АКТУЕЛНО

АРХИВА НОВОСТИ: Др Петар Иванковски на најугледнијем светском конгресу дечијих онколога – вакцина против дифтерије могући узрочник појаве леукемије код деце


АРХИВА НОВОСТИ: ВАКЦИНА ИЗАЗИВА ЛЕУКЕМИЈУ? НАШ СТРУЧЊАК УЗБУРКАО СВЕТСКУ ЈАВНОСТ НОВИМ ПРИСТУПОМ ЛЕЧЕЊУ ДЕЦЕ ОД ОПАКЕ БОЛЕСТИ

Др Петар Иванковски на најугледнијем светском конгресу дечијих онколога обелоданио тезу по којој је вакцина против дифтерије могући узрочник појаве леукемије код деце. Скупо експериментално доказивање, које би могло значајно да измени светску медицину

Да ли је рат против леукемије код деце отпочео тако што му је истребљење објављено у Србији, остаје да потврди међународна стручна јавност, али је јасно да је др Петар Иванковски, из Универзитетске дечје клинике у Београду, направио први корак у том смеру.

Наиме, на недавно завршеном Конгресу светске педијатријске онкологије (СИОП) у Ослу, др Иванковски је, пред комплетном светском елитом у тој области изнео своју тезу, по којој „кривца“ за акутну лимфобластну леукемију, иначе најчешћег рада код деце, треба тражити у прераном вакцинисању од дифтерије.

-На истраживање ме нагнао рад једног од престижних светских стручњака, професора Мелвила Грејвса, који је 1999.године објавио како леукемија има пренатални почетак, односно да гени који јој погодују настају код детета док је још у утроби мајке – објашњава др Иванковски.  – Професор Гревс је показао да дете већ на рођењу има такозване „Б“ лимфоците, кој садрже ген за леукемију, такозвани ТелАМЛ1. Без овог гена нема леукемије.

ЗАЈЕДНИЧКО СВОЈ ДЕЦИ

Недуго затим, др Каролина Феликс из САД је, коментаришући налазе професора Грејвса, закључила да „је сад на медицинским стручњацима да откривају који је то фактор који утиче на пролиферацију ових ћелија, односно шта је то што утиче на њих да се претворе у леукемију“.

-Много пута сам прочитао оба стручна рада – каже др Иванковски. – И изнова сам себи постављао исто питање – шта је то што ове, нормалне ћелије на рођењу, са уграђеним леукемијским геном касније претвара у леукемију, и то код деце узраста од две до пет година? То ми је, по себи, наметнуло још једно питање – шта је то што је заједничко за сву децу, што им се дешава константно, и то баш у периоду док су одојчад. Једини одговор био је – ВАКЦИНА!

И заиста, др Иванковски даљим истраживањем долази до податка да је овај вид леукемије модерна болест, дакле, да је озбиљно узела маха у свету тек четрдесетих година прошлог века, тек неколико година пошто је уведено обавезно вакцинисање од дифтерије.

ОДГОВОР – НА МИШЕВИМА

-Један од експеримената који ми је побудио посебну пажњу одиграо се 2001.године у САД, на универзитету Харвард – поткрепљује своју тезу др Иванковски. – Тада је женкама експерименталних мишева био убачен ген АМЛ1 (исти који имају деца на рођењу), у оплођено јајашце, како би новорођени миш имао у „Б“ лимфоцитима овај ген. После пет генерација мишева, и након 24 месеца, ниједан миш није оболео од леукемије. Природно, аутори експеримента су закључили да није постојао фактор који би деловао на мишеве, како би се то десило.

„У чему је суштинска разлика између овог што се дешава лабораторијским мишевима и деци“ пита се др Иванковски и одмах одговара „у томе што се деца подлежу обавезној вакцинацији!“.

На конгресу, пред најбољим светским педијатријским стручњацима др Иванковски је упозорио да је неопходно направити нови експеримент са мишевима, али тако да буду вакцинисани на исти начин на који се то чини са децом.

-Ако се појави, као последица, да неки од мишева добије леукемију, онда смо направили први џиновски корак ка спречавању настанка лимфобластне леукемије – закључује др Иванковски. – Тек сада нам следи велики посао. Међутим, да би ова хипотеза добила научну потврду, потребан је мукотрпан пут. За сада је позитивно што су имена попут Мела Грејвса или Пера Брандзега, који су буквално светски лидери у сазнањима везаним за ову област, веома заинтересовани за ток истраживања.

ПРОМЕНИТИ КАЛЕНДАР

-Посебно је важно да нагласим како никако нисам против вакцинације – објашњава др Иванковски. Таман посла! Међутим, ако је ова моја претпоставка тачна, биће потребно редефинисати процес вакцинације, односно променити му календар.

ЛОНДОН – ПРВА СТАНИЦА

Да би доказао своју теорију, која је очигледно узбуркала стручну јавност, др Иванковском су потребни услови које има тек неколико лабораторија у свету. Да би се извео експеримент са трансгенским мишевима, најближа станица мора да буде Лондон, јер код нас не постоје услови за тако скуп и деликатан експеримент.

Сада није битна само наша, већ и светска јавност, и њено опредељење да искорени једну од најопаснијих и најподлијих светских болести.

УНИШТАВАЊЕ ОДБРАНЕ

Када се деца прерано вакцинишу, вакцина сузбија развој такозваног Th1 система. А тај систем је управо одговоран за цитотоксичну функцију. Ту спадају ћелије које убијају чак и кацерске ћелије. Тако се сузбија систем надлежан за одбрану од рака. Ово је доказано на мишевима 1996.године, у Швајцарској, током експеримента докторке Бернос.

ИЗВОР: Чланак из листа Вечерње новости, недеља, 26.септембар 2004. из личне архиве Dragana Timotic (објављено на ФБ профилу)

22.4.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

1 reply »

  1. А онда је Петар Ивановски избачен са дечје онкологије у Тиршовој и скрајнут у ћошак . Још једно две године се копрцао, а онда заћутао .Наравно, нису му дозволили да уради истраживање, а смрдљиви вакцинашки-нато-гмо лобиста Зоран Радовановић га је пљувао по „Данасу“ што ради са сваким лекаром који покуша да дигне главу из фармакомафијашке жабокречине.
    Желимо вам пријатан рад професоре Ивановски и сигурну пензијицу, док се у Србији спрема отимање невакцинисане деце. Важно да Вам је „струка“ опростила ваше грехе и да кане још по неки конгрес.

    Свиђа ми се