АКТУЕЛНО

У знак сјећања на 111 погинулих дјевојчица и дјечака: Историјски час у Пребиловцима, пројекција филма „Споменко на вјечној стражи“ у Зворнику, Академија „Дјецу вам нећу опростити“ Источном Новом Сарајеву


Mанифестација „Дани сјећања“, посвећена страдању српске дјеце у ратовима у 20. вијеку, биће завршена вечерас у Источном Новом Сарајеву, академијом „Дјецу вам нећу опростити“. Академију организује Основна школа „Свети Сава“ из Источног Новог Сарајева, у знак сјећања на 111 погинулих дјевојчица и дјечака Српског Сарајева. За гимназијалце из Требиња у Пребиловцима је одржан историјски час, а у зворничком Дому омладине вечерас је приказан документарни филм „Споменко на вјечној стражи“.

Пребиловци су најстрадалније село у српској историји и када се на таквом мјесту говори о злочину који су починиле усташе 1941. године, онда ученици лакше схватају и историјски и географски контекст. Кроз кратку радионицу, у којој се прелази баријера између ученика и предавача, могли су да науче више о страдалној судбини својих вршњака током ратова у 20. вијеку.

Сами мјештани, потомци пребиловачких жртава, имали су улогу и домаћина, и наратора, преносећи свједочанства која су чули од најближих.

– Ми њима испричамо шта се ту десило, од злочина па све до васкрснућа села и данашњих повратника који ту живе – каже Алекса Драгићевић, мјештанин Пребиловаца.

Овакав један час добра је допуна ономе што дјеца уче у редовном школском програму, али и начин да схвате повезаност историјских догађаја, па и страдања нашег народа кроз вријеме.

Јелена Мандрапа, професор српског језика и књижевности мисли да дјеци треба што чешће о томе говорити, јер на тај начин, како каже, његујемо културу сјећања на жртве.

У зворничком Дому омладине вечерас је приказан документарни филм „Споменко на вјечној стражи“, у оквиру пројекта „Дани сјећања“ на страдање Срба у 20 вијеку, са акцентом на страдање дјеце.

Историчар из Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражења несталих лица Предраг Лозо рекао је новинарима да су овогодишњи „Дани сјећања“ на страдање Срба посебно посвећени дјеци која су страдала у 20. вијеку.

„Филм ‘Споменко на вјечној стражи’ говори о једној специфичној категорији, односно о малољетним лицима у редовима Војске Републике Српске који су стали да бране и одбране своја села, а потом и отаџбину Републику Српске“, рекао је Лозо.

Истичући да се говори о осјетљивој теми када је ријеч о страдању малољетне дјеце, Лозо каже да се организатор ове године потрудио да посебно скрене пажњу на страдалу дјецу, а један од начина обрађивања ових тема јесте и документарни филм који је приказан вечерас у Зворнику.

„Аутор филма ‘Споменко на вјечној стражи’ Миле Савић се на специфичан начин са доста личног ентузијазма потрудио да нам приближи личност Споменка Гостића како би се сви могли поистовјетити и разумијети услове у којима је живјело то село на Озрену у којем се водила борба за одбрану и опстанак Републике Српске“, рекао је Лозо.

Члан Светосавске омладинске заједнице Зворник Милош Ивановић каже да је вечерашњу пројекцију филма организовала Светосавска омладинска заједница и Дом омладине, у сарадњи са Републичким центром за истраживање рата, ратних злочина и тражења несталих лица из Бањалуке.

Ивановић је додао да је вечерашња пројекција филма један у низу догађаја, у оквиру манифестације „Дани сјећања“, који широм Републике Српске организује поменути Републички центар.

„Порука ове манифестације јесте да се подсјетимо на страдање Срба у протеклом вијеку од балканских ратова, Првог и Другог свјетског рата и одбрамбено-отаџбинског рата“, рекао је Ивановић.

Према његовим ријечима, циљ пројекта „Дани сјећања“ јесте, прије свега, да присуствује што већи број публике са фокусом на младе да се историја и страдање Срба никада не забораве.

ИЗВОР: РТРС

—————-

19.4.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

1 reply »

 1. Зато су двери довукле овде Пернара, чији деда је питао пошто Српска крв…
  А Војвода проф.др. Војислав Шешељ је „слагао да је изгазио усташку крпу и напсовао усташе“, а вероватно су га сви осудили за џабе…
  У ствари су га осудили јер га воле као хрвата и вучићевог љубимца (на ТВ РТС нарочито…)…

  ЕЕЕЕЕЕ, оваквим „србима“ неће бити места пред Богом – НИКАД!
  Не може пред Сорошем и пред Богом.

  Свиђа ми се