају они једини у региону да су ови кредити законити, а ми ћемо се онда с пуним правом обратити суду у Стразбуру и тужити државу Србију“, изјавила је за бројне новинаре адвокат Јелена Павловић.

Протест незадовољних корисника кредита које су са њима закључиле стране банке у Србији, одржан је у петак, 13.априла 2018.године у организацији Удружења ЦХФ Србија. Скуп је организован због великог незадовољства задужених стамбеним кредитима индексираних у швајцарски франак (да се не говори погрешно „валутна клаузула“ јер то није), а због тога што „судови не раде свој посао“. „Судије одуговлаче у овим предметима, неинформисани су, не читају стручне радове, не читају судску праксу у упоредном праву, не читају Споразум о стабилизацији и придруживању који је Србија потписала и који је сада део нашег законодавства а који говори о правима потрошача“.

Банке су пружаоци услуга и својих банкарских производа (што је кредит у ствари), и морале су да испоштују право потрошача, односно клијента, да их информишу, у овом случају о коришћењу веома сложеног банкарског производа, што грађани нису могли да знају јер нису стручни за то. О правом стању тог сложеног банкарског производа, о каквом се производу ради нису знали све ни банкарски службеници који су били дужни да обавесте корисника кредита о том производу, већ само топ менаџмент банака. Од клијената су банкари направили класичне мешетаре на девизном тржишту, будући да се овде ради о двоструком валутном ризику јер су кредити индексирани у швајцарски франак а Народна банка Србије штити курс евра, па се према курсу евра формира курс свих осталих валута, док курс евра зависи од курса који је у осталим земљама чланицама ЕУ. Кориснике кредита су банке задужиле у страној валути (противзаконито јер је по Закону о облигационим односима ЗАБРАЊЕНО пословање у другој валути осим у динарима), тако је исплаћена динарска противвредност кредита а они враћају кредите у динарима али по банкарском курсу обрачунатом у страној валути у којој су задужени… Банке су тада лажно информисале грађане да је швајцарски франак „најстабилнија валута“.

Чињеница је да нико од корисника кредита није очекивао да се неће мењати курс швајцарског франка, али исто тако, како кажу, нико „ни у сну није сањао“ да ће бити толики раст, рате порасле 4-5 пута. У међувремену су се догађале неке друге ствари у држави, привреда је пропадала, затварале се фирме и људи остајали без посла, па је дошло и до немогућности редовне исплате рата кредита… Али, ово и поред наведеног „није социјални проблем, ово је првенствено правни проблем“. Ово је врло интересантно правно питање, кажу правници којих је на скупу било, и додају да се „проблем може решити само у редовним судским поступцима“. Уверени су да ће бити храбрих и поштених судија који ће почети да доносе судске пресуде какве су донете по истом питању и у државама у окружењу, у којима су исти овакви кредити пласирани. У тим државама су донете пресуде о апсолутној ништавости оваквих уговора, јер се показало да је овај кредит био обична „банкарска превара“.  Важна је пресуда Европског суда правде у Луксембургу 2016, словеначког суда у децембру 2017, па се корисници кредита надају да ће пресуде домаћих судова бити брзе и адекватне. Они су на протесту подсетили да су предали и десету ургенцију Народној банци, Влади, Министарству финансија, Министарству трговине као и Националној корпорацији за осигурање стамбеног кредита, од којих траже одговоре на постављена питања као и састанак, али НИКО им ништа није одговорио.

„Постоји једна ствар коју они не знају – МИ ЗНАМО ОДГОВОРЕ на та питања“, поручили су са протеста.
„Оно што је битно је да судска власт, ако није до сада онда данас СХВАТИ да овај проблем МОРА САМА решавати, у складу са домаћим прописима, штитећи том приликом јавни поредак који је озбиљно угрожен преварним понашањем банака. Убеђени смо да ове скрипте које ће бити предате допринети циљу, јер нико од нас нема више ни здравља, ни средстава, да чека да се проблем реши у наредне 2-3 године.
Од јануара 2015.године махом сви смо дошли у ситуацију да рате кредита превазилазе висину зараде.
Оно што би неки од нас желели је и то да се што пре заврше судски процеси са нашим судовима и да се обрате суду у Стразбуру. Међутим, оно што је сада већ постало јасно, овде постоји опструкција и по том питању, јер судови одуговлаче и не дозвољавају да се предмети заврше.
Са друге стране, оно чега морамо сви бити свесни је чињеница – држави Србији и грађанима државе Србије неће никако одговарати уколико се наши предмети нађу пред Стразбуром, јер тада ће се банке дефинитивно извући из целе приче, а тужиће се држава Србија. То је оно што ми не желимо да се догоди, ни ми ни држава Србија не би требало да дозволи. Желимо да се све ово заврши пред домаћим судством, јер ако је у 14 земаља у Европи то питање решено без проблема, зашто би то једино код нас био проблем? Очекујемо да већ током маја месеца ове године Врховни касациони суд заузме јасан став по питању ових кредита, доста је више извлачења… Замолили бисмо да све судије суде по слову закона. Свако ко није у могућности да тако ради из било ког разлога, нека тражи своје разрешење, такви нам не требају и нећемо их.“

