АКТУЕЛНО

ОТВОРЕНО ПИСМО министру Стефановићу: Драган Мраовић – Шта ћете учинити да вратите достојанство држављанима Србије?


РЕПУБЛИКА СРБИЈА
МИНИСТАРСТВО УНУТРАШЊИХ ПОСЛОВА
Др Небојша Стефановић
министар
info@mup.gov.rs

Београд-Голубац, 30. април 2018.

 

Господине министре Стефановићу,

Управо сам допутовао из Рима. На аеродрому у Риму ми полицајац каже: „Европа на десни пролаз, остали на леви“. Идем на десни. Он види црвену боју мог пасоша, схвата да није евроунијатски и пита ме: „Која земља?“. Кажем: „Србија.“ Онда лево каже он. Ја опет десно. Он ме зауставља и љубазно каже: „Ту је за Европу!“. Ја му најљубазније кажем да сам ја Европа и питам га да ли он зна да је Србија у Европи? Он тада схвата и каже десно је за Европску Унију, а лево за остале. Кажем му да је Европска Унија тек мали део Европе и да га зато нисам разумео, јер ја сам Европа. Одлазим лево – понижен. На излаз за људе ниже вредности. Добро, мислим, њихов дућан, њихова роба.

Стижем у свој дућан, на аеродром у Београду. Али, ту је понижење још горе, а за њега сте ви, министре, надлежни, јер је погранична полиција у вашем ресору. Опет виша раса евроунијатска има два излаза само за њих. Један излаз за „остале“, а један и по излаз за Србију. Међутим у реду за Србију неки Индуси, неки други странци, ко год је ушао у наш ред, наш полицајац га није послао на његов шалтер, већ га је примао код нас. На тај начин су странци имали пет, шест улаза, а ми Срби само један и по. Моја сапутница Јапанка се одваја од мене и одлази на господски излаз за њу и европејце, а ја остајем да чекам у реду у коме више од половине путника нису српски држављани, али свеједно ту стоје. Нема ниједног полицајца као у европејском Риму да им каже да то није пролаз за њих.И да их отера на неки други пролаз. Осећам се као крпа, понижен у сопственој земљи. Који је то расиста поделио људе у Београду на тај начин по шалтерима, а Србе послао у другу лигу у својој земљи, господине министре? Зар смо толико пузајући да и змије имају ноге у односу на нас? По ком основу ЕУ има своја два пролаза? Обавештавам вас да ми нисмо чланица ЕУ.

Дакле, господине министре, можете ли ми рећи која је то удворичка памет осмислила на аерoдрому Никола Тесла овакав пријем путника и шта ћете учинити да вратите достојанство српским држављанима у њиховој земљи чинећи их равноправним са осталим путницима? Предлог: изједначите све шалтере, мени европејци, Црнци, Индуси, Индијанци, Кинези, Арапи не сметају. Радо ћу чекати са њима у истом реду и сматрати их почаствованима да имају иста права на улаз у моју земљу као и ја, али ни милиметар већа.

И још једно питање за вас г. министре, везано за пограничну контролу. У оквиру новог Европског система за одобравање путовања (ЕТИАС) амбасадори ЕУ донели су одлуку, коју ће усвојити Европски парламент и Савет министара ЕУ, о увођењу виза за све путнике који немају пасош ЕУ. Путник ће морати да тражи одобрење испуњавањем електронског формулара, а одговор ЕУ ће стизати у року од најкасније 72 сата. У формулару ће подносиоци захтева морати да дају личне податке (име и презиме, датум рођења, пол, националност…), податке о пасошу, име државе у коју се улази, разлог путовања, питања која се тичу јавног здравља, подаци о криминалној позадини (да ли сте осуђивани), претходне забране уласка у ЕУ. Такса од седам евра покриваће раздобље за путовања од три године, односно док траје важност пасоша.

Ова одлука је директно кршење личних права у домену личних података. Рецимо, националност. Пасош се добија по основу држављанства, а не по основу националности. Или, потврда о осуђивању, јер ако је казна одслужена, тај податак може бити само оперативни податак надлежних служби, а не и званични податак. У супротном, што би такав био на слободи, ако му нису враћена грађанска права после издржане казне?

