АКТУЕЛНО

Порошенко објавио почетак војне операције која ће трајати до „ослобађања Донбаса и Крима“


„ЗДРУЖЕНИМ СНАГАМА“ ЋЕ КОМАНДОВАТИ ВРХ УКРАЈИНСКЕ АРМИЈЕ

  • У Кијеву се појавиле процене да ће Порошенко на Донбас послати 100.000 војника и до 2.000 тенкова и других оклопних возила, а да ће један дан рата коштати око 6 милиона долара
  • Украјинци рачунају са 10.000 погинулих (са своје стране) ако буду ратовали само против ЛНР и ДНР, а са 300.000 – ако се умеша Русија

ПЕТАР Порошенко објавио је да је Украјина завршила такозвану антитерористичку операцију у Донбасу и да започиње „операцију здружених снага“.

Прецизирао је да ће то бити војна операција којом ће руководити украјинска армија.

Као њен циљ је означио: „Заштита територијалне целовитости Украјине“.

Украјински председник је истовремено открио да је управо потписао „указ о отпочињању операције здружених снага“. И додао:

„Ова операција ће бити завршена тек када буде ослобођен и последњи педаљ украјинске земље, укључујући Крим“.

У наставку је изговорио и дежурне фразе о давању предности „политичко-дипломатском решењу“ и изразио наду да ће „на исток Украјине стићи мировна мисија УН“.

Порошенко, наравно, није пропустио прилику да Русију оптужи за „агресију“.

У двема донбаским републикама – Луганској и Доњецкој – ово су правилно схватили: као намеру Кијева да започне нови рат.

Исту процену има и украјински магазин „Ново време“ који је објавио мишљење кијевских аналитичара да „здружене снаге“ сасвим способне за прелазак у напад дуж целе линије раздвајања од 500 километара, али да то наводно „није први сценарио“.

Указали су да би Кијев у борбу могао да убаци до 100.000 војника, наспрам 30-50 хиљада колико заједно имају армије ЛНР и ДНР.

„Здружене снаге“ би наводно нападале са 1.500-2.000 тенкова и других оклопних возила.

Све ово, како се процењује, подразумева разорне ударе и по инфраструктури Донбаса и увођење ратног стања у самој Украјини.

Исти аналитичари сматрају да би Украјину један дан рата против ЛНР и ДНР коштао шест милиона долара и да би „здружене снаге“ могле имати укупно до 300.000 убијених.

Судећи по писању „Новог времена“, украјински војни и државни врх рачуна и на „могућу отворену војну интервенцију Русије“ и на раскол у друштву – на партију рата и партију мира.

Процене могућих губитака „здружених снага“ праве се на два нивоа: око 10.000 ако Украјинци наспрам себе буду имали само армије ЛНР и ДНР и “до 300.000“ – ако се у рат умеша Русија: Да би заштитила руско цивилно становништво Донбаса.

„Ново време“ процењује да су никакве шансе да NATO уђе у рат на страни Украјине.

ИЗВОР: ФАКТИ

———-

1.5.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

1 reply »

  1. Ето како згранути папин војник и католички фашиста мисли да сачува свој анти Словенски ,анти Украински и поготову анти Руски уличарски режим(жута револуција).Уколико се то догоди,онда ће Украина и званично за неколико недеља бити дио Русије, гдје јој и јесте мјесто.Кијев је био главни град Русије.Међутим, ова вуцибатина ће у смрт одвести најмање 100.000 људи , у то не рачунам фашисте.То је још једна зла коб која погађа цијелу планету,а не морамни помињати ко је, јер сви знају ко тољагом рјешава све проблеме.

    Свиђа ми се