Удружење ЦХФ Србија је припремило скрипте за судије да би се упознале са незаконитошћу ових кредита, 12 за већа Апелационог суда, и осталих 8 за већа Касационог суда, које су делегати Удружења ЦХФ предали на писарницу судова, а да „судије не би имале изговор да нису упознати о чему се тачно ради у овој банкарској превари грађана Србије“.

Са протеста су поручили да би требало да се врати могућност колективне тужбе, и да се свим људима који су у судским споровима са банкама, омогући увођење привремене мере док судски спор траје.
На протесту су позвали „државу да се више не брука, судове да суде по правди, закону и Уставу“, и поручили – „ако се плаше од својих донетих одлука нека буду сигурни да ће најмање пола Србије доћи да их брани – браните своје грађане!“

Синдикат Удружења пензионера је подржaо овај протест.
„Неко ће питати – а шта ћемо ми овде, а ја кажем да имамо и децу која су такође узела ове кредите, и једноставно где год је угрожен материјални и социјални положај нашег народа тада се ми као стари синдикат појављујемо, и дајемо апсолутну подршку. У име чијег народа судови доносе одлуке? Овог народа сигурно не! Све је наопако!
Својевремено је у Закону о облигацијама био један члан који је говорио о „оштећењу преко половине“. Ја сам економиста, не знам да ли је то остало, али имајући у виду шта је господин Динкић са својом екипом радио у овој земљи, и како је растурао, и како је припремао плодно тле за зеленашке банке, тако нам се сад и пише.
И још нешто. Ево, први весници бежања су Сосијете женерал – са нашим парама! Док је могло да се отима они су то радили, сада када ће бити мање отимачине, ал пре свега и због тога што пара више нема јер се из суве дреновине не може више ништа исцедити… И да кажем – од 2015.године ми смо чланови Европске конференције пензионера и старих лица, стојимо вам на располагању за Европу. Ми смо ушли 2015-е, а државу питајте кад ће, на овакав начин!“

Од почетног места протеста, Апелационог и Врховног, незадовољни корисници кредита су прошетали до Народне банке Србије.

Александра је била директор маркетинга једне стране банке, и на основу одлука Извршног одбора је радила промоцију свих банкарских кредита на тржишту Србије, па и овај кредит индексиран у швајцарским францима.

Убеђивала сам народ, убедила и себе да је то савршен банкарски производ. У то време је господин Млађан Динкић био гувернер Народне банке Србије и промовисао га је и он као најбољи производ. Члан Управног одбора наше банке био је заменик министра финансија који је исто говорио на телевизији како је то одличан кредит и журимо да га уведемо. Није се ту радило о камати, она је била безначајно нижа од камате кредита у еврима, оно на шта смо ми ишли да промовишемо… то сам радила, значи, мамила народ у експозитуре, то је та сигурност валуте швајцарског франка. Јер, на тридесет година не зна се шта ће бити, тако је због те сигурности и народ који је хтео да узме кредит у еврима убеђен да узме у швајцарцима. Ја сам 2007.године узела 6,9 милиона динара, до сада сам платила 5 милиона динара, а на данашњи дан ми је главница негде око 15 милиона динара. Значи, као да нисам дала ни динара. То су у ствари динарски кредити који су индексирани у швајцарским францима, кредит смо добили у динарима. Тако је прекршен Закон о облигационим односима од 1978.године који јасно каже шта је кредит. У овом тренутку Србија је једина од 14 земаља које су пласирале овакве кредите, која овај проблем још увек није решила. Њихови судови су донели пресуде да се та индексација стави ван снаге. У неким земљама је то било по њиховом закону, али су кредити проглашени непоштеним и из тог разлога је суд пресудио у корист корисника кредита. Код нас, осим тога што су непоштени, они су и дубоко незаконити. Ја нисам адвокат, али колико знам да крше око десетак закона Србије. Ако може да се каже у три речи то је – несавесни, неморални и непоштени кредит.“

На протесту је био и искушеник манастира Хиландар, који је кредит узео пре него што се замонашио пре пет година, и жели да „заврши ту причу, угаси рачун у банци, и буде у миру са Господом“.

Узео је кредит 1.800.000 динара, а отплатио је 2.800.000 динара до сада и „банка тражи још 8-9.000 швајцараца“, што би било као да је три пута отплатио кредит који је добио… Био је мајор полиције, отишао је у пензију пре 24 године, а стан је купио да обезбеди ћерку. Али, догодила се ова превара са курсом швајцарског франка и он је сада у проблему.

„Ово је катастрофа, убили су ме, немам више снаге… Ми смо хулигани за Вучића… Ја имам добру пензију, а 12.000 динара ми узимају сваког месеца од пензије држава и не мисле да врате, до сада ми је дужна преко 7.000 евра, а 48.000 ми скидају за кредит – све што нађу на рачуну… Ја две године нисам картицу гурнуо да узмем паре… Дал` се пита тај судија уопште, да ли имамо од чега да живимо, ћерка 42 године завршила економски факултет и незапошљена… Ниш је тужан град… жена не ради. Нема будућности, пропало… Коју сам ја бре државу бранио? Историја ће да говори то што сам ја одрадио на Косово… историја. То зна Обрад Стевановић, тај што је потписао Кумановски споразум ко сам и шта сам… Завршио факултет безбедности, експерт сам криминологије… Довде ми је дошло, све! Ја, који сам бранио ову државу, држава ме ставила тотално ван функције као човека, као оца… ради на томе да ме систематски убије! Само тражим да поништим текући рачун у банци, ако сам ја њима дужан нека ме туже па ће се судимо, или да ме ослободе, јер – угрожавају ми живот. Они су ме вукли до сад, ово је немоћ једна. Дозволили су банкама у Србији да униште човека, породицу, здравље нације… Ја сам имао 52 године кад сам подигао кредит, сад имам 62 године, десет година ми је пропало здравље комплет: притисак, срце, шећер, све ми је угрожено… Зашто сам ово изабрао – јер је мир, само још у Бога верујем да ће нешто да се реши…

Корисници кредита и представници разних удружења која су их подржала из целе Србије, носили су транспаренте на протесту са порукама: „Прекините овај ЦХФ геноцид“, „Овај пренос омогућила вам је ПИРАЕУС банка“, „Само вас гледамо“, „Судите по закону а не по налогу“, „Милојевићу, Трифуновићу, Степановићу, колико кошта пресуда?“, „Стоп зеленашењу“, „Отказ и затвор корумпираним судијама“, „ЦХФ кредити су банкарска превара“, а говоре је пратила сирена, пиштаљке и добошари.

Биљана Диковић, извештај са лица места (Београд, 13.4.2018.)

——–

18.4.2018. СРБски ФБРепортер

***

ПОВЕЗАНО: 

*Незаконитост и непоштеност уговора о стамбеним и хипотекарним кредитима индексираних у валути швајцарског франка (видео)

*Одржана регионална трибина „Швајцарац – банкарска клопка“ (видео)

*РЕЧЕНО И ПРЕЋУТАНО: Кредити у еврима, швајцарцима или динарима – Да ли је на помолу деиндексација свих кредита? (видео)

*ЦХФ СРБИЈА: Десет земаља Европе су већ решиле овај проблем, предали Захтев институцијама за хитан састанак (видео)

*

*Биљана Диковић: Зоран Тасић – СТРУЧНО И ЈАСНО О ПРОБЛЕМУ, САДАШЊЕМ СТАЊУ КРЕДИТА, КЛИЈЕНАТА И БАНАКА И ЈЕДИНОМ И МОГУЋЕМ РЕШЕЊУ

***

ЦХФ Србија – Швајцарац банкарска клопка – ТРИБИНА у Чачку