АКТУЕЛНО

СРБИЈА и ХРВАТСКА или Како је Јандроковић прекинуо посету Београду (видео)


БЕОГРАД/ЗАГРЕБ – Војислав Шешељ, председник Српске радикалне странке је данас (18. април 2018. ), око 12 часова када је ушао у зграду Народне Скупштине Републике Србије газио хрватску заставу и псовао делегацију хрватског сабора, саопштила је Српска радикална странка.  Делегација хрватског Сабора након саопштења СРС прекинула посету Србији, српски и хрватски званичници осуђују понашање лидера радикала, али нико не зна шта се стварно догодило, јер сведока инцидента за сада – нема.

СРС

У саопштењу радикали детаљно описују како је „Шешељ са послаником Стојановићем дошао у парламент око 12 часова и када је угледао хрватску заставу притрчао је, оборио стег на бетон, покушао да исцепа заставу, а онда су је он и Филип Стојановић газили ногама“, уз опаску да их пет чланова обезбеђења није могло савладати нити зауставити.

„Кад су завршили са гажењем заставе, ушли су у скупштинско предворје, где се налазила цела делегација Хрватског сабора“, наводи у саопштењу СРС и истиче да је он затим вређао и псовао чланове делегације.

Шешељ им је, наводно, пришао опсовао мајку усташку, и како се каже у саопштењу, „затим је продужио у скупштинску салу да обављао своје редовне посланичке дужности“.

Јандроковић: Нисам задовољан осудама Гојковић и Брнабић

Председник Хрватског сабора Гордан Јандроковић изјавио је вечерас, по повратку у Загреб, да је чуо прве реакције председница Скупштине и Владе Србије, Маје Гојковић и Ане Брнабић, у којима су оне осудиле испад Шешеља, али, каже, о њима се може полемисати.

„О њима би се могло полемисати – и о саопштењима и о начинима, јер је учињен покушај релативизације целог догађаја“, казао је он новинарима.

Шеф Хрватског сабора је рекао и да неће да улази у разлоге и да одговара на питања зашто се нешто догодило, јер, сматра, то треба да учине надлежне службе Србије.

„Имали смо квалитетно обезбеђење, овде се догодио пропуст, или су у питању неки други разлози“, рекао је.

Очекује, каже, да ће се и председник Србије изјаснити и осудити овај инцидент, али сматра да је требало да реагује брже, али није, за шта је, каже, очито имао своје разлоге.

„Сачекаћемо“, рекао је кратко.

На констатацију да је председник Александар Вучић био „пресретнут“ приликом посете Загребу у фебруару, Јандроковић је рекао да се то не може поредити са овим што се догодило у Београду.

„Ова два догађаја немају никакве сличности“, рекао је и додао да се, након сусрет два председника Србије и Хрватске, Вучића и Колинде Грабар Китаровић, догодио читав низ сусрета на нивоу министара и експерата, с обзиром на то, како је рекао, да постоји неколико тешких питања.

„Морамо наставити да разговарамо. Имамо неколико отворених питања, заинтересовани смо за развој привредне сарадње и заштиту хрватске националне мањине у Србији. За нас је битно да се ова ситуација реши“, рекао је Јандроковић.

Одлука о прекиду посете донета након разговора са Пленковићем

Јандроковић је рекао и да одлука о прекиду посете није донета на брзину, те да је то био тренутак у којем се не може одлучити другачије.

Јандроковић, међутим, није рекао да је одлуку да прекине посету Београду донео након разговора са премијером Андрејем Пленковићем.

Упитан на који начин ће се одвијати тај дијалог сада, Јандроковић је рекао да је извесно да ће парламентарна сарадња имати одређени застој, али да ће она бити настављена како би се решила одређена питања.

„Без обзира на овај догађај остајемо чврсто уз Хрвате који живе у Србији и настојаћемо да њихова позиција буде што боља“, закључио је Јандроковић не дозволивши више питања новинара.

Хрватска европосланица: Обавестила сам ЕК о Шешељевим претњама Александри Јерков

Хрватска посланица у Европском парламенту Маријана Петир каже да је обавестила Европску комисију о претњама посланика СРС Александри Јерков, посланици Демократске странке.

„Обавестила сам Европску комисију о Шешељевим претњама, премда сматрам да је Влада Србије требало прва да реагује“, написала је Петир у коментару на Твитеру Александре Јерков.

Она је захвалила хрватској европосланици.

„Хвала вам поштована Маријана. Нажалост, они који у Скупштини подржавају Владу Србије подржали су и нападе на мене данас“, написала је Јерков.

Иначе, на твиту хрватске европосланице реаговала је председница Извршног одбора СРС Вјерица Радета која је написала „Ух, ал нас уплаши“.

Јандроковић: Нисмо видели гажење заставе

Шта се тачно догодило „између“ Шешеља и делегације хрватског Сабора није у детаљима јасно.

Делегација Сабора је, према доступним информацијама, напустила Београд око 15 сати, након што су обавештени о саопштењу СРС да је Шешељ газио хрватску заставу.

