АКТУЕЛНО

ИНФОРАТНИЦИ: Драгослава Копривица – Милош С. Милојевић у канџама (анти)српске политички коректне историографије


Данас је свима нама јасно да је крађа историје, тај потез заборава којим су нам прекрили право на сећање и на историјско памћење, у пуном јеку. Видимо да се преправља наша историја и даље…
Нама је изузетно важно да спознамо ту нашу српску сакривену историју јер од тога зависи наш опстанак.

Тема је научни скуп посвећен нашем изузетном научнику Милошу Милојевићу, 22.јуна 2018. године.

Емисија НТВ и радија СНАГА НАРОДА Биљане ЂоровићИнфоратници против Новог светског поретка, гост новинар, писац и истраживач Драгослава Копривица. 

ИЗВОР: Radio Snaga Naroda – zvanični kanal

***

ПОВЕЗАНО:

ПРИЛОГ ИСТИНИ: 

 

СРБСКА ДРЖАВА ПОД СВОЈИМ КРАЉЕВИМА ОД 492. ГОД.

У оваквом стању зап. Рим: Империје (а у бољем по готову не беше ни Источна) и пошто пропадаше и утаманише се чорде Финохунске, а Империје немадоше ни моћи, ни воље да поврате све своје земље отете им најпре Готима, па Хунима и т.д. – ускрснуше тако рећи србска племена, која су се, од смрти Атилиног сина, почела непрестано приљубљивати и придруживати једна другима.

Дуго, тешко и жалостно робство научило их беше памећу; те се ујединише. Можда би им и ово ујединење и приближење остало узалудно, да се нејави Самовлад, или Свевлад, први до сад познати, по овом срп: Тропољу срп. владар, кога туђини зову Готом. Старе паметаристе доводе овог нашег владара Свевлада из Велике, или Ђерманске, Србије, а зову га, са његовим народом, Готом и Готима, но у исто време веле: да су Славени, а они сами себе зову веле Лужичанима.

Сви се слажу у томе: да су ови Срби Лужичани под Свевладом основали државу у овим земљама пре доласка старих или уралских, Бугара, по млогима на 4. људска колена. Онда не знамо зашто наш Г: Николајевић у свом, иначе прекрасном и неоценимом делу, угурује Свевлада за целих око 149 год. доцније. У овим својим и историско критичким покушајима, он меша другог Самовлада, Самка, или Свевлада, који је се борио са Дагобертом Франконским и као што веле био му у неколико и подчињен (“Samo dixit, terra quam hauenus Dagoberti est, et nos, si tamen nobiscum disposuerit amicitias conservase, Sicharius dicens non est possibile ut Christiani, Dei servi, cum canibus (Тако Гало Немци увек зваху Србе ђерманске, или из прастаре Велике Србије) amicitias colant. Dagovertus superhiter jubet de universo regno Austrasiorum contra Samonem et Vinidos movere exercitum et cet: “ (vid: Fredegar: C. 67).

А да су пак Србе звали Готима, то нам јасно сведочи више показани навод (“Nostro quoque tempore Ragusanae matronae, cum ancilis Sclavenae (Serbae) nationis subcessent, eas Gothas appellant“ (т.ј: И у наше време (вели писалац Тома Ђакон) кад се госпође дубровачке разсрде на своје служкиње Српкиње, зову их Готушама, или Готкињама).

Што се пак тиче Лужичана, да су они прави Срби, о томе нема никакве сумње, и да се још и мимо Срба зову, а и звали су се Милчанима о овоме и сам Дитмар тврди (vid. Dithm 1 6. Pagus Milzeni, sive Milceni fuit pars Saraborum, ut notat Reineccius etc). Ми се нећемо бавити око ове расправе Г: Николајевића, која је у основи, што се година и понеких појединих лица тиче на понеким местима погрешна, а у споредностима и даљем развијању врло добро обрађена; већ ћемо прећи на саму ствар Дукљанињовог Летописа, који је преведен с латинског и напечатан у Срп: Летопису 1853 год:

Ми смо, бавећи се у Москви, имали под руком Луцијеву паметарницу и пребељежавали смо и из ње што се овога тиче: те тако једно другим попуњавајући прелазимо на прекинуту ствар. Дакле рекосмо, кад Хуни пропадоше, пошто утаманише готске чорде у овим срп. земљама, а обе Империје забављаху се свака својим престолничким невољама, из Велике, или Балтијско Ђерманске Србије, дође Свевлад да обнови некадашњу српску овде бив: државу и да подигне овде живећи Српски народ, скоро са свим утамањен и сатрвен.

Ми смо видели: да су у овим земљама владали Хуни, и да су и последњи Готи отишли под Теодориком у Италију још 458. год. и тамо се настанили, а ове су српске земље остале тада са свим чисте од свију туђина, и биле у потпуној српској власти.