Молим вас да ми одговорите које ће реципрочне мере увести наши органи према путницима са пасошима ЕУ да не бисмо и на тај начин били понижавани? Наравно, о овоме ћете се вероватно консултовати са министром Дачићем, јер после погубног министра Свилановића који је и на плану виза оштетио Србију за многе милионе евра, није лако све вратити на своје место. Нарочито ако се и даље пузи на сваком кораку и не чува достојанство грађана.

У очекивању вашег одговора, господине министре, примите изразе мог уважавања ваше функције.

Драган Мраовић
Опуномоћени министар МСП у пензији,
књижевник и књижевни преводилац
0638582634

—–

30.4.2018. СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

4 replies »

 1. Moj odgovor bi bio otprilike ovakav:
  Gospodine „Opunomoceni ministre
  MSP u penziji“, a posebno k nj i z e v n i c e i knjizevni p r e v o d i o c e,
  Vi ste, nadam se, upoznati da Aerodrom „NIKOLA TESLA“ nije nas-srpski, nego nj i h o v , te onaj ciji je odredjuje i pravila funkcionisanja istog; buduci ste, vidno je, radnu karijeru zavrsili kao najvisi drzavni radnik, nista- i to je vidno- niste ucinili da Aerodrom bude s r p s k i, a ne nj i h o v, te ste svojim necinjenjem nanijeli ogromnu stetu i zivucim i jos nerodjenim stvorenjima u ovoj zemlji; buduci niste
  c i n i l i, nezasluzeno ste godinama primali za srpske uslove nezamislivu mjesecnu apanazu i uplivali u, za srpske uslove, veoma visoku, a nezasluzenu penziju, te ste i time dobrano ostetili srpsku sirotinju… Kada biste ovo imali u dusi, nebiste, na nivou „odimi-dodjimi“, upitivali za sadrzinu-pravila nekog
  ETIAS-a, Bog neka mu dusu prosti…
  A Vama jest i bice u Vasem „ducanu“
  onako kako ste sijali. A, u stvari, sve je
  jasno: da ste jos r a d n o aktivni, a kao
  m i n i s t a r, nista od napisanog Vam ne biste obznanili- zato, eto!, svi MI (i)
  nemamo vise (nasega) DUCANA.
  Topli Vam pozdrav!

  Свиђа ми се

 2. Могу ли Срби на власти (могу, наравно!) и желе ли (е, то не знам) и знају ли (још тужније, ни то не знам), да ураде нешто за МИ, а не за ЈА. И нешто за СУТРА, а не за ДАНАС? Заиста, министре, можете ли учинити да се Срби који се враћају у Србију осете привилегованим (ако већ не сви срећним ; ) што улазе у СВОЈУ земљу? Није тешко. Потребно је обезбедити само два аеродромска пасошка улаза САМО за Србе. Да знамо бар код куће где припадамо. Јер по већини аеродрома света се са нама добацују као са пинг-понг лоптицама, од шалтера до шалтера. Највише воле, када најзад дођете на ред, да вас врате на крај оног тамо реда. Тада у 50 одсто случајева губите и авион због поновног чекања. Али, добро… туђа рука ране не лечи или како већ иде та изрека. Учините, министре, да се осећам ДОБРО када уђем у СВОЈУ земљу. Молим вас. Данас сам посебно добро расположена. Ђурђевдан. Била сам и до цркве. И некако верујем да ћете то ускоро урадити.

  Свиђа ми се

 3. Као и до сада – НИШТА !
  Ово није држава народа који у овој држави мафијаша живи.
  Ово је ЊИХОВА МАФИЈАШКА ДРЖАВА у којој ОНИ имају сва права, а народ је ту да им служи и финансира тај најгори лоповски и паразитски сој.

  Свиђа ми се

Хвала за коментар. Ваш коментар ће бити видљив након "модерације". Коментари који садрже претеће, увредљиве и вулгарне изразе неће бити објављени...

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.