АКТУЕЛНО

КАДА ЗДРАВСТВЕНА ПОСТАНЕ КРИМИНАЛНА ПОЛИТИКА: ОБАВЕЗНА ВАКЦИНАЦИЈА ПРЕД УСТАВНИМ СУДОМ РС (видео излагање са трибине)


Проф. др Бранислав Ристивојевић је редовни професор Правног факултета у Новом Саду. На трибини је између осталог говорио о правним пропустима и недоследностима које је Уставни суд направио одбацујући расправу о иницијативи за оцену уставности законске регулативе о обавезној вакцинацији као и о примеру Аустрије и Немачке које су проблем решиле на други начин.

Проф. др Бранислав Ристивојевић, редовни професор Правног факултета у Новом Саду

САЖЕТАК

Рад је наставак анализе и критике аргумената које је користило Прво велико веће Уставног суда да би одбацило иницијативе за оцену уставности Одредби Закона о заштити становништва од заразних болести из 2016. године. Анализирани су тзв. посредни аргументи, односно позивање на праксу Европске комисије за људска права и Европског суда за људска права. И у овим као их рад назива посредним, аргументима које је Прво велико веће Уставног суда користило да би одбацило иницијативе за оцену уставности одредби Закона о увођењу обавезне вакцинације, не може се пронаћи ништа што оправдава Решење о одбацивању иницијатива. Протвиречни и међусобно супротстављени ставови, позивање на застарелу и превазиђену праксу европских правосудних институција након непотпуне и произвољне претраге исте, извођење спекулативних закључака, самоцензура и кукавичлук нејавног поступка доношења Решења о одбацивању иницијатива не пружају ништа ново што би променило закључке првог дела овог рада. Прво велико веће Уставног суда је придружујући се законодавној грани власти оснажило једну хибридну законодавну политику. У њој је извршен противприродан блуд између класичних мера здравствене политике, као што је имунизација, и класичних мера казнене политике, као што је казна. Овако неприродна мешавина оцењена је у раду као „генетски модификована законодавна политика“ која неће испунити циљеве нити једне нити друге од којих је на силу узела свој ДНК. Штавише, закључак другог дела рада само је оснажио онај из првог према коме ће овај легислативни бастард нанети штете и јавном здрављу и кривичноправном поретку.

*У ОДБРАНУ БРАНИСЛАВА РИСТИВОЈЕВИЋА. О ПРАВУ И ПРАВДИ У СРБИЈИ, 27. МАРТА 2018. ГОДИНЕ

ПОГЛЕДАЈТЕ ВИДЕО СЈАЈНОГ ИЗЛАГАЊА
ПРОФЕСОРА ПРАВА др. Бранислава Ристивојевића

***

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: 

Проф. др Бранислав Ристивојевић, редовни професор Правног факултета у Новом Саду је за часопис “CRIMEN”, објавио истоимени научни рад објављујемо захваљујући љубазности аутора.
КАДА ЗДРАВСТВЕНА ПОСТАНЕ КРИМИНАЛНА ПОЛИТИКА: ОБАВЕЗНА ВАКЦИНАЦИЈА ПРЕД УСТАВНИМ СУДОМ РС

***

Posted by Vakcine INFO on Tuesday, March 20, 2018

***

21.4.2018.  за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

2 replies »

Хвала за коментар. Ваш коментар ће бити видљив након "модерације". Коментари који садрже претеће, увредљиве и вулгарне изразе неће бити објављени...

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.