АКТУЕЛНО

Трибина „Швајцарац балканска клопка“ у Новом Саду: Клијенти пишу тужбе, чека се и пресуда о НИШТАВОСТИ по угледу на решења у 14 земаља Европе


У Србији, корисници кредита заједно са члановима својих породица, укупно око 100.000 људи, у овом тренутку, трпе последице незаконитих радњи  и неодговорног понашања одређених банака и институција, иако је до сада већ свима јасно и доказано јер је проблем са овако пласираним кредитима већ решен у 14 земаља Европе, једино судови у Србији већ три године ћуте…

Удружење ЦХФ Србија одржало је веома успешну трибину под називом „Швајцарац – банкарска клопка“, у Медија инфо центру СПЕНС-а, 25.априла 2018. у Новом Саду.
О теми трибине – која су права и обавезе корисника кредита и како се заштитити од незаконите праксе банака, индексацији кредита и њиховој правној неодрживости, као и који су обавезни докази на суду говорила је Јелена Павловић, члан УО ЦХФ Србија.

Исто толико времена је протекло у питањима присутних о конкретним проблемима које имају. На трибини су се чула и остала питања, попут – да ли је ефикаснија тужба банке суду за ништавост кредита или тужба за раскид уговора (што је већ пракса у Новом Саду), која је разлика између удружења „ЦХФ Србија“ (финансирају се из сопствених средстава и чланарине) и „Ефективе“ (финансира се „из средстава државе Србије“), како да туже ако су радници банке од које су узели кредите – која документа су потребна, какав је поступак и тако даље. На питања су одговарали адвокат Јелена Павловић члан УО ЦХФ Србија и адвокат Павле Јуришић из Новог Сада.

фото: Марко Васић

„Адвокати не треба да одлучују уместо клијената, односно корисника кредита страних банака за које су већ у 14 европских земаља судови одлучили у корист народа и заштитили државу, а против непоштености банака приликом представљања њихових сложених производа (кредита) корисницима и закључивањем уговора о кредиту.“

Најважније је било објаснити присутнима да је лажна кредитна анализа корисника коју су спроводиле банке, омогућила да грађани који никада нису били кредитно способни за рате у противвредности стране валуте (јер су били потпуно валутно неусклађени) добију стамбени кредит у динарима, а да заузврат заложе сву своју имовину, садашњу и будућу и добију обрачун ануитета и главнице у ЦХФ износу, која се неконтролисано повећава. Следствено томе ти спорни уговори никада нису могли бити закључени да су банке које су их пласирале, извршиле своје законом превиђене обавезе. Присутни су добили објашњење и на повреде Закона о потрошачима  у случају ЦХФ кредита.

фото: Марко Васић

„Банке су грубо злоупотребиле поверење својих клијената, циљано су, свака од њих, на ЦХФ индексацију ставиле мању камату, како би усмеравали кориснике ка тој врсти кредита, наводно повољнијој. Циљано нису рекле могуће негативне последице, посебно утицај раста ЦХФ валуте у односу на главницу, која ће расти са сваком променом партитета ЦХФ/ЕУР, већ су ЦХФ валуту пропагирале везујући је за швајцарску стабилност и професионалност. ​Те кредите нико не би узео, да су банке рекле да то није обичан кредит, већ кредит са валутним swap-ом и који су ризици таквих уговора.
Да ли је тако понашање банке било савесно, поштено и професионално, поврх свега законито? ​Апсолутно не!
Са друге стране, потенцијални корисници кредита имали су динарска примања. Нико од потенцијалних корисника није имао (или ретко ко) сталне изворе прихода који су зависили од валуте ЦХФ, стална примања по основу закупнина из Швајцарске или значајну штедњу у тој валути. Сва кредитна анализа коју су банке радиле била је само у циљу да се корисници преваре. Да ли су банке у кредитним анализама пошле од претпоставке да се курс валуте примања корисника кредита и курс валуте швајцарског франка никада неће променити у периоду од 360 месеци?
Да ли је то поштена, савесна и професионална анализа? Апсолутно не!
Спорни уговори су последица потпуног одсуства предуговорног информисања и потпуно непрофесионално урађене кредитне анализе. Све одредбе којима су наметнуте обавезе корисницима кредита да очувају нешто што никада нису примили, су, осим што су незаконите, и неправичне, непоштене и самим тим ништавне одредбе.“

