АКТУЕЛНО

Деветнаест година од херојске смрти пилота Миленка Павловића (видео)


Командант 204. ловачког пука Војске Југославије пуковник Миленко Павловић погинуо је на данашњи дан пре 19 година на небу изнад Ваљева у борби са ескадрилом НАТО авиона.

фото: Војска Србије

Павловић је погинуо је у авиону „миг 29“ у борби са вишеструко надмоћнијим противником.

Држава је Павловића одликовала Орденом за храброст, а СПЦ је његовој породици доделила Орден Светог владике Николаја за јуначко дело.

Павловић је од свог заменика у тренутку наређења о полетању на авионе НАТО тражио да по сваку цену задржи млађег колегу како би сам стао у одбрану неба над Ваљевом.

Тада је пришао авиону и рекао: „Мајку вам дечју, нећете ви да гинете, ја ћу!“ Извукао је из кокпита младог пилота и одлетео пут родног краја.

Рођен је 5. октобра 1959. године у Горњем Црниљеву. Завршио је војну гимназију „Маршал Тито“ у Мостару упркос противљењу родитеља да изабере позив пилота.

Ваздухопловну академију је завршио у Задру. Командант 204. ловачко-авијацијског пука постао је 1998. Иза њега су остали супруга и два сина.

Документарни филм о пилоту  Миленку Павловићу, команданту 204. ловачког авијацијског пука снимила је Радио-телевизија Србије. То је прича не само о хероју који је 1999. године погинуо бранећи небо родног Ваљева него и о великом човеку који је свесно отишао у смрт како би заштитио своје колеге и прекинуо бесмислено жртвовање пилота и авијације. Документарни филм „Лет у смрт“ урађен је у продукцији Информативног програма РТС-а, 2006. године. Аутор је Слађана Зарић, а редитељ Бобан Симојловић.

ИЗВОР: РТВ

——-

4.5.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

1 reply »