Остало је, међутим, нејасно да ли се тај чин заиста догодио или је Шешељ „произвео“ инцидент самим саопштењем.

Према ономе што се до сада појавило у јавности, кључно за одлуку хрватске парламентарне делегације да прекине посету Београду било је, према изјави шефа хрватског Сабора, саопштење Српске радикалне странке.

Јандроковић је, наиме, изјавио данас да делегација Сабора и он лично „нису видели“ да је Војислав Шешељ газио хрватску заставу, већ су се о томе обавестили на основу саопштења Шешељеве странке, те одлучили, у консултацији са премијером Пленковићем, да прекину посету Београду.

„Догодило се то, а да ми нисмо видели. Према информацијама и саопштењу странке којој припада Шешељ, речено је да је он газио по хрватској застави. То је гнусно и неприхватљиво. И због тога смо одучили прекинути посету и вратити се у Загреб“, рекао је Јандроковић хрватским новинарима у Амбасади Хрватске око 15.00 сати, пре него што је напустио Београд.

Он је то рекао на питање новинара: како то да није било спомена о инциденту све до 13.00 сати, пренели су портали Index.hr и Н1.

Шта се у међувремену догађало?

Док су у Скупштини Србије трајали разговори две парламентарне делегације, редакцијама је током пре поднева стигло саопштење СРС у којем је наведено да је Шешељ „газио хрватску заставу“ пред улазом у здање, а потом и пришао делегацији Сабора, рекао им шта је учинио и упутио псовке и увреде.

Танјугов извештач из Скупштине покушао је да сазна више детаља, али се испоставило да нико од скупштинских извештача није присуствовао непримереној и увредљивој демонстрацији Шешељевог политичког става.

Танјуг је контактирао и Српску радикалну странку, у покушају да добије снимак, макар телефонски, онога што су навели у саопштењу, али је одговор био да „нико није снимао“.

Остало је тако нејасно и да ли је било и „директног“ сусрета Шешеља и чланова делегације и Јандроковића и директног вређања.

Јандроковић иначе у својој изјави новинарима у Београду није спомињао сусрет, ни увреде, које су цитиране у саопштењу СРС.

Амбасадорка Србије у Хрватској одбила протестну ноту

Амбасдор Србије у Хрватској Мира Николић одбила је да прими протестну ноту хрватске дипломатије поводом инцидента који је наводно изазвао Шешељ, са образложењем да званичници Србије нису учинили ништа лоше због чега би посета била прекинута.

„Помоћник министра спољних и европских послова Хрватске Борис Григић позвао је данас амбасадора Србије у Загребу Миру Николић у Министарство спољних и европских послова Хрватске са намером да уручи протестну ноту поводом инцидента који је изазвао посланик Војислав Шешељ у Скупштини Србије током посете председника Хрватског сабора Гордана Јандроковића“, наводи се у саопштењу Министарства спољних послова Србије.

Том приликом Николић је одбила да прими протестну ноту, са образложењем да званичници Србије нису учинили ништа лоше због чега би посета била прекинута.

Амбасадорка Мира Николић је рекла да је председник Србије Александар Вучић приликом недавне посете Загребу доживео и горе непријатности, али није напуштао Загреб.

Министарство спољних послова Србије оцењује да никоме није у интересу да појединачни инциденти зауставе процес дијалога који је добио на интензитету после састанка председника Александра Вучића и председнице Колинде Грабар Китаровић у Загребу.

„Србија остаје посвећена дијалогу, добросуседској и регионалној сарадњи“, истиче се у саопштењу.

Гојковић: Шешељ угрозио достојанство Скупштине

Председница Народне скупштине Републике Србије Маја Гојковић најоштрије је осудила „брутални покушај угрожавања достојанства Народне скупштине Србије и делегације Хрватске од стране Шешеља.

„Исказано непоштовање према државним симболима Републике Хрватске, чија се делегација на челу са председником Сабора Горданом Јандроковићем налази у првој историјској посети Србији, недопустиво је и представља увреду и за српски народ који се дичи традицијом гостопримства“ навела је Гојковић.

Како је рекла, инциденти и провокације ове врсте, било да се дешавају овде у Београду, или у Загребу, као што је био случај приликом недавне посете председника Републике Србије Александра Вучића, не могу и неће довести у питање чврсту решеност Републике Србије да гради и унапређује добросуседске односе са Републиком Хрватском, зарад будућности наших грађана, мира и стабилности у региону.

Китаровић:Шешељу највећа казна постојање независне Хрватске

Шешељево гажење хрватске заставе израз је немоћи предводника поражене злочиначке политике која је донела многа зла хрватском народу, укључујући Хрватима у Војводини, рекла је данас председница Хрватске Колинда Грабар Китаровић.

„Њему и таквима највећа је казна постојање независне хрватске државе и потпуни слом пројекта Велике Србије“, рекла је Китаровић, преноси N1.

