АКТУЕЛНО

ПОВЕРЕНИК: Примена Опште уредбе о заштити података од 25. маја обавезна и за фирме у Србији


Општа уредба о заштити података (General Data Protection Regulation – GDPR) која 25. маја почиње да се примењује у државама чланицама Европске уније, пре свега даје појединцу већу контролу над подацима који се о њему обрађују, речено је на дводневној Међународној конференцији “Општа уредба о заштити података о личности” која је одржана 17. и 18. априла у Београду.

фото: Biznis i Finansije

Конференцију је отворио повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности, господин Родољуб Шабић, који је поручио да је Општа уредба дуго очекиван одговор тренду све већег задирања у приватност. Тим документом подиже се стандард заштите података о личности који Србија покушава да достигне мада, како је додао, не довољно брзо.

Они за које се сада правила додатно пооштравају су компаније које врше обраду података – руковаоци и обрађивачи. Руковаоци ће морати да имају само оне податке о појединцу који су му неопходни, јер обрада сваког податка уједно је и одговорност за њега. Да би могли да врше радње обраде података обрађивачи ће морати да закључе посебан уговор са руковаоцем којим ће јасно уредити обавезе и одговорност.

Без обзира на то што је Уредбу усвојила Европска унија и што је обавезујућа за државе чланице на њиховим територијама, сви који обрађују податке о личности грађана Европске уније, без обзира на којој територији послују, мораће да ускладе своје пословање са правилима које Уредба доноси.

Такође, ко год нуди своје услуге и робу на територији неке државе чланице, или усмерава интернет пословање ка Европској уније мораће да примењује ову Уредбу. Сви они који нуде посебне услуге и попусте било на неком од специфичних језика неке од држава или циљано на становнике Европске уније биће у обавези да се ускладе са Уредбом.

У Европској унији сви органи власти, као и сви они који обрађују нарочито осетљиве податке о личности, као што су подаци о здравственом стању или верском опредељењу, мораће да имају службеника за заштиту података (Data Protection Officer) који би требало да поседује како знања из права, тако и из информационих технологија, речено је на скупу који је организовао Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности уз подршку амбасаде Краљевине Норвешке.

Један од циљева Опште уредбе јесте да ниво заштите података о личности буде исти на целој територији Европске уније. Органи за заштиту података о личности добиће нова овлашћења, као и обавезе. Имајући у виду све чешће постављено питање да ли приватност још увек постоји, с обзиром на количину информација које остављамо на друштвеним мрежама, док крстаримо или купујемо на Интернету, на скупу је истакнуто да право није нестало, и да управо ови држани органи служе за заштиту приватности и података о личности, а не за кршење ових права.

Иако су Општом уредбом предвиђене високе казне које могу бити и до 20 милиона евра, суштина новог прописа није на репресији, већ на превентиви, са крајњим циљем да се спречи да до повреде права појединаца дође.

Начин на који поступамо са подацима у великој мери ће одредити нашу личну безбедност и утицаће на развој дигиталне економије, један је од закључака скупа на којем су учествовали, између осталих, и представници из региона – Босне и Херцеговине, Македоније, Молдавије, Словеније, Хрватске и Црне Горе.

Док су током дводневног скупа разматране појединачне обавезе у погледу обраде података о личности, основни циљ ове конференције је било подизање свести јавности о значају како Опште уредбе на српско друштво, тако и о значају права на приватност и заштиту података уопште. Нажалост, Србија нема стратешки приступ проблематици која се односи на заштиту података појединаца.

Имајући у виду број учесника скупа током читавог трајања, као и податак о праћењу преноса на интернету, говори у прилог да је интересовање за ову област велико.

ИЗВОР: personalmag.rs

———-

21.4.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

Хвала за коментар. Ваш коментар ће бити видљив након "модерације". Коментари који садрже претеће, увредљиве и вулгарне изразе неће бити објављени...

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.