ИЗВОР: Милош С. Милојевић

ИСТОРИЈА СРБА
СРПСКИХ – ЈУГОСЛОВЕНСКИХ – ЗЕМАЉА
У ТУРСКОЈ И АУСТРИЈИ
(одломак)

ПОПИС ПОЗНАТИХ МАНАСТИРА СРБСКИХ У БУГАРСКОЈ

Попис знатнијих и познатијих манастира србских

I. У делу Србије под Бугарском. У Србији, или делу Србије, који је, под данашњом кнежевином Бугарском, а имено у санџаку Софијском и Видинском.

Морам признати, да не толико са непознавања онога србског краја, који захвата нахије: Трнску, Бањску (Ћустендилску или Ћустендил бањску), Радомирску, Самоковску, Дубничку, Софијску, Белградчишку, Берковачку, Врачанску, Видинску, Ломпаланачку и Кулску, у којима, осим нешто мало Влаха и Бугара у нахијама: Видинској, Ломској и Врачанској, живе чисти и искључиво овејани најчистији Срби, који су најбоље од свију српских крајева сачували и ношњу, обичаје српске, итд. колико са недавања повода странцима, да распире још већу ватру раздора између нас и Бугара, који нас сваки дан, сваки минут и час свима, па и најподлијим средствима и начинима, нападају, изазивају итд. непрестано још и данас па још и од свог ослобођења и отмицс горња српска два санџака, — а и држећи, да ће кад тад Бугари се опаметити и нама та два санџака Видински и Софијски са свима својим нахијама, на леп начин вратити—напоменућу, рекох само два три главнија манастира, остављајући остале и ненапоменуте, и то:

1.Манастир Риљски Србина свеца Јована Риљског, а општи храм св. Богородице задужбину краља Дечанскога и Реље Омућевића, где му је и вечна кућа. Манастир је овај у Самоковској нахији;

2. Манастир Бањски, храм св. Стефана Архиђакона, у данашњој Бањи, или Ћустендилу, задужбина краља Милутина, подигнута у његовој бившој престолници. Сада је тај манастир као црква и преокренут му је храм, те је главни св. Богородици;

3. Премудрости Божије, или св. Софија, у данашњој Софији, или прастаром срп. Средцу, потурчен па разорен и доцније метох му обрнут у мирску цркву. Задужбина је и вечна кућа српског краља Милутина; те је се и прастари српски Средац, од те Милутинове задужбине, прозвао Софија. У Софији находе се још и данас целокупне мошти светог краља српског Стефана Уроша II. Милутина;

4. Драгомански манастир св. Аранђела, задужбина Неманића, такође сада у Софијској, а до постанка кнежевине Бугарске, у Пиротској нахији ;

5. Рујански св. Аранђео у Трнској нах., задужбина из доба краља Драгутина,

6. Мислотишки манастир , храм св.Богородице, задужбина српска из доба Деспота српских;

7. Добрешевски (или Погановски) манастир св. Јована Богослова, — задужбина краља Уроша великог, такође у Трнској нахији;

8. Белградчишки манастир св. Богородице, задужбина српских владалаца још пре Немање:

9. Браничевски св. Никола (Врачански сада), задужбина српских владалаца и место становања Браничевског митрополита основаног још св. Савом;

10. Бојановски, св. Богородице, у софијској нахији, задужбина Неманића.

ИЗВОР: од М. С. Милојевића
НАШИ МАНАСТИРИ И КАЛУЂЕРСТВО-1881.

————-

30.4.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

2 replies »

  1. МИЛОШ МИОЈЕВИЋ ЈЕ ПРВИ ИСТРАЖИВАО ПОРЕКЛО СРБА И ЧЕТНИК ЈЕ БИЈО СРБИ СУ НАЈСТАРИЈИ НАРОД НА СВЕТУ ДРУГИ СРБСКИ ИСТОРИЧАР ОЛГА ЛУКОВИЋ ПЈАНОВИЋ ОД СТАРЕ ГАРДЕ А ИМА ЈЕДНО ПЕТ ШЕСТ КОЈИ СЛЕДЕ МИЛОЈЕВИЋА И ОЛГУ ЛУКОВИЋ ПЈАНОВИЋ СССС

    Свиђа ми се

  2. Poreklo i vanzemaljci, omiljeni alati u rukama srpskih komunistickih medijskih agitprop-komesara za zaglupljivanje logprasa u gulagu srbija.
    Ne, nije starija niti kokoska niti jaje niti su i jedno i drugo dosli na planetu zemlju svemirskim brodom da uniste srbe – za stanje u srbiji su odgovorne iskljucivo srpske komunisticke svinje.
    Srpske komunisticke svinje zderu srbe, da budem sasvim odredjen.

    Свиђа ми се