АКТУЕЛНО

Русија, Турска и Иран против разбијања Сирије под заставом лажне борбе против тероризма


У МОСКВИ СЕ СРЕЛИ СЕРГЕЈ ЛАВРОВ, МЕВЛУТ ЧАВУШОГЛУ И МОХАМАД ЏАВАД ЗАРИФ

  • ЛАВРОВ: За западне земље су изјаве о подршци суверенитету, независности и територијалном интегритету Сирије само речи које треба да, по свему судећи, замаскирају планове о подели Блиског истока и подели Сирије на делове
  • Шефови дипломатија три земље објавили да ће се Москва, Анкара и Техеран заједно борити против сепаратистичких планова усмерених на подривање целовитости Сирије и безбедности суседних земаља

РУСКИ министар спољних послова Сергеј Лавров рекао је да данас да западне земље, кријући се иза изјава о подршци суверенитету, независности и територијалном интегритету Сирије, планирају поделу Блиског истока и разбијање Сирије, пренео је ТАСС.

„За западне земље су изјаве о подршци суверенитету, независности и територијалном интегритету Сирије само речи које треба да, по свему судећи, замаскирају планове о подели Блиског истока и подели Сирије на делове“, рекао је Лавров током састанка о Сирији са шефовима дипломатија Турске и Ирана, Мевлутом Чавушоглуом и Мохамадом Џавадом Зарифом.

Он је изнео уверење да су Русија, Турска и Иран искрено заинтересоване за очување целовите Сирије у којој „етничке и верске групе имају једнака права и могу да живе у миру међу собом и са суседима“.

„Данас је неопходно помоћи Сиријцима да заврше чишћење земље од терориста и сви ми помажемо сиријској влади да подигне мостове националног помирења и да изгради срушено“, навео је Лавров.

Он је назвао неприхватљивим покушаје дестабилизације ситуације у Сирији, охрабривање екстремиста и постављање предуслова за дијалог који нису у складу са резолуцијом 2254 УН.

„То би значило стварање линија поделе у Сирији, и ми се томе противимо“, навео је Лавров.

Он је данас у Москви рекао да захтеви сиријске опозиције за смену власти у Сирији отежавају обнављање женевског процеса за политичко решење у Сирији, пренео је ТАСС.

„У контексту покушаја оживљавања женевског процеса сматрамо крајње деструктивним изјаве појединих представника сиријске опозиције из иностранства, која решење сукоба и политичке преговоре условљава претходним условима. Међу њима су смена власти и предаја сиријског руководства суду као ратних злочинаца“, рекао је Лавров.

Према његовим речима, такве изјаве за циљ имају да што је могуће више отежају посао обнављања преговарачког процеса, посебно у светлу „напретка постигнутог на Конгресу сиријског националног дијалога у Сочију“.

Према Лаврову, мировни процес у Астани може много добити сарадњом са УН.

„УН су од самог почетка астанског процеса биле позване да учествују. УН сад може много да учини да би се процес развијао у свим правцима“, навео је руски министар.

Лавров је изјавио и да су Москва и Анкара постигле договор о редовној размени информација о праћењу страних бораца и терориста.

Такође је рекао да ће Русија, Иран и Турска сарађивати са властима Сирије и опозицијом око доставе хуманитарне помоћи у ову земљу.

Турски министар спољних послова Мевлут Чавушоглу рекао је данас у Москви да је у Сирији неопходна изградња поверења међу зараћеним странама, пренео је ТАСС.

„Данас је постигнута сагласност о састанку радне групе, за коју мислимо да ће изнети и усвојити конкретна решења“, рекао је Чавушоглу после састанка о Сирији.

Он је навео да мировни процес у Астани омогућава смањење напетости и доводи за исти сто представнике власти и опозиције у Сирији.

„То је јединствено ефективна међународна иницијатива“, рекао је Чавушоглу.

Лавров и његове колеге затражили су у име својих земаља да Организација за хемијско оружје брзо отвара истраге поводом информација о „хемијским нападима“ у Сирији.

У саопштење о тројним преговорима унето је – као заједничко – Лавровљево упозорење да прети опасност територијалног комадања Сирије.

Посебно је наглашено да Русија, Турска и Иран одбацују све – и свачије – покушаје да се уз глумљену борбу против тероризма у Сирији „праве нове реалности“.

И да ће се заједно борити против „сепаратистичких планова усмерених на подривање целовитости Сирије и безбедности суседних земаља“.

ИЗВОР: БЕТА/ФАКТИ

————-

29.4.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић