АКТУЕЛНО

НАЈАВА: НОВИ САД – РЕГИОНАЛНА ТРИБИНА “ШВАЈЦАРАЦ – БАНКАРСКА КЛОПКА“


Око 37.000 породица у Србији има дугорочни хипотекарни кредит у швајцарским францима што је много више него што показују званични подаци који обухватају само 60% стамбених кредита који су осигурани код Националне корпорације за осигурање стамбених кредита.

Пре десетак година су се банке агресивним рекламирањем утркивале која ће пре привући младе људе у своје експозитуре мамећи их емоцијама да изађу из подстанарства и буду свој на своме, представљајући кредите индексиране у швајцарским францима као неодољив банкарски производ, са мањом каматом и сигурном валутом.
Десет година касније, упркос редовној отплати дуплираних ануитета, корисници су дужнији него на почетку отплате.
Кривац за стално увећавање главнице и ануитета кредита је индексација, односно коришћење Плана отплате у страној валути као јединог меродавног фактора о стању кредита, без обзира на стварно примљени новац и плаћање од стране корисника.

Судови Ирске, Шпаније, Италије, Француске, Румуније, Мађарске и Грчке су ставили ван снаге индексацију кредита као непоштену и истакли да се не ради о обичним кредитима, већ о сложеном финансијском производу са изузетно великим ризицима, о којима банке нису информисале потрошаче приликом уговарања кредита. У априлу 2017.године ступила је на снагу оптужница због пласмана ових кредита у Француској, док је у децембру 2017.године апелациони суд у Словенији донео прву правноснажну пресуду којим је у цео уговор огласио ништавим.

Док надлежне институције у Статегији за решавање проблематичних кредита иду у смеру да се проблем реши омогућавањем продаје проблематичних кредита разним фондовима, грађани који имају ове кредите имају сасвим различиту стратегију – поступање по правним прописима Републике Србије и утврђење ништавости индексације кредита.

Деиндексација кредита у страним валутама у Србији је једино решење које може зауставити даље дужничко ропство. Осим што је таква мера потребна грађанима, привреди, држави, па чак и банкама, иста је потпуно у складу са домаћим правним системом, који од 1978.године за корисника кредита превиђа само две обавезе – враћање примљеног новца и плаћање камате.

Удружење грађана за заштиту корисника банкарских услуга ЦХФ Србија, позива грађане и стручну јавност да дођу на Регионалну Трибину “ Швајцарац – банкарска клопка” у среду 25.04.2018. од 18:00 до 20:00 часова која ће се одржати у Медиа Инфо Центру, ПЈ Спенс, Сутјеска 2/I, Нови Сад и сазнају више о томе и темама:
• Која су права и обавезе корисника кредита и како се заштитити од незаконите праксе банака?
• Индексација кредита и њихова правна неодрживост
• Који су обавезни докази на суду?

За више информација посетите www.chfsrbija.org

***

ПОВЕЗАНО:

*ПРОТЕСТ Удружења ЦХФ Србија: ЦХФ кредити су банкарска превара, у проблему 100.000 људи, судови да суде по закону (фото, видео)

*Незаконитост и непоштеност уговора о стамбеним и хипотекарним кредитима индексираних у валути швајцарског франка (видео)

*Одржана регионална трибина „Швајцарац – банкарска клопка“ (видео)

*РЕЧЕНО И ПРЕЋУТАНО: Кредити у еврима, швајцарцима или динарима – Да ли је на помолу деиндексација свих кредита? (видео)

*ЦХФ СРБИЈА: Десет земаља Европе су већ решиле овај проблем, предали Захтев институцијама за хитан састанак (видео)

*

*Биљана Диковић: Зоран Тасић – СТРУЧНО И ЈАСНО О ПРОБЛЕМУ, САДАШЊЕМ СТАЊУ КРЕДИТА, КЛИЈЕНАТА И БАНАКА И ЈЕДИНОМ И МОГУЋЕМ РЕШЕЊУ

————-

20.4.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић