АКТУЕЛНО

Хаџи Мила Параментић: Срушен историјски комплекс у Ваљеву


МЕЂУ НАМА – рубрика у дневном листу ПОЛИТИКА

У понедељак, 23. априла, на Дан војске, у години када обележавамо стогодишњицу победе у Првом светском рату, Ваљево је освануло без комплекса касарни чувеног 17. пука. Нестало је 4.600 квадратних метара овог комплекса грађеног од 1885. године, смештеног на 2,4 хектара атрактивног простора. Уништена је најстарија српска касарна, артефакт српске историје и прошлости, спомен на некадашњу историјску, победоносну, херојску српску славу!

Напоменимо да је Министарство културе и информисања 1. априла послало Заводу за заштиту споменика културе у Ваљеву допис у којем упозорава да одлагање стављања под заштиту овог објекта може да доведе до катастрофалних последица по српско национално биће и српско државно право. Директорка Ваљевског завода одуговлачила је да наложено јој потпише и спроведе у дело. Ваљевском Заводу за заштиту споменика културе није било довољно ни то што су иза захтева за заштиту овог комплекса стајали једногласно: Српска академија наука и уметности – Одељење за историју, Министарство културе, Републички завод за заштиту споменика културе, које је образложење изнело на три густо куцане стране, и то једног од најреспектабилнијих њихових стручњака, подршка Удружења Савеза потомака ратника Србије 1912–1920, као и низ писама подршке родољубивих и патриотских организација и удружења, као нa пример Српски меморијал, на чијем челу је академик др Василије Крестић, Друштво историчара, Меморијал битке на Дрини, Српски светионик, Савез потомака Првог светског рата и борачка организација источне Србије… писма подршке и стручна образложења генерала, писаца, архивиста.

Да ли је случајно и то да је купац уговор потписао 22. новембра 2017, управо кад је Републички завод добио улаз у комплекс ради заштите, а онда и без решења о рушењу са багером ушао у комплекс, опет пред вратима заштите, у петак 20. априла 2018. по подне око 16 часова, када државни органи не раде?

Ниједан ваљевски медиј није известио током викенда да се незаконито руши најстарији комплекс касарни у Србији, да нестаје један од симбола града.

Хаџи Мила Параментић, Ваљево

ИЗВОР: ПОЛИТИКА

———

ПОВЕЗАНО:

*ВАЉЕВО: Незаконито порушена најстарија касарна у Србији

*Мила Параментић: Захтев да се КАСАРНА „КАДИЊАЧА“ Ваљево, прогласи  спомеником културе од изузетног историјског значаја за српски народ

————

27.4.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

1 reply »

  1. Отишла сам да видим ово најновије изливње бесова нечисте силе над овим прелепим градом, над Ваљевом!
    Све што су рушили, потапали, убијали вреди им таман толико као и свих пређашњих дивљања по српским земљама!
    Олош психопатска!

    Свиђа ми се