Према њеним речима, одлука председника Хрватског сабора о прекиду званичне посете Србији био је једини могући одговор на дивљаштво осуђеног ратног злочинца Војислава Шешеља, наводи се у саопштењу Уреда хрватске председнице.

Она је поздравила реакцију највиших званичника Републике Србије и изразила наду да овај догађај неће покварити напредак у односима наших држава, постигнут у последњих неколико месеци.

Брнабић: Недвосмислено, директно и најоштрије осуђујем понашање Шешеља

Председница владе Ана Брнабић оштро је данас осудила понашање Шешеља.

„Желим овим путем да недвосмислено, директно и најоштрије осудим понашање Војислава Шешеља у Скупштини Србије.

„Покушај цепања хрватске или било чије заставе или државних симбола и вређање чланова званичних делегација који се налазе у пријатељској посети нашој земљи није понашање које представља Србију“, истакла је Брнабић у саопштењу достављеном Танјугу.

Као председница Владе Србије апелујем на све актере на политичкој сцени да се понашају у складу са циљевима које смо као друштво поставили – да идемо напред и будемо пример земље која, кроз сарадњу са свима, оснажује сопствено друштво и активно доприноси развоју свеукупних односа у региону и Европи, поручила је премијерка.

„Србија треба да нуди решења за све изазове које имамо, уместо да неодговорним понашањем руши мостове које градимо“, наводи Брнабић.

Недавном посетом председника Србије, Александра Вучића, Хрватској и састанком са председницом Хрватске, Колиндом Грабар Китаровић, односи две земље добили су нову динамику, указала је Брнабић.

Изјаве свих наших званичника, састанци и потези који су након тога уследили додатно су потврдили опредељење Србије да са Хрватском развијамо добросуседске односе. То је пут који смо одабрали, јер је Србија дубоко посвећена регионалној сарадњи и постизању стабилности у целом региону.

Овакво понашање не представља вредности Владе Србије и већине наших грађана.

Србија је искрено и дубоко посвећена сарадњи, разумевању и дијалогу. Ово су вредности Србије која је окренута бољој будућности за све наше грађане, као и за све становнике овог региона.

Пленковић: Изоловани инцидент, али очекујем осуду

Хрватски премијер Андреј Пленковић сматра да је данашњи инцидент у Београду изоловани инцидент Шешеља, али очекује да власти Србије осуде тај догађај.

Пленковић је у изјави новинарима рекао да је разговарао са Јандроковићем, те да су одлучили једногласно да прекину посету и да се врате.

„Оно што нама није драго је да се то догађа у организованој посети, да је Јандроковић требало да буде на вечерашњем отварању Привредне коморе Хрватске. Сутра је требало да се сусретне са председником Вучићем и премијерком Аном Брнабић“, рекао је Пленковић.

Пленковић инцидент у Београду сматра провокацијом, те каже да је нота МВЕП једини начин да се реагује.

Упитан да коментарише одбијање Амбасаде Србије да прими ноту, Пленковић је рекао да то треба питати представника Србије.

Сматра и да је нота примерена, с обзиром на инцидент и да би Србија требало да је прихвати.

„Мислим да је ово што се догодило нешто што је пре свега инцидент који је изазвао Војислав Шешељ и његове присталице. Очекујем да Србија осуди тај догађај и да након успостављања дијалога идемо даље“, закључио је Пленковић.

Јандроковић сутра требало да се састане са председником Србије и премијерком

Иначе, према плану посете представника Сабора, након састанка с председником српског парламента требало је да Јандроковић одржи говор на свечаном отварању представништва Хрватске господарске коморе (ХГК) у Београду, а затим су биле предвиђене изјаве за медије.

Сутра је требало да се састане с председником Србије и премијерком, а потом да у Суботици поподне разговара с представницима хрватске заједнице у Србији, Хрватским националним вијећем.

Жигманов: Очекивана реакција српских институција

Посланик Демократског савеза Хрвата Војводине (ДСХВ) у српском парламенту, Томислав Жигманов, изјавио је данас да је реакција српских институција на испад лидера СРС Војислава Шешеља била очекивана.

„То је минимално што се могло очекивати током овог сусрета“, рекао је Жигманов и додао да је председник Хрватског сабора Гордан Јандроковић овога пута експлицитно исказао осуду тога чина и подршку оним настојањима која ће ту врсту праксе спречавати.

Он је рекао да је хрватска заједница у Србији задовољна што је у фокусу интереса хрватско-српске политике, јер тај приступ „релаксира“ њихов положај, и у функцији је изазова и проблема с којим се суочавају.

Жигманов је у изјави коју је дао ХРТ-у пре одлуке делегације Сабора да прекине посету Београду, рекао да мисли да ће у том смислу разговори с председником Вучићем и премијерком Брнабић бити од користи за хрватску заједницу.

Као највеће изазове навео је интеграцију хрватске мањине унутар српског друштва, и питање суочавања с прошлошћу, у шта, како он тврди, спада не само протеривање, већ и страдање Хрвата у Хртковцима, Кукујевцима и другим местима.

ИЗВОР: РТВ

————-

19.4.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

2 replies »