АКТУЕЛНО

Годишњица НАТО злочина у Мурини: Никад заборавити – никад опростити


У Мурини је данас обиљежена деветнаеста годишњица од када су се разорни пројектили НАТО пакта сручили на лимски мост и недужне мјештане ове варошице на сјеверу Црне ГореУ НАТО бомбардовања Мурина, једном од најтежих злочина током агресије на СР Југославију, страдало је шест цивила, од чега троје дјеце.

НАТО авијација је без икакве објаве и објашњења са десетак пројектила бомбардовала мост на Лиму у самом центру насеља. Страдали су цивили који ни на који начин нијесу учествовали у ратним дејствима, међу њима двије дјевојчице и један дјечак.

Погинули су ученици Основне школе „Петар Дедовић“ Мирослав Кнежевић, Оливера Максимовић и Јулијана Брудар, радник школе Вукић Вулетић, пензионер Манојло Коматина и домаћица Милка Кочановић.

У нападу су тешко повријеђени Жељко Белановић, Светлана Зечевић и Тина Миловић, а лакше Мирко Шошкић, Данило Јокић, Васко Чејовић, Слободан Миросављевић и Славко Мирковић.

Мост на Лиму је оштећен, а није било ниједне куће у окружењу која није претрпјела штету. Страдали су и погон текстилне конфекције, стари хотел, мјесна продавница, као и Дом културе.

Утврђивање одговорности ондашњих руководилаца НАТО-а пред надлежним међународним и националним судовима за утврђивање њихове индивидуалне одговорности, представља моралну обавезу надлежних институција и цивилног сектора.

Актуелна црногорска власт годима се срамно односи према невиним жртвама НАТО бомбардовања у Мурини.

Елементарни ред је био да црногорска влада 30. април прогласи даном жалости, јер је у НАТО бомбардовању Мурина страдало шест становника, међу њима и троје малишана који су тек били закорачили у живот, али од тога није било ништа.

ИЗВОР: ИН4С

***

Коментар са Фејсбука: Љубица Гојковић 

И данас смо као и претходних година дошли у малу планинску варош Мурино. 
Данас је 19 година од како су НАТО злочинци прекинули дјетињство дјечице Оливере, Јулије, Мирослава и живот невиних цивила. 
Сваки пут стегне ми се срце док слушам јецаје мајки, заборављене од ове власти, која је направила пакт са убицама њихове дјеце. 
Никад не заборави и не опрости.

***

ПОВЕЗАНО:

*ЖРТВЕ НАТО БОМБАРДОВАЊА 1999.: Деца главом платила туђу кривицу

*РАЗГОВОР С ПОВОДОМ: Проф. др Мирјана Анђелковић Лукић – Специјални, ХЕМИЈСКИ и РАДИОЛОШКИ рат НАТО алијансе над Србима 1999. уништавањем здравља народа и природе хиљадама година унапред!

——–

30.4.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

1 reply »