И на овој Трибини је потврђено да првенствено корисници кредита су добили кредите у динарима, нико није добио кредит у швајцарским францима, а пошто је динар по званичним извештајима већ 18 година стабилна валута – не постоји никакав основ да се врши било какав обрачун корисницима кредита у било којој страној валути.
Исто тако, корисници кредита нису морали при закључењу уговора о кредиту са банком да буду стручњаци за: Међувалутна кретања – да би могли схватити и сагледати своје валутне ризике​; Полиглоте – како је тадашњи гувернер Јелашић упућивао да се грађани информишу читајући британски дневни телеграф и пратећи портале централних банака Аустрије, Мађарске, Швајцарске и тако редом; Политички аналитичари – да знају коме треба од политичара да верују, када Милан Париводић као члан Владе истиче предности тих кредита и изјављује да би их и сам узео; Кредитни експерти – па да сами схвате да није истина да могу поднети двоструки валутни ризик 30 година јер су потпуно валутно неусклађени, а банка је дала оцену да су кредитно способни, па је то још држава кроз НКОСК потврдила. ​​

С обзиром на то да судови не реагују по закону, да многи корисници кредита остају без динара на својим рачунима, то је већ алармантно стање јер се људима директно угрожава право на живот…
„Ово је већ трећа година потпуне агоније за кориснике кредита и верујемо да након свих одлука у региону, након свих пресуда, донет је и Закон о конверзији, да се реши ово питање. Србија је једина земља од свих у којима су пласирани ови кредити која још увек нешто чека, разматра се да ли раскинути или прогласити ништавим… Европска пракса је потпуно јасна, пракса суда у Луксембургу је потпуно јасна  – заснива се на околности да су неправичне уговорне обавезе ништаве, а да је неправична свака одредба која је створила велику несразмеру а до ње је дошло повредом права на информисање. Ми врло добро знамо да у Србији нису банке правилно информисале кориснике кредита о овом сложеном банкарском производу, и да су корисници кредита сматрали да се ради о неком повољном кредиту, а заправо су ушли у једну врло опасну монетарну шпекулацију (евра и швајцарског франка на девизном тржишту),  тако да било каква турбуленција на том тржишту утиче на кориснике кредита директно. /…/ Сматрамо да је веома важно да се што пре реши овај проблем јер је то корист и за кориснике кредита али и за државу, јер би се решење тог дужничког ропства знатно осетио промет, потрошња, били би значајно већи приливи у буџет. То би такође био велики бенефит и за банке, када је Исланд 2010.године утврдио да су сви индексирани кредити незаконити – процветао је и Исланд као држава и банкарски сектор, а када је Хрватска извршила конверзију 2015.године насупрот тврдњама њихове Централне банке да ће то угрозити банкарски сектор по Извештају министарства финансија десило се управо супротно…“ – изјавила је, између осталог, Јелена Павловић за медије пре почетка трибине у Новом Саду. 

САЈТ УДРУЖЕЊА ЦХФ СРБИЈА – www.chfsrbija.org

***

ПОВЕЗАНО:

*ПРОТЕСТ Удружења ЦХФ Србија: ЦХФ кредити су банкарска превара, у проблему 100.000 људи, судови да суде по закону (фото, видео)

*Незаконитост и непоштеност уговора о стамбеним и хипотекарним кредитима индексираних у валути швајцарског франка (видео)

*Одржана регионална трибина „Швајцарац – банкарска клопка“ (видео)

*РЕЧЕНО И ПРЕЋУТАНО: Кредити у еврима, швајцарцима или динарима – Да ли је на помолу деиндексација свих кредита? (видео)

*ЦХФ СРБИЈА: Десет земаља Европе су већ решиле овај проблем, предали Захтев институцијама за хитан састанак (видео)

*

*Биљана Диковић: Зоран Тасић – СТРУЧНО И ЈАСНО О ПРОБЛЕМУ, САДАШЊЕМ СТАЊУ КРЕДИТА, КЛИЈЕНАТА И БАНАКА И ЈЕДИНОМ И МОГУЋЕМ РЕШЕЊУ

———–

27.4.2018. за СРБски ФБРепортер са лица места Биљана Диковић