АКТУЕЛНО

Објављен формални део уговора о концесији за „Николу Теслу“, све најважније – сакривено


СТРУЧЊАЦИ: МОЖДА ЋЕ СЕ СВЕ РАЗОТКРИТИ АКО ДОЂЕ ДО МЕЂУНАРОДНЕ АРБИТРАЖЕ

  • Махмут БУШАТЛИЈА: Држава је дужна да објави уговор са Вансијем како би сви грађани, који су и акционари београдског аеродрома, могли да имају увид у пословање те компаније… Не зна се шта ће градити Ванси за обећаних 730 милиона евра инвестиција, јер се за тај новац може изградити потпуно нови аеродром као што је садашњи и аеродромска зграда већа од садашње која би могла да прими 20 милиона путника, али то је непотребно
  • Милан КОВАЧЕВИЋ: Тајном су проглашени најважнији делови уговора – осигурање, финансијски модел, расподела запослених, уговори који се преносе и неке техничке услуге. Необично је и то што ће онај који ће спроводити концесију бити друштво са ограниченом одговорношћу и малим капиталом, а концесију је добио француски „Ванси“, па је питање ко стоји иза тог посла

УГОВОР Владе Србије и француска компаније „Ванси ерпортс“ о концесији за београдски Аеродром „Никола Тесла“ вероватно никад неће бити објављен, иако је то законска обавеза, осим ако због судског спора не доспе на међународну арбитражу, сматрају стручњаци за стране инвестиције.

Саветник за улагања Махмут Бушатлија је рекао да је на порталу за јавне набавке Србије објављен документ који је само доказ о јавној регистрацији која је и обавезна за уговоре који се односе на државни капитал, и да тај документ садржи само формалне податке о странкама и предмету уговора, али не и њихова права и обавезе.

Премијерка Ана Брнабић је пре два дана – одговарајући на питања посланика у Скупштини Србије – рекла да су, у складу са законом, најважнији елементи уговора о концесији објављени на сајту Министарства финансија у одговарајућој форми.

Бушатлија је рекао да је Аеродром „Никола Тесла“ акционарско друштво и да његово пословање мора бити јавно.

„Држава је дужна да објави уговор са Вансијем како би сви грађани, који су и акционари београдског аеродрома, могли да имају увид у пословање те компаније“, рекао је он.

Оценио је да Аеродром, који је прошле године имао профит од 30 милиона евра, није требало ни давати у концесију јер се то не ради с профитабилним компанијама.

„Не зна се шта ће градити Ванси за обећаних 730 милиона евра инвестиција, јер се за тај новац може изградити потпуно нови аеродром као што је садашњи и аеродромска зграда већа од садашње која би могла да прими 20 милиона путника, али то је непотребно јер нису искоришћени капацитети ни садашње“, рекао је Бушатлија.

Додао је да Аеродрому не треба ни нова писта јер се не користи 80 одсто садашњег капацитета пошто дневно слеће свега 100 авиона, док на светским аеродромима слеће један и по авион у минуту, што значи око 40 на сат.

Бушатлија је рекао да ће годишња концесиона накнада, коју ће плаћати „Ванси“, зависити од броја путника на београдском аеродрому који, по његовој процени, не може да достигне очекиваних 12 милиона.

„Земља као што је Србија, са 7,5 милиона становника, прошле године је имала око 1,5 милиона туриста који су остварили свега три милиона ноћења, што је у просеку два ноћења по туристи, а осим тога и не путују сви авионом, рачуна се да само њих 10 одсто користи ту врсту превоза“, рекао је Бушатлија и додао да држава пре свега треба да ради на томе да се повећа број туриста који долазе авионом и да се продужи њихов боравак у Србији.

„Ванси“ је, како је истакао, узео концесију за београдски аеродром рачунајући на успешно пословање „Ер Србије“, али аналитичари сумњају да може да опстане та авиокомпанија у власништву Владе Србије и „Етихада“ из Уједињених Арапских Емирата.

„Велика је непознаница какве ће држава имати обавезе према Вансију ако се догоди да Ер Србија банкротира, попут Ер Берлина где је сувласник био Етихад“, казао је Бушатлија.

Саветник за страна улагања Милан Ковачевић је рекао за Бету да је уговор о концесији за београдски аеродром „коначно регистрован месец дана после потписивања“, али су објављени само формални подаци, а не и суштина садржана у 21 прилогу, коју, како је оценио, „вероватно никад нећемо ни сазнати“.

„У подацима о регистрацији уговора наводи се да је пет анекса тајна, а међу њима и онај који се односи на личности и пословне тајне. Тешко је разумети о којим личностима је реч“, рекао је Ковачевић.

Додао је да су тајном проглашени најважнији делови уговора – осигурање, финансијски модел, расподела запослених, уговори који се преносе и неке техничке услуге.

Необично је и то, како је рекао, што ће онај који ће спроводити концесију бити друштво са ограниченом одговорношћу и малим капиталом, а концесију је добио француски „Ванси“, па је питање ко стоји иза тог посла.

Најважније питање је, како је рекао, какве је гаранције Србија дала за реализацију концесије.

Додао је да запослени на Аеродрому „Никола Тесла“ нарочито треба да буду забринути јер не знају како ће бити распоређени.

Уговор о концесији потписан је 22. марта, пошто је „Ванси“ победио на тендеру с понудом од 501 милиона евра за концесију на 25 година, уз инвестициону обавезу од 732 милиона евра и плаћање годишње таксе од 4,4 милиона до 15 милиона евра.

***

ТС: Уговор о концесији за „Николу Теслу“ није објављен како је Брнабић рекла

НЕКА ВРСТА ОПИСА УГОВОРА ОБЈАВЉЕНА НА ПОРТАЛУ ЈАВНИХ НАБАВКИ

  • У „опису“ су као поверљиви су означени документи под називом „осигурање“, „финансијски модел“, „запослени који прелазе“, „уговори који се преносе“ и „уговор о техничким услугама“, са друге стране, тајну не представљају документи „понуда“, „обавезни радови“, „кључни индикатори пословања и казне због кључних индикатора пословања“

Премијерка Србије Ана Брнабић рекла једа се уговор са Вансијем о концесији за аеродром „Никола Тесла“ у Београду, у форми у којој је то могуће, може видети на сајту Министарства финансија, али Транспарентност Србија данас наводи да то није тачан податак.

„Уговор са Вансијем објављен на сајту у форми у којој у овом тренутку може да се објави, на сајту Министарства финансија, мислим Комисија за јавно-приватна партнерства. Дакле, сви основни елементи уговора су објављени“, рекла је Брнабић у четвртак у Скупштини Србије одговарајући на посланичка питања.

ТС наводи да место објаве није тачно, јер уговора нема на сајту Министарства, ни на сајту Комисије, али да су неки подаци о уговору објављени на Порталу јавних набавки у оквиру збора докумената о концесији „Јавно приватно партнерство концесија за аеродром Никола Тесла документи 2017/2018“.

„Међу шест објављених докумената не налази се сам уговор са анексима, ни у целини, ни у деловима, већ само поједине информације унете у одговарајуће обрасце“, наводи се у саопштењу.

Како наводи ТС у документу „Подаци о уговору“ вредно је то што је свих 25 прилога уговора пописано по називу, као и то што су поименце одређени прилози за које се каже да се „сматрају поверљивим“ зато што садрже податке о личности и пословне тајне, што се односи на пет докумената.

„Из тога се може закључити да преосталих 20 прилога не представља пословну тајну и да се већ сада могу објавити, али то ипак није учињено“, наводи ТС.

Као поверљиви су означени документи под називом „осигурање“, „финансијски модел“, „запослени који прелазе“, „уговори који се преносе“ и „уговор о техничким услугама“, са друге стране, тајну не представљају документи „понуда“, „обавезни радови“, „кључни индикатори пословања и казне због кључних индикатора пословања“, наводи ТС.

Како се наводи, Србија и АД Аеродром Никола Тесла, преузели су на себе обавезу да помогну приватном партнеру у прикупљању информација у вези са пословањем Аеродрома, да помогну у прикупљању свих потребних сагласности, „да поштује изјаве и гаранције из члана 7. Уговора“ (који није објављен), да сноси трошкове пренамене пољопривредног у грађевинско земљиште, да обезбеди приступ земљишту, расположивост комуналних и других мрежа и слично.

Из објављених података такође се види и укупна висина инвестиције.

ИЗВОР: ФАКТИ

———

29